Belföld

2010.09.08. 12:10

Dr. Ipkovich György: szükséges az alkotmány módosítása

Munkacsoportokat alapított a parlament alkotmányügyi bizottsága a keddi ülésén. Dr. Ipkovich György országgyűlési képviselő az önkormányzatiban szerepel.

Kozma Gábor

Mint ismert, Orbán Viktor kormányfő többször is utalt egy új alkotmány szükségességére. Pár napja kijelentette, hogy  jövő tavaszra akár el is készülhet az új alaptörvény.

Az alkotmánynak tükröznie kell a változásokat, igazodva a külső körülményekhez is. E tekintetben kétségkívül szükséges az alkotmány módosítása, hogy csak az uniós jogharmonizációra, a megváltozott államszerkezeti státusra utaljak - jelentette ki dr. Ipkovich György országgyűlési képviselő, Szombathely polgármestere, aki a hét  munkacsoport önkormányzatokkal foglalkozójában dolgozik. 

Az alkotmányügyi bizottság tagjai a többi között a hatalomgyakorlás, az igazságügy, a jogvédelem, a sajtószabadság  témakörökben is vizsgálódnak. Ipkovich György elmondta, hogy lehetséges az átjárás az egyes munkacsoportok között.

- Korai lenne még véleményt mondani a munkáról. A keddi tanácskozás alapján úgy ítélem meg, hogy a légkör  konstruktív. Természetesen menet közben derülnek majd ki a  fontos részletek. Egy döntésre máris sor került: civil tanácsadói  holdudvar segíti munkánkat, s ennek egyik szereplőjét, a 64 Vármegyét a Jobbik kivételével kizárta a bizottság. Ami az időpontot illeti; lehet szépen és gyorsan, összetákolva alkotmányt létrehozni. Mivel ez az alaptörvény meghatározza az állam és vele az ország  jövőjét, jómagam a megfontolt, alapos munkára szavaznék, még ha időigényes is - fogalmazott a képviselő. Aki szerint  megtárgyalásra várnak olyan kérdések, mint a megyék  közjogi  szerepe, vagy az uniós tagsággal  járó kötelezettségek.

Ez utóbbiról népszavazás volt, az új alkotmány létrehozásakor ez nem hagyható figyelmen kívül.  Ez akkor is igaz, ha egy politikai erő kétharmados felhatalmazással bír  hangoztatta a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!