Belföld

2012.01.25. 17:12

ENSZ Világűriroda nyílik Gyöngyösön

Az ENSZ Világűriroda (UNOOSA) regionális hivatalt létesít és üzemeltet februártól Gyöngyösön a Károly Róbert Főiskolával közösen - tájékoztatott a Heves megyei főiskola pr menedzsere szerdán.

MTI

Ocela Tibor elmondta: az intézmény területén létesítendő regionális hivatal a tizenkettedik olyan központ lesz a világon, amely az úgynevezett UN-SPIDER (katasztrófa és vészhelyzet elhárító) program megvalósításában vesz részt.

A hivatal feladata, hogy segítse a természeti és ipari katasztrófák megelőzését, illetve a bekövetkezett katasztrófák elhárítási tevékenységeit, az emberi és az anyagi javak mentését, a hatások felmérését - tette hozzá.

A központ létrehozásáról szóló okiratot február 7-én, Bécsben írja alá Mazlan Othman, az ENSZ Világűriroda igazgatója és Bíró Tibor, a főiskola dékánja - mondta a pr menedzser.

Ocela Tibor közlése szerint az ENSZ közgyűlése 2006 decemberében döntött az UN-SPIDER program elindításáról.
Mint elmondta: a gyöngyösi főiskola már bizonyította, hogy rendelkezik olyan technológiai megoldásokkal és tudásbázissal, amelyek nagyban segíthetik a katasztrófamenedzsmentet, légi távérzékelési alkalmazásait pedig  Magyarországon és külföldön is bevetették már.

Példaként említette, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Károly Róbert Főiskolát bízta meg a 2010 októberében történt vörösiszap-katasztrófa felmérésével, de részt vettek a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa légi felderítésében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!