Belföld

2016.11.28. 18:03

Elő a sálakkal, sapkával!

Szombathely - Hidegbetörés hozott hózáport hétfőn, a hét további részében pedig a száraz hideg lesz a jellemző Szombathelyen.

Bakos Ágnes

- Vasárnap még +5 °C volt 1500 méter magasban, hétfőn már csak -10 °C. Ez generálta a gomolyfelhőket, amelyekből klasszikus hózápor kerekedett - magyarázta el a hétfői hidegbetörést Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Gyorsan és látványos esett száraz porhó, nyoma sem maradt Szombathely utcáin, pedig dél körül két etapban is hordta a havat a szél. Ilyenkor aztán nagyon lehűl a levegő, két-három nagyon hideg éjszaka lesz - mutatott rá a hidegbetörés következményére az észlelő. Hétfőn 0,7 °C volt a minimum hőmérséklet a szombathelyi meteorológiai állomáson, talaj mentén pedig majdnem -4 °C-ig hűlt a levegő. Hasonló értékekre készülhetünk egész héten.

 

Erős éjszakai fagyokra kell számítani november utolsó napjaiban, a fagyzugos területeken -10 °C-ig is csökken a hőmérséklet. Majd december legelején kicsit enyhül az idő: péntek hajnalban várhatóan nem csökken fagypont alá a hőmérséklet. Sőt, december 8-ától már napközben sem jelez fagypont feletti értékeket a prognózis, de ez még bizonytalan - árulta el Pétervári Tibor szombathelyi észlelő. Havazásra egyelőre ne számítsunk Szombathelyen. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint csütörtök délutántól lesz majd csapadék a héten eső, havas eső formájában. A jelenlegi számítások szerint öt milliméternél több csapadék sehol sem valószínű.

Szombathelyre eddig novemberben 58,5 milliméter csapadék esett, már több, mint a sokévi novemberi átlag, ami 45 milliméter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!