Belföld

2011.11.27. 12:32

Előzetes letartóztatásban a soroksári lövöldözők

Elrendelte előzetes letartóztatását a soroksári lövöldözés gyanúsítottjainak a bíróság, két gyanúsítottal szembeni kényszerintézkedésről vasárnap, Cs. Lászlóéról még pénteken döntöttek.

MTI

  Múlt szombaton a soroksári benzinkút biztonsági szolgálatának munkatársai ellenőrizni akartak egy gyanúsnak ítélt gépjárművet, de a sofőr az autóval el akart menekülni. Megpróbálták feltartóztatni a járművet, ekkor a kocsiból az abban ülők több lövést adtak le a biztonsági szolgálat autójára. A rendőrség ezt követően adott ki országos körözést a 36 éves Cs. László, valamint a 43 éves Balogh Zsolt és a 29 éves Bázsa Márton oroszlányi lakosok ellen. Cs. László már a hét elején Budapesten feladta magát. Két társát egy miskolci tömbházban találták meg pénteken, elfogásukkor az egyik gyanúsított rálőtt a rendőrökre is.
   
Fülöp Valter, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese a héten a férfiak elfogását követően elmondta, hogy mindhárom férfi büntetett előéletű, egyikük a "három csapás" törvény hatálya alá esik, így valószínűleg életfogytiglani börtönbüntetést kaphat.
   
A bíróság honlapján megjelent közleményben a Pesti Központi Kerületi Bíróság Cs. László gyanúsított előzetes letartóztatását az elsőfokú bíróság határozatáig, legfeljebb azonban december 25-ig rendelte el. A kényszerintézkedést a bíróság a szökés, elrejtőzés, a bizonyítási eljárás megnehezítése és a bűnismétlés veszélye miatt rendelte el. A végzés jogerős.
   

A kerületi bíróság végzése szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén társai illetve a tanúk befolyásolásával meghiúsítaná a bizonyítási eljárást. Cs. László két alkalommal már volt büntetve, jelenleg büntetőeljárás folyik ellene, igazolt jövedelme pedig nincs.
   
A másik két gyanúsított, B. Márton és B. Zsolt előzetes letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban december 27-ig rendelték el. Mindként gyanúsítottnál a szökés, elrejtőzés és a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélyével indokolták a kényszerintézkedést, B. Zsoltnál ezen felül a bűnismétlés veszélye is az okok között szerepel. A végzés B. Zsolt esetében jogerős, B. Márton fellebbezett a döntés ellen.
   

A végzés szerint mindkét gyanúsított volt már büntetve, azonban a bíróság B. Márton esetében úgy ítélte meg, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján nem lehet a bűnismétlés veszélyére vonatkozó megalapozott következtetést levonni.
   
B. Zsolt esetében ugyanakkor a végzés megállapítja: a korábban kiszabott 14 éves fegyházbüntetéséből 2009-ben szabadult feltételes kedvezménnyel, s a feltételes szabadsága 2013. februárjában telt volna le. Így a jelen ügyben szereplő gyanúsítás a feltételes szabadságának idejére esik. Erre figyelemmel B. Zsolt gyanúsított vonatkozásában megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!