Belföld

2011.01.22. 13:33

Érettségi feltétel lehet az önkéntes munka 2014-től

Legkorábban 2014-től lehet az érettségi vizsgára bocsátás előfeltétele az önkéntes munka - mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.

MTI

A közösségi szolgálat, önkéntesség jelene és jövője az oktatásban című, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum által szervezett egész napos konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón az államtitkár megjegyezte: a megújítandó érettségi előfeltételeként 50-60 óra kötelező közösségi munka előírását tervezik a középiskolások számára.
   
Hoffmann Rózsa hozzátette: jelenleg "talán inkább az 50 óra felé hajlunk", amit heti 2 óra rendszerességgel, egy tanév leforgása alatt lenne célszerű elvégezniük a diákoknak. Ezt a tevékenységet az elképzelések szerint dokumentálni is kell majd. A nemzetközi érettséginek is feltétele az önkéntes munka - folytatta -, az EU-ban pedig minden ötödik ember végez önkéntes munkát.
   
Az államtitkár hangsúlyozta: "nem volna szerencsés, ha módszertanilag lenne szabályozva" az önkéntes munka, mert minden gimnázium a saját környezetében tapasztalható kihívásokra kell, hogy reagáljon. Van, ahol időseket látogathatnak otthonaikban, felolvashatnak nekik, beszélgethetnek velük, van, ahol idősek szociális otthonaiba látogathatnak, de végezhetnek környezetvédelmi munkát is.
   
Mint mondta, az önkéntes munkára való felhívást tett közzé a középfokú oktatási és nevelési intézményeknek a tárca oktatási és szociális államtitkársága a Társ elnevezésű programmal, ennek részleteit tárgyalják meg a szombati konferencián. A programban a pedagógusok a diákközösségek képviseletében pályázhatnak önkéntes munka elvégzésére január 31-ig. A pályázatokat ezután három héten belül elbírálják, végül a legjobban teljesített munkákról kötetet is adnak ki, amivel mintát adnak a későbbiekre nézve - mutatott rá.
   
Hoffmann Rózsa közölte: a 2010-2011-es tanév második félévében a pályázattal 30 órás munkára vállalkozhatnak a fiatalok, ebből 5 órát kell szánni a felkészülésre és szintén 5-öt a munka utáni csoportos megbeszélésre. A pályázattal - amire nagy az érdeklődés - 44 millió forint áll a jelentkezők rendelkezésére, ebből a tanárok, mentorok munkáját fizetik ki. Egy tanár legfeljebb bruttó 200 ezer forintot kaphat egy projekt levezetéséért - hívta fel a figyelmet.
   
Kérdésre Hoffmann Rózsa elmondta: nincsenek viták a lényeges kérdésekben a Fidesz vezető oktatáspolitikusai és az oktatási államtitkárság között. A közoktatási törvény májusban parlament elé kerülhet, erre viszont azért nem vállalt kötelezettséget a kormány a tavaszi hivatalos törvényalkotási programjában, mert az európai uniós soros elnökség nagyon leterheli. Így a testület úgy döntött: tavaszi tervébe csak azokat a jogszabályokat veszi fel, amelyeket mindenképpen meg akar alkotni - magyarázta.
   
Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár rámutatott: az önkéntességnek eddig nem volt szakmai háttere Magyarországon. Jelenleg a pályázattól függetlenül több mint 300 iskolában folynak ilyen típusú munkálatok, amelyek személyiség-, közösség-, és társadalomfejlesztő hatásúak.
   
A konferencián előadást tartanak egyebek mellett a közoktatásban gyakorolt önkéntesség nemzetközi tapasztalatairól, a szociális kompetencia fejlesztéséről, az önkéntesség és a fogyatékosságügy kapcsolatáról, illetve az EU-ban 2011-ben meghirdetett önkéntesség évéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!