Belföld

2016.07.01. 18:15

Diákok szomszédoltak

Zsira - A Zsirai Általános Iskolában azonnal a tanév befejezése után rendezték meg a hagyományos Szomszédolunk nyelvi tábort.

Tersztyánszky Krisztina

Ez a kölcsönös szomszédolás 1989 óta hagyomány az ausztriai Lutzmannsburg (Locsmánd) és a magyar Zsira iskolásai számára. Évente váltakozva találkoznak szomszédaikkal a gyerekek, hol Lutzmannsburgban, hol pedig - ahogy az idén is - három napon át Zsirán.

A legóváros és ifjú építészei. A gyerekek játék közben könnyebben megtalálták a közös nyelvet

A táborban 25 locsmándi és 28 zsirai alsó tagozatos kisiskolás vett részt. A táborozás fő célja a találkozás, a kapcsolatteremtés, az idegen nyelvű kommunikáció elősegítése.

A tábor délelőtti programjai nyelvi előkészítései voltak a délutáni szabadidős tevékenységeknek. Kétnyelvű - magyar-német - tanárok segítségével dolgozták fel a gyerekek a délutáni programokhoz szükséges szókészletet, nyelvi fordulatokat. A három kétnyelvű csoport termeiből mindig vidám ismerkedés, játék és ének hangjai szűrődtek ki.

Sós Bálint, Turbók Flórián

Ebéd után kezdődött a szabadabb játék, melynek során legóvárost építettek, sportoltak (minigolf, sorverseny, baseball), kézműveskedtek (karkötőt fűztek), és a mindennapi élet problémahelyzeteinek megoldását ismerhették meg szabadtéri társasjáték keretében.

- Reméljük, hogy a néhány nap során az idén is alakultak ki barátságok, mint korábban is - mondta el kérdésünkre Doroginé Kovács Melinda intézményvezető. - Azonban ezeket a kialakulóban lévő kapcsolatokat ápolni kell, a szülők segítsége is kell ahhoz, hogy életben tartsák - találkozásokkal - ezeket. A korábbi táborok eredményeinek tartjuk, hogy jobban megismerték egymást a gyerekek Attól még, hogy más nyelvet beszélnek, ugyanaz foglalkoztatja őket, ugyanazok a játékaik, az örömeik. A gyermekek kapcsolata révén a szülők is közelebb kerültek egymáshoz, találkozáskor barátként üdvözölhetik egymást.

A lányok mint építészek: Szeles Ramóna és Marton Sára Fotó: Szilágyi János

A tábor finanszírozását Zsira Község Önkormányzata vállalja minden alkalommal, amihez a szülők is hozzájárulnak egy csekély összeggel.

A tábori tevékenységekhez a tanárokat a zsirai és a locsmándi iskola biztosítja.

A sikeres táborozás eredményeképpen már megkapták a gyerekek a jövő nyárra vonatkozó Lutsmannsburgba szóló meghívást, melynek nagyon örültek.

Címkék#Zsira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!