Belföld

2010.11.24. 13:44

Egyeztetés a legfőbb ügyészről: Polt Péter visszatér?

Schmitt Pál várhatóan pénteken tájékoztatja Kövér László házelnököt arról, hogy kit javasol legfőbb ügyésszé megválasztani.

MTI

A parlamenti pártok képviselői a kérdésről szerdán egyeztettek az államfővel, de hogy kit látnának szívesen a decemberben távozó Kovács Tamás helyén, újságíróknak egyikük sem árulta el.

Nem hangzottak el nevek a leendő legfőbb ügyész személyét illetően - mondta Balsai István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese azután, hogy Schmitt Pál államfőnél járt a Sándor-palotában. Rámutatott: a köztársasági elnök dolga, hogy kit jelöl, Schmitt Pál azonban szeretné megismerné a képviselőcsoportok véleményét.
   
Az alkotmányügyi bizottság elnöke emlékeztetett, hogy megváltoztak a legfőbb ügyész megválasztásával kapcsolatos szabályok; csak ügyészt lehet jelölni a tisztségre, akit kétharmados többséggel választhat meg az Országgyűlés.
   
Az egyeztetés után Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető azt közölte: a Fidesz-KDNP közös legfőbbügyész-jelöltet állít. Beszélt arról, hogy a találkozón "több név is szóba került", de úgy látja, az államfő a végső döntését még nem hozta meg. Harrach Péter elmondta: mivel több személy is szóba került lehetséges jelöltként, fontos a velük való egyeztetés, a véleményük kikérése, a szándékuk ismerete.
   
Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője a találkozó után kijelentette: pártja a jövőben nem vesz részt olyan jelölési folyamatban, ami egy "áldemokratikus bábszínházat" jelent csak. Mint mondta, a köztársasági elnöki intézményre tekintettel vettek részt a megbeszélésen, de nem sok értelmét látják az ilyen egyeztetéseknek. Kifejtette, az MSZP az elmúlt időszakban próbált partner lenni a különböző jelölési folyamatokhoz, a Fidesz azonban egyetlen esetben sem vette figyelembe a szocialisták javaslatát.
   
Az MSZP nem hozott személyi javaslatot az államfő elé, és Schmitt Pál sem hozott szóba senkit lehetséges legfőbbügyész-jelöltként - mondta, hozzátéve: az államfő elmondása szerint pénteken levélben tájékoztatja Kövér László házelnököt a javaslatáról.
   
A Jobbik sem állt elő személyi javaslattal a legfőbb ügyészt illetően - mondta Vona Gábor. A frakcióvezető kiemelte: pártja szeretné megvárni, kit jelöl a köztársasági elnök. Ugyanakkor nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a Jobbik személyi javaslattal áll elő a következő napokban.
   
Közölte: olyan személyt szeretnének legfőbb ügyészként látni, aki az elmúlt húsz évben nem volt párttag. Újságírói kérdésre válaszolva Vona Gábor kijelentette, hogy Polt Péter korábbi legfőbb ügyész személyét a Jobbik nem tudja támogatni, ha rá esik a jelölés.
   
Schiffer András, az LMP frakcióvezetője azt mondta: pártja tiszteletben tartja az államfő jogát, hogy a legfőbb ügyész személyére javaslatot tegyen. Mint mondta: azt várják, hogy az államfő olyan jelöltet nevezzen meg, akinek a pártatlanságával kapcsolatban nem vetődhet fel kétely.
   
Kovács Tamás legfőbb ügyész mandátuma 70. életévének betöltésével, 2010. december 13-án jár le.
   
Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón közölte: azt javasolja Schmitt Pálnak, hogy minél hamarabb, legkésőbb november végén nevezze meg jelöltjét a legfőbb ügyész személyére. Hozzátette, reméli, hogy december 6-án dönthet az Országgyűlés a legfőbb ügyészről.
   
Sajtóhírek szerint - a tisztséget 2000 és 2006 között egyszer már betöltött - Polt Péter a legesélyesebb arra, hogy legfőbb ügyésznek jelöljék és válasszák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!