Belföld

2009.06.09. 10:52

Elbontották Rákosit Tatabányán

Tatabánya - Nyom nélkül elbontotta az egykori Rákosi Mátyás-akna bejáratát a terület tulajdonosa Tatabányán - tájékoztatta az MTI-t egy városvédő helyi lakos. Az önkormányzatnál azt mondták, hogy az akna nem védett, így a bontás jogszerű volt.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Apsitos István tájékoztatása szerint tavaly még állt a XV-ös akna bejárata, "Rákosi Mátyás akna" felirattal, de mára nyomtalanul eltűnt az építmény, ami a korabeli bányászat egyik emléke volt, ugyanis csak a lejtaknáknak volt díszes kapuboltozata. Az építményt a terület tulajdonosa bontotta le, mivel ipari telekként kívánja értékesíteni az ingatlant.
    
Tóth Ferenc, az önkormányzat főépítésze elmondta: az aknabejárót 1942-ben emelték, a XV-ös akna rövid ideig viselte Rákosi Mátyás nevét. Tatabányán több lejtakna-bejárat maradt meg, ezek közül az elbontott létesítmény az egyetlen, amely nem állt helyi védelem alatt, "talán a neve miatt" - fogalmazott a főépítész.

Az aknabejáró egy összefüggő földterület közepén volt, a tulajdonos a bontás előtt megkereste az önkormányzatot. Mivel az épület nem volt védett, a bontás jogszerű volt - tette hozzá Tóth Ferenc.



Ilyen volt, amikor még állt Fotó: geocaching.hu

Bene Magdolna főjegyző az MTI-nek elmondta, hogy az esetet követően felülvizsgálják a helyi védelem alatt álló objektumok listáját, illetve fényképes dokumentációt készítenek a település ipari múltját idéző építészeti emlékekről.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!