Belföld

2009.05.03. 18:42

EP-kampánynyitó: szételemezték a beszédeket a politológusok

Budapest - Politológusok szerint míg a Fidesz kétfrontos harcot vív az európai parlamenti választási (EP) kampányban, s ezen belül a Jobbikkal vívott harc a fontosabb, addig az MSZP azért küzd, hogy minimalizálja a veszteséget; a szakértők a szocialisták és a Fidesz hétvégi kampánynyitójával összefüggésben nyilatkoztak vasárnap

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Kihívás a Fidesznek a Jobbik

A Fideszt a Jobbik erősödése nagyobb kihívás elé állítja, mint az MSZP-vel szembeni kampányolás - vélekedett Juhász Attila, a Political Capital elemzője. Mint rámutatott, a Jobbik erősödése azért is nagy kihívás, mivel a Fidesznek fontos a radikális szavazók visszahódítása, oly módon, hogy közben ne lehessen radikalizmussal vádolni.  

Kiszelly Zoltán is egyetért azzal, hogy a Fidesznek az igazi csatát a Jobbikkal kell megvívnia, hiszen a legnagyobb ellenzéki pártnak nem érdeke, hogy a tőle jobbra álló párt bejusson az EP-be. Ezt követően ugyanis nagyobb lenne az esélye, hogy a magyar parlamentbe is bejusson, ami végképp nem érdeke a Fidesznek - jegyezte meg. Érdekes jelenségnek nevezte az elemző, hogy míg a "Gyurcsány-Bajnai-kormánnyal" szemben kampányol a Fidesz, addig a Jobbik elleni kampányt a fideszes médiára bízták, oda "kiszervezték".

Kiszelly Zoltán értékelése szerint - amivel Juhász Attila is egyetért - a Fidesz kampányának fontos eleme az aláírásgyűjtés a "három csapás"-törvényjavaslathoz, hiszen ezzel is megszólítják a választóikat, s egyben nehezítik a Jobbik érvényesülését, amely hasonló lépéssel próbálkozik.  

Kinek jó az alacsony részvétel?

Kern Tamás, a Századvég Alapítvány tudományos főmunkatársa szerint is fontos a Fidesznek a Jobbik kiszorítása, amit a nagyobb mozgósítással tud elérni. Az elemző szerint egy ötvenszázalékos részvételnél a Jobbiknak csekély esélye lenne a bejutásra. Mint mondta, minél kevesebben mennek el szavazni, a Jobbiknak annál nagyobb az esélye, hogy legalább egy képviselőt bejuttasson a strasbourgi parlamentbe.

Bár a Fidesz elnöke, Orbán Viktor nem mondta ki pénteki kampánynyitó beszédében a Jobbik nevét, a mögöttes üzenetben benne volt. Erre utal a magas részvétel melletti agitálás is - vélte Kern Tamás.  Juhász Attila azzal kapcsolatban, hogy a mostani Fidesz-rendezvényen nem nagyon lehetett árpádsávos zászlókat látni, közölte: ez már annak tulajdonítható, hogy a Fidesz erőteljesen próbálja magát elválasztani a Jobbiktól. Megjegyezte: ez már korábbi rendezvényeken is így volt. 
 
MSZP: mibe lehet belekötni?

A két nagy párt kampányával kapcsolatban Kiszelly Zoltán azt mondta: a mostani helyzetben az MSZP-nek negatív kampányt kell csinálnia, s ez az, ami miatt vélhetően Orbán Viktor nem akart a Városligetben hosszan beszélni. Megjegyezte: az MSZP kampányából eddig sokat még nem lehetett érzékelni, vélhetően a párt vár a Fidesz üzeneteire, arra, hogy "mibe köthetnek bele". Az egyik ilyen elem lehet a Jobbik.

Kern Tamás szerint a kormány megszorításai miatt visszafogott szocialista kampány várható. Ehhez kapcsolódóan Juhász Attila kifejtette: az MSZP kampányának sikere nagyban múlik azon, hogy félelmet tudnak-e kelteni, fel tudják-e éleszteni "a Fidesz-, illetve az Orbán-fóbiát" az emberekben. 

Juhász Attila ugyanakkor úgy vélte, a Fidesz számára kihívást jelent Gyurcsány Ferenc bukása, hiszen évek óta rá építette a párt kampányát. Megjegyezte: "fáj a Fidesznek Gyurcsány Ferenc bukása", s ezért kötötte össze Orbán Viktor is beszédében Gyurcsányt és Bajnait, hogy erősítse a folyamatosságot.  A két rendezvényen elhangzott beszédek alapján Kiszelly Zoltán úgy látja, a szocialistáknál mintha Bajnai Gordon miniszterelnök lett volna a fő szónok, míg Lendvai Ildikó pártelnök "hitelesítőként" jelent meg, hitelesítette azt, hogy az MSZP felsorakozik a miniszterelnök mögé. 

Ildikó veszteséget minimalizál, Viktor mozgósít

A Századvég Alapítvány tudományos főmunkatársa Lendvai Ildikó beszédével kapcsolatban azt jegyezte meg: bár az MSZP elnöke tett kísérletet arra, hogy baloldali minimumprogramot hirdessen meg, konkrét bejelentést nem tett. Juhász Attila szerint az MSZP elnöke megpróbálta a gazdasági válság miatti intézkedések hatását, a szavazótábor megcsappanását a baloldali minimummal minimalizálni.   Kiszelly Zoltán - az MSZP majálisán elhangzottak közül - Bajnai beszédét ítélte fontosabbnak, mint mondta, az MSZP-nek a gazdaság állapota miatt a miniszterelnököt kellett a "kirakatba tennie".
 
Az elemzők szerint annak nincs igazán jelentősége, hogy Orbán Viktor beszéde a korábbiaknál rövidebb volt. Kiszelly szerint Orbán Viktor nem akar hibázni, hiszen ha sokat beszél, sok allegóriát használ, abba beleköthet az MSZP. Ugyanakkor a beszéd határozottan mozgósító erejű volt - emelte ki. 

Ezzel egyetért Kern Tamás is, aki szerint a beszéd erős "identitásteremtő" beszéd volt, amely a Fidesz- szavazókat arra ösztönzi, hogy menjenek el szavazni. Egyértelművé tette Orbán - mondta -, hogy ez a szavazás a kormány elleni szavazás lesz, amelynek akár az előre hozott választás is közjogi következménye lehet, vagy éppen Bajnai Gordon miniszterelnök távozása. Juhász Attila szintén a beszéd "kemény" hangvételét, mozgósító erejét hangsúlyozta.
 
Gyurcsány Ferenc, mint üzenet

Azzal kapcsolatban, hogy Gyurcsány Ferenc volt pártelnök-miniszterelnök nem jelent meg az MSZP majálisán, Kiszelly Zoltán azt mondta: ha ezt tudatos döntés volt, akkor az MSZP jól döntött. Hozzátette: bár sajátjai kedvelik, sokakat irritál a személyisége, vonzza a tüntetőket. Kiszelly Zoltán azt mondta, lehet, hogy az MSZP most jobban járt azzal - akár tudatos döntés volt, akár a véletlen hozta így -, hogy Gyurcsány Ferenc nem jelent meg a kampánynyitón. Kern Tamás is egyetért ezzel az alapgondolattal, aki szerint bár az elkötelezett baloldaliaknak jó üzenet lett volna Gyurcsány Ferenc megjelenése, ám országos szinten az a pozitív üzenet, hogy nem volt jelen a volt miniszterelnök-pártelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!