Belföld

2011.03.14. 23:04

Elvannak: Tomcat bepalizta Szanyi Tibort, a Jobbik feljelent a gyöngyöspatai médiahack miatt

Szanyi Tibort, az MSZP-képviselőjét csúnyán lóvá tette a Tomcat nevű blogger: gyöngyöspatai romának adta ki magát és közölte, keresztet égetnek jobboldali alakulatok a településen. A politikus sajtótájékoztatót tartott az esetről, a Jobbik felháborodott és feljelentést tesz, mi pedig összegyűjtöttük a nyilatkozatokat. Tanulságos olvasmány.

MTI

Szanyi Tibor: picit sem szeretnék reagálni a gyöngyöspatai ügyre (márc.14.)

Szanyi Tibor MSZP-s képviselő nem kívánt reagálni az MTI-nek hétfőn arra, hogy Polgár Tamás (Tomcat) blogger volt az, aki önmagát gyöngyöspatai roma lakosnak kiadva az állítólagos keresztégetésről tájékoztatta.

"Picit sem szeretnék reagálni. Legfeljebb annyit, hogy a szélsőjobboldal lelkivilágába nagyon belefér, hogy az ország problémái közepette ilyenekkel szórakozzanak" - mondta Szanyi Tibor az MTI-nek.
   
A szocialista országgyűlési képviselő szombaton közleményben, vasárnap pedig sajtótájékoztatón szólította fel a kormányt, hogy haladéktalanul tegyen rendet Gyöngyöspatán, és zavarja el azt a "fekete sereget", amelyet a Jobbik odaküldött. A szocialista politikus közlése szerint "a Jobbikhoz köthető paramilitáris alakulatok" egy kettős fakeresztet állítottak fel Gyöngyöspatán, és azt meggyújtva "tombolva kiáltoztak" az ott élőknek.
   
Szanyi Tibor sajtótájékoztatóját követően Polgár Tamás, a Tomcat néven ismertté vált blogger nyilvánosságra hozta: magát helyi roma lakosnak kiadva ő hívta fel telefonon az MSZP-s képviselőt, és csapta be az állítólagos gyöngyöspatai keresztégetéssel.
   
Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője, a párt szóvivője hétfőn nyilatkozva szánalmasnak nevezte, hogy az általuk "hivatásos rettegőknek" nevezett politikusokat és pártokat, amilyen Szanyi Tibor és az MSZP, akár telefonbetyárkodással félre lehet vezetni. A politikus érthetetlennek nevezte, hogy ha valaki egy olyan súlyú ügy kapcsán telefonál, mint amilyen a gyöngyöspatai helyzet, akkor anélkül adnak hitelt egy ismeretlen szavainak, hogy az információt ellenőrizték volna, és a hazugságból kerekítenek sajtóközleményt, sajtótájékoztatót.
   
A szóvivő közlése szerint a Jobbik feljelenti a "hazugságokat állító" Szanyi Tibort, illetve azokat a sajtóorgánumokat is, amelyek csak a szocialista politikus szavait ismertették, a Jobbik cáfolatát viszont nem.  

"Finoman szólva elegünk van abból, ha bárki bármilyen hazugságot állít a Jobbikról, az szalagcím minden híradásban, míg a cáfolatot egyszerűen nem hozzák le" - fogalmazott Mirkóczki Ádám.
   
Sneider Tamás, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke az MSZP-s képviselő állításaira vasárnap úgy reagált: Szanyi Tibor sajtótájékoztatója újból ráirányította a figyelmet a saját szellemi leépülésére, amikor kettőskereszt-gyújtogatással vádol Jobbikhoz kötődő embereket". Jelezte: a Jobbik az a párt, amelyik állítja a kereszteket, és nem égeti. Az a párt, amelyre Szanyi Tibor gondol, még nincs jelen a magyar politikai életben - tette hozzá.
   
A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március eleje óta járőröznek a 2.800 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik helyi vezetője, Juhász Oszkár az MTI-nek korábban azt mondta: azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról és a bűncselekmények mögött helyi cigányokat sejtenek.
   
A Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint - mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a Heves megyei településen. Vona Gábor, a párt elnöke ez alkalomból úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetést" tartottak a községben.

 A Jobbik feljelentéseket tesz Szanyi Tibor kijelentései miatt márc. 14

Feljelenti a Jobbik a gyöngyöspatai ügyben "hazugságokat állító" Szanyi Tibort, de azokat a sajtóorgánumokat is, amelyek csak a szocialista politikus szavait ismertették, a Jobbik cáfolatát azonban nem közölték - mondta Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője hétfőn telefonon az MTI-nek.

Az MSZP-s országgyűlési képviselő szombaton közleményben, vasárnap pedig sajtótájékoztatón szólította fel a kormányt, hogy haladéktalanul tegyen rendet Gyöngyöspatán, és zavarja el azt a "fekete sereget", amelyet a Jobbik odaküldött. A szocialista politikus közlése szerint "a Jobbikhoz köthető paramilitáris alakulatok" egy kettős fakeresztet állítottak fel Gyöngyöspatán, és azt meggyújtva "tombolva kiáltoztak" az ott élőknek.
   
Sneider Tamás, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke erre reagáló közleményében úgy fogalmazott: "Szanyi Tibor sajtótájékoztatója újból ráirányította a figyelmet a saját szellemi leépülésére, amikor kettőskereszt-gyújtogatással vádol Jobbikhoz kötődő embereket". Jelezte: a Jobbik az a párt, amelyik állítja a kereszteket, és nem égeti. Az a párt, amelyre Szanyi Tibor gondol, még nincs jelen a magyar politikai életben - tette hozzá.
   
Szanyi Tibor sajtótájékoztatóját követően Polgár Tamás, a Tomcat néven ismertté vált blogger nyilvánosságra hozta: magát helyi roma lakosnak kiadva ő hívta fel telefonon az MSZP-s képviselőt, és csapta be az állítólagos gyöngyöspatai keresztégetéssel.
   
Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője szánalmasnak nevezte, hogy az általuk "hivatásos rettegőknek" nevezett politikusokat és pártokat, amilyen Szanyi Tibor és az MSZP, akár telefonbetyárkodással félre lehet vezetni. A Jobbik szóvivője érthetetlennek nevezte, hogy ha valaki egy olyan súlyú ügy kapcsán telefonál, mint amilyen a gyöngyöspatai helyzet, akkor anélkül adnak hitelt egy ismeretlen szavainak, hogy az információt ellenőrizték volna, és a hazugságból kerekítenek sajtóközleményt, sajtótájékoztatót.
   
"Mind Szanyi Tibor, mind azok a szocialista politikusok perek tucatjaira számíthatnak, akik ebben az ügyben a hazugságokat állították, és hazug vádakkal illették a Jobbikot. Nemcsak a Jobbik indít pereket, de a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület is, és külön azok a képviselők is, például Zagyva Gyula, akit a szocialista politikusok megneveztek és belekevertek" - közölte a Jobbik szóvivője.
   
Hozzátette: "finoman szólva elegünk van abból, ha bárki bármilyen hazugságot állít a Jobbikról, az szalagcím minden híradásban, míg a cáfolatot egyszerűen nem hozzák le".
   
Az ellenzéki párt most átnézi a tudósításokat, s azt követően dönt arról, milyen jogi lépéseket tesz, de a Jobbik a vétkes sajtóorgánumoktól minimum helyreigazítást vár. Szanyi Tibort vélhetően rágalmazásért, becsületsértésért jelentik fel, de erről is később döntenek a párt jogászai - tette hozzá Mirkóczki Ádám.
   
A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március eleje óta járőröznek a 2.800 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik helyi vezetője, Juhász Oszkár az MTI-nek korábban azt mondta: azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról és a bűncselekményekkel helyi cigányokat vádolnak.
   
A Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint - mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a Heves megyei településen. Vona Gábor, a párt elnöke ez alkalomból úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetést" tartottak a községben.

 Jobbik: a párt nem éget keresztet március 13.

A Jobbik elvárja Szanyi Tibor szocialista képviselőtől, hogy ha igazat állít Gyöngyöspatával kapcsolatban, akkor "egy marék hamut szolgáltasson be bizonyítékként", ha viszont hamisat állított, akkor "hintse fejét (...) hamuval". Az ellenzéki párt vasárnap közölte: a Jobbik nem éget keresztet.

Szanyi Tibor budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány haladéktalanul tegyen rendet Gyöngyöspatán, és zavarja el azt a "fekete sereget", amelyet a Jobbik odaküldött. Közölte: "a Jobbikhoz köthető paramilitáris alakulatok" egy kettős fakeresztet állítottak fel Gyöngyöspatán; a keresztet meggyújtva "tombolva kiáltoztak" az ott élőknek.
   
Sneider Tamás, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke erre reagálva közleményében úgy fogalmazott: "Szanyi Tibor sajtótájékoztatója újból ráirányította a figyelmet a saját szellemi leépülésére, amikor kettőskereszt-gyújtogatással vádol Jobbikhoz kötődő embereket". Jelezte: a Jobbik az a párt, amelyik állítja a kereszteket, és nem égeti. Az a párt, amelyre Szanyi Tibor gondol, még nincs jelen a magyar politikai életben - tette hozzá.
   
A Jobbik elvárja Szanyi Tibortól, hogy "amennyiben egyetlen szava is igaz lenne, legalább egy marék hamut szolgáltasson be bizonyítékként. Ha viszont kiderül, hogy hazudott és még hamut sem talált, akkor jó indián szokás szerint hintse fejét az általam ezekben a pillanatokban kályhából kikotort és gondosan becsomagolt hamuval, melyet a szerdai ülés előtt megtalál asztalán" - írta az alelnök.    Szerinte Gyöngyöspatán valóban nagy a feszültség a cigányok által lakott településrészen. "Hetek óta nem lehet normális körülmények között fát lopni, pincét feltörni, magyarokat fenyegetni" - tette hozzá.
   
Ezért a helyzetért a jelenlegi kormánypárt is felelős - írta Jobbik alelnöke -, mert csökkentette a közmunkaprogramra fordítható támogatásokat.      A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március eleje óta járőröznek 2.800 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik helyi vezetője Juhász Oszkár, az MTI-nek korábban azt mondta: azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról és a bűncselekményekkel helyi cigányokat vádolják.
     

Szanyi Tibor: haladéktalanul tegyen rendet a kormány Gyöngyöspatán! márc. 13.

Haladéktalanul tegyen rendet a kormány Gyöngyöspatán, és zavarja el azt a "fekete sereget", amelyet a Jobbik odaküldött - mondta Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője vasárnap a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján. A képviselő felszólította a kormányt továbbá, hogy haladéktalanul erősítse meg a közbiztonságot azokon a településeken, ahol hasonló a helyzet.
   
Azt mondta: "a Jobbikhoz köthető paramilitáris alakulatok" egy kettős fakeresztet állítottak fel Gyöngyöspatán. A keresztet meggyújtva "tombolva kiáltoztak" az ott élőknek - tette hozzá.
   
A rendőrség a szocialista politikus szerint "nem csinál semmit" és - mint mondta, "erős a gyanúja", hogy "ez (...) a bizonyítéka annak, hogy igenis egy összjáték van a kormány és a Jobbik között". Azt még nem tudni - tette hozzá -, hogy miben játszanak össze, de valószínű, hogy "próbaterepnek" nézik Gyöngyöspatát.
   
Szanyi Tibor közölte, ma Magyarországon a lakosság nagy hányada az éhezés határán van, ami az egykulcsos adónak is köszönhető, amelyet a kormány bevezetett. Ezért azt is követeli az MSZP, hogy módosítsanak a szabályozáson.
   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!