Belföld

2009.06.01. 22:17

EP-választás: királyi unoka, énekes, ralivilágbajnok, iszlámellenes, fetisiszta és svéd kalózok a jelöltek közt

Brüsszel - Az európai parlamenti választásokon mindig akadnak feltűnést keltő képviselőjelöltek, akik valamilyen értelemben kirínak a pártlistákon szereplő hivatásos politikusok jobbára szürke tömegéből. Vannak köztük durván szélsőséges nézeteket vallók, akadnak furcsa ügyek és eszmék képviselői, illetve híres személyiségek, akiknek már csak az EP-képviselői cím hiányzik a névjegyükről. Ez utóbbi kategória alfaja a "valakinek a valakije" jelölt.

MTI

Fekete bőrű konzervatív cionistaellenes

Franciaországban a "cionistaellenes választási listán" indul Dieudonné M'Bala M'Bala, aki francia anyától, kameruni apától származó, fekete bőrű "komikus és aktivista". E lista többek közt holokauszttagadókat és kőkonzervatív katolikusokat tömörít. Dieudonne-nak már személyesen is többször meggyűlt a baja az igazságszolgáltatással antiszemita megnyilvánulásai miatt.  
A másik sokat emlegetett francia jelölt az észak-afrikai származású Rachida Dati igazságügyi miniszter, aki hivatali idejének kezdetén duzzadó energiával veszett össze a bírói kar nagy részével. Személye heves támadások tárgya lett, és ezt csak tetézte az a tény, hogy a közvélemény számára ismeretlen apától szült leánygyermeket, majd öt nappal a szülés után már meg is jelent a munkahelyén. A bulvársajtó gátlástalanul viccelődött a miniszter asszonyon és a "szeplőtelen fogantatáson".

Iszlámellenes, vegetáriánus és a fétis-szex imádói

Hollandiában Geert Wilders, a szélsőjobboldali Szabadságpárt vezetője a legismertebb extrém jelölt. Ő most holland parlamenti képviselő, és a Fitna című filmben erőszakra buzdító könyvként mutatta be a Koránt, egy interjúban pedig párhuzamot vont az iszlám és a nácizmus között. 
 
Ugyancsak Hollandiában száll ringbe az Állatokért Párt, amely nem valamely politikai formáció őszinte feltárulkozását, hanem a vegetáriánusokat jelenti. Az EP-ben fel akarják emelni a hangjukat az állatok ember általi kizsákmányolása ellen. 
 
Németországban a Szabad Választók (FW) pártja azt a Gabriele Paulit indítja a lista első helyén, aki a szex fetisiszta vonulatának hirdetője. A nevéhez fűződik a családjog átalakítására irányuló azon javaslat, miszerint a házasságok köttessenek csak hét esztendőre - igaz, kölcsönös egyetértés esetén ő is engedélyezné a meghosszabbítást.   
 
Pauli listája alighanem ádáz harcot vív majd a Bibliában Hívő Keresztények Pártja listájával. Ez utóbbi társaság undorodik a homoszexuálisoktól és az iszlám hitűektől, de a zsidókat szereti, mert az Úr "az én népemnek" nevezte az izraelitákat. 

Táncversenyt nyert királyi unoka
 
Olaszországban királyi vér is demokratikus versenyre kél, Savoyai Emánuel Fülöp személyében. Ő II. Umbertónak, az utolsó olasz királynak az unokája. Nagyapja annak a III. Viktor Emánuelnek volt a fia, akinek uralkodása idején hatalomra jutott Benito Mussolini. II. Umbertót és utódait 1946 júniusában fosztotta meg a tróntól az Olasz Köztársaság alkotmánya, és az országba is csak 2002-ben térhettek haza magánemberként a Savoyaiak.
 
A mostani EP-képviselőjelölt, aki genfi lakos, 2003-ban látta először az óhazát. Savoyai Emánuel Fülöp tavaly az Értékek és jövő című lista segítségével az olasz parlamentbe próbált bejutni, sikertelenül. Most a kereszténydemokraták színeiben indul az EP-mandátumért. Ha nem jut be, még mindig lehet tánctanár, hiszen már a tv-ben is nyert táncversenyt. Ha bejut, akkor egy ülésterembe kerülhet Alessandra Mussolinivel, a Duce unokájával, aki eddig neofasiszta EP-képviselő volt, és ennek folytatására most is jók az esélyei.

Román Rómeó és Júlia, svéd kalózpárt 

Romániában független jelöltként próbálkozik az államfő 28 éves lánya, Elena Basescu, aki korábban manöken volt. "Bukaresti Júlia"-ként is emlegetik, ugyanis korábban azzal hívta fel magára a román média figyelmét, hogy apja egyik legfőbb politikai ellenfelének, a szociáldemokrata Viorel Hrebenciucnak a fiával bonyolódott szerelmi kalandba. 

Svédországban a Kalózpárt az ingyenes internetes zeneletöltés szabadságának híveit szólítja parlamentáris csatába a jogdíjakat szedő, sarcoló államhatalommal szemben. 
 
Ezúttal Finnországban indul Ari Vatanen volt ralivilágbajnok. Ő történetesen már 2004-ben EP-képviselői mandátumot szerzett, de akkor még választott hazája, Franciaország színeiben. Végig is csinálta az öt évet, és most "mint finn" próbál újrázni, állítólag nem is csekély eséllyel. Nemzeti mezt váltott ugyan, de politikait nem: miként öt évvel ezelőtt, most is a konzervatívok mellett kötelezte el magát.  
 
Sztárok: focista, énekesnő, űrhajós

A sztárok világából többször került már ki EP-képviselő. Ilyen volt Rosemary Scallon ír konzervatív abortuszellenző, aki 1970-ben Dana néven nyerte meg az eurovíziós slágerfesztivált. Nana Mouskouri görög énekesnő, Giovanni Rivera egykori olasz futballsztár, Peter Stastny volt szlovák jéghokis mellett az a cseh Vladimír Remek is bejutott az EP-be, aki az első nem szovjet és nem is amerikai űrhajós volt. Hogy melyik hatalom űrhajójának fedélzetén lebegett a súlytalanságban, azt könnyű kikövetkeztetni abból, hogy a most záruló ciklusban a cseh kommunistákat erősítette az Európai Parlamentben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!