Belföld

2010.05.31. 13:09

Érettségi 2010: Befejeződtek az írásbeli vizsgák

Sikeresen lezajlottak és hétfőn befejeződtek a 2010. évi tavaszi érettségi írásbeli vizsgák; a legutolsó alkalmon, a hétfői informatika pótló gyakorlati vizsgán 71 helyszínen 131 vizsgázó vett részt - közölte az Oktatási Hivatal (OH) az MTI-vel.

MTI

Ez utóbbi vizsgára azért volt szükség, mert a rendkívüli időjárás helyenként áramszüneteket okozott a május 17-i középszintű informatika gyakorlati vizsgán, és a mintegy 30 ezer érettségiző közül nem mindenki tudta teljesíteni a gyakorlati követelményeket. Az oktatásért felelős miniszter ezért határozatban döntött ezen vizsgarész hétfői pótlásáról - áll az OH közleményében.

Mint írták, a tanév rendjében meghatározott 16 nap alatt 1328 vizsgahelyszínen 139.392 érettségiző vizsgázott írásban.

Az idei tavaszi érettségiken a kétszintű érettségi bevezetése óta megszokott módon a diákok a vizsgaszabályzat által biztosított lehetőségekkel élve mind a hét (rendes, előre hozott, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló, javító) vizsgafajtát igénybe vehették. A különböző vizsgatárgyakból idegen nyelveken folyó vizsgákkal együtt középszinten 196, emelt szinten 89 vizsgatárgyat választhattak.

Az írásbeli vizsgák megszervezésekor az OH munkatársai 1.126.761 feladatlapot és CD-t csomagoltak be csaknem 74 ezer biztonsági fóliatasakba, és juttattak el 7397 dobozban a helyszínekre. A csomagolás és a kiszállítás a többlépcsős ellenőrzési rendszer és az abban dolgozó hivatali munkatársak, szállítók, körzetközponti jegyzők és iskolaigazgatók pontos munkájának köszönhetően gyakorlatilag hibamentes volt - közölte az OH.

Az írásbeli vizsgák feladatlapjai, valamint a hozzájuk tartozó javítási-értékelési útmutatók az előzetes ütemezésnek megfelelően folyamatosan kerültek fel a minisztérium és az OH honlapjára, így minden érdeklődő pontosan tájékozódhat a feladatokról és a megoldásokról. Kedden 8 órától mind az 589 vizsgaanyag (feladatlapok, javítási-értékelési útmutatók, egyéb elektronikus anyagok) megtekinthető a honlapokon.

Az OH rámutatott: a vizsgadolgozatok kijavítása után a diákok saját iskolájukban, az ott meghatározott helyen és időpontban megtekinthetik vizsgadolgozataikat, és ha úgy találják, hogy az elbírálás nem a javítási-értékelési útmutató szerint történt, észrevételt tehetnek a javítással kapcsolatban.

Azok a vizsgázók, akik közvetlenül az OH regionális igazgatóságain jelentkeztek a vizsgára, a vizsgabehívójukról, illetve az OH honlapjáról tudhatják meg, hol és mikor tekinthetik meg a kijavított vizsgadolgozataikat.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!