Belföld

2012.04.02. 18:17

Elbocsátó vegyes üzenet: vasi politikusok Schmitt Pál lemondásáról

Nincs miért csodálkozni, a vasi politikusok pártállásuk szerint értékelik Schmitt Pál lemondását. A kormányerők sajnálják, az ellenzékiek tapsolnak a lépésnek.

Kiss Tamás

Kovács Ferenc országgyűlési képviselő, megyei közgyűlési elnök, a Fidesz megyei elnöke elegáns gesztusnak tartja Schmitt Pál lemondását. Egyetért a köztársasági elnök parlamenti beszédének utolsó mondataival, miszerint az ország legfőbb közjogi méltóságának „kohéziós erőnek” kell lennie, s úgy érzi, ennek ő a kialakult helyzetben nem felel meg. Az tehát a tisztességes, hogy lemond. Kovács Ferenc hozzátette: régi, jó kapcsolat fűzi a köztársasági elnökhöz, a családjához, s érthető módon elfogult iránta. Szerinte az elnököt az olimpiai eredménye minősíti.

A másik kormánypárt, a KDNP részéről dr. Puskás Tivadar országgyűlési képviselőt, szombathelyi polgármestert kérdeztük.


„Elnök úr döntött, s lemondott. Döntése megkérdőjelezhetetlen. Az első mondat: köszönet az elmúlt időben végzett szolgálatért!”, fogalmazott dr. Puskás Tivadar, aki szerint munkáját Schmitt Pál az alaptörvény és legjobb tudomása szerint végezte, feladatának maradéktalanul eleget tett. A politikus úgy látja, hogy Schmitt Pált az elmúlt hetekben nem az államfői munkájáért, hanem egy húsz évvel ezelőtti esemény miatt kritizálták. „Generáltak egy vitát az egyetem és Schmitt Pál között, amelyet az ellenzék vehemensen kihasznált politikai haszonszerzés céljából. Nemzetét saját sérelmének orvoslása elé helyezte, s lemondott. A tett katartikus volt, méltóságteljes és sportszerű. A nemzet mesterségesen szított megosztottságát a döntésével megakadályozta!”, húzta alá dr. Puskás Tivadar.

Dr. Ipkovich György MSZP-s országgyűlési képviselő, volt szombathelyi polgármester teljes mértékben egyetért Schmitt Pál lemondásával, hozzátéve: ezt már korábban meg kellett volna tennie, s akkor nem tépázza meg az ország tekintélyét. Véleménye szerint Schmitt Pál méltatlanná vált a köztársasági elnöki címre.

– Dr. Nemény András képviselőtársammal ezt már az itteni látogatásakor jeleztük azzal, hogy nem jelentünk meg a tiszteletére adott fogadásokon. Úgy tűnik, nekünk lett igazunk – közölte dr. Ipkovich György, aki arra is kitért, hogy az országnak széles demokráciai alapon megválasztott új köztársasági elnökre van szüksége. A politikustól megtudtuk, hogy a szocialisták nyitottak arra a jobbikos javaslatra, miszerint a köztársasági elnöki tisztség iránti bizalom helyreállítása érdekében az államfő közvetlen módon legyen megválasztva.

Bana Tibor országgyűlési képviselő örömének adott hangot a köztársasági elnök hétfői lemondása kapcsán. A Jobbik Vas megyei elnöke döbbenetesnek nevezte a közszolgálati tévében pénteken este sugárzott Schmitt-interjút, akárcsak az elnök hétfői, napirend előtti felszólalását. 

– Ismét magát mentegette Schmitt Pál, aki a társadalmi nyomás hatására végül kénytelen volt meghozni az elvárt döntést, hiszen komoly erkölcsi válság alakult ki a személye miatt. Mi ezek után azt szeretnénk elérni, hogy Magyarország közvetlen választással jelölje ki az új köztársasági elnököt – közölte a politikus.

Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke leszögezte: az általa vezetett szervezet kényesen ügyelt és ügyel most is a pártfüggetlen működésre. Az ügyről ennek szellemében csak annyit mondott: fontos, hogy az országnak legyen meg a hitelessége, beleértve a köztársasági elnökét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!