Belföld

2010.07.19. 15:42

Egyhangúlag támogatja a Fidesz-frakció Kövért, Stumpfot és Biharit

Egyhangúlag támogatta a Fidesz-frakció hétfői ülésén Kövér László házelnökké, valamint Stumpf István és Bihari Mihály alkotmánybíróvá választását - tájékoztatott Lázár János, a képviselőcsoport vezetője budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI

Kérdésre közölte, Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök álláspontja szerint - "ami egybeesik a frakcióéval" - Stumpf István minden törvényi feltételnek megfelel. Ezen kívül olyan gyakorlati szempontokat tud bevinni az Alkotmánybíróság életébe, amelyekre "igencsak szükség van" - tette hozzá.

Az Országgyűlés csütörtökön dönt az említett tisztségek betöltéséről. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője múlt pénteken jelentette be, hogy Kövér Lászlót, a Fidesz országos választmányának elnökét házelnökjelöltnek, Bihari Mihályt és Stumpf Istvánt pedig alkotmánybíró-jelöltnek javasolja Orbán Viktor a Fidesz-KDNP-frakció számára.


Az MSZP nem támogatja Kövér László házelnökké választását

OLDALTÖRÉS: Az MSZP nem támogatja Kövér László házelnökké választását

 

 

 


Az MSZP tudatos provokációnak tartja és nem támogatja Kövér László házelnökké választását - közölte a párt parlamenti frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján. A szocialisták azt várják el a kormánytól, hogy tájékoztassák a frakcióvezetőket arról, mi történt a Nemzetközi Valutalappal (IMF) és az EU-val folytatott tárgyalásokon, hogyan került ismét zuhanórepülésbe a forint.

Mesterházy Attila szerint Kövér Lászlóval szinte lehetetlen lesz az együttműködés, hiszen "minden megnyilvánulása arról szól, hogyan lehet leradírozni, megszüntetni, kitörölni a magyar történelemből a baloldalt és az MSZP-t". A szocialista politikus sérelmezte azt is, hogy a fideszes politikus nem fogadja a köszönését sem.

Tájékoztatása szerint az MSZP frakciója hétfő délelőtt döntött arról, hogy nem támogatja a Fidesz által javasolt Stumpf István és Bihari Mihály alkotmánybíróvá választását. Az MTI azon kérdésére, hogy a többi hat jelöltnél hogyan szavaznak, azt válaszolta, mivel most derült ki, hogy mind a nyolc jelöltről voksol a Ház, erről később alakítják ki az álláspontjukat.

Mesterházy Attila pofátlanságnak, megtévesztésnek és hazugságnak nevezte, amit Lázár János mondott az IMF-tárgyalásokról.

Visszautasította a Fidesz frakcióvezetőjének azon állítását, hogy ő a bankok oldalára állt, a kispénzű emberekkel szemben. Véleménye szerint éppen a Fidesz nem áll a kisemberek pártján, amit bizonyít az új adórendszer is. A szocialista frakcióvezető hozzátette, ami elhangzott, az "olcsó, populista, demagóg beszéd".

"Lehet a vak ló bátorságával haladni előre és lehet hazudozni az önkormányzati választásokig az embereknek" - fogalmazott, hangsúlyozva: a Fidesz stratégiája nem szól másról, minthogy a választásokig tagadják a megszorításokat. Kijelentette, "egy nagy átverés készül", amit reméli, hogy választók nem hisznek majd el.

Mesterházy Attila jelezte, azt várja el a kormánytól, hogy tájékoztassák a frakcióvezetőket arról, mi történt a Nemzetközi Valutalappal folytatott tárgyalásokon, hogyan került ismét zuhanórepülésbe a forint. Azt is várják a kabinettől, álljanak ki a devizahitelesek elé és magyarázzák el, miért kell hónapról hónapra magasabb törlesztőrészletet fizetniük.

Kérdésre válaszolva úgy vélekedett: nem azért van szükség a bankadóra, mert az előző kormány rosszul végezte volna a dolgát és tárgyalódelegáció szerint is minden rendben ment júniusig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!