Belföld

2010.10.25. 15:04

Egészségügyi törvény: változó finanszírozás, új rendszer

Nem a súlypontinak nevezett kórházak szűnnek meg, hanem maga a fogalom, amely Cserháti Péter egészségügyi helyettes államtitkár szerint nem is létezik. Az egészségügyi "salátatörvényről" hétfőn Budapesten tartott sajtótájékoztatón a politikus azt mondta, hogy a "súlypontiság" bevezetésével a rendszer logikája felborult, kaotikussá váltak a betegutak és a finanszírozási lépések.

MTI

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi helyettes államtitkára a 12 törvénymódosítást tartalmazó csomag másik fontos elemének az egészségbiztosítási törvény változását nevezte, példaként a finanszírozást és a "technikát" említve.

Cserháti Péter ugyancsak fontosnak mondta a patikaalapítással és -tulajdonlással, valamint a gyógyszer-támogatási rendszerrel összefüggő törvény módosítását. Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a kormányprogramnak megfelelően "teljesen másképp kell gondolkodniuk" a patikákról, amelyeket a jövőben nem versenypiaci szereplőkként fognak kezelni.
   
A helyettes államtitkár a részletekbe nem kívánt belemenni, szavai szerint "ez még közigazgatási-jogalkotási folyamat részét képező anyag". Január 1-jétől viszont lehetőség nyílik arra, hogy az ágazati vezetés, az új szakmai kollégiumokkal együttműködve, nekiálljon egy új rendszer felépítésének - hangsúlyozta.
   
"Egy pontos menetrendet állítottunk össze 2011-re, amely mentén meg szeretnénk valósítani a struktúra javítását, ésszerűsítését, a betegutakat, a gazdasági és a klinikai együttműködést a területi szervezetek között" - fogalmazott Cserháti Péter.
   
A törvénycsomag kisebb részelemei közül kiemelte, hogy a Semmelweis nap (július 1.) munkaszüneti nap lesz az egészségügyi dolgozók számára. Szólt arról, hogy tiltólistára kerül a mefedron, amit egyrészt a kábítószer nagy mértékű magyarországi terjedése, valamint az uniós jogharmonizáció indokol, mivel a tagállamok mintegy felében már tiltólistán szerepel a központi idegrendszer működését befolyásoló szer.   
   
"A 2011-es év elsősorban a struktúra éve lesz, a 2012-es év lesz az, amikor a már kialakult elképzeléshez hozzáigazítják a költséghatékony és betegellátás szempontjából kedvező változtatásokat" - hangsúlyozta Cserháti Péter. Addig is lesznek változások, egyrészt az év végéig az egészségügyi alapba érkező mintegy 30 milliárd forintos összegnek köszönhetően - tette hozzá.
   
A betegirányítási rendszer kiépítésére vonatkozó újságírói kérdésre emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hetekben szembesültek az európai uniós források elosztásával, "amely miatt hihetetlen mennyiségű pénz köttetett le a rendszerben". Kifejtette, hogy ebbe ők "igen komolyan" belenyúltak, amellyel a struktúrafunkció átváltásához egy több tízmilliárd forintos alapot képeztek, illetve az új területi-integratív modell működtetésére is sikerült forrást biztosítani. A tárca szerint ebből az összegből mintegy két évig működni tud a rendszer, utána azt remélik, hogy a költséghatékonyság és nyereség mentén önfenntartóvá tud válni.
   
Az első félévi struktúra-átalakításhoz a 2011. január 1-jén fennálló kapacitásokat tekintik kiindulási pontoknak, a második félévben pedig már "meg kell lépni a területellátási kötelezettségeket", amelyekhez fel kell építeni az új működési engedélyeket és minimumfeltételeket - mondta Cserháti Péter, hozzátéve, hogy a jelen elképzelés szerint 2012. január 1-től lehet megkötni az új OEP finanszírozási szerződéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!