Belföld

2012.05.19. 13:13

Erőss Zsolt: a lehető legrosszabbra sikerült az Annapurna-expedíció

Erőss Zsolt hegymászó szerint az Annapurna megmászására indított expedíció a lehető legrosszabbra sikerült, elveszítették a barátjukat és a csúcsot sem tudták megmászni.

MTI

A hegymászó ezt szombaton, a Liszt Ferenc-repülőtéren mondta az MTI-nek, miután az expedíció három tagja hazaérkezett. A légikikötőben családtagjaik és barátaik várták Erőss Zsoltot, Kollár Lajost és Földes Andrást. Mécs László később érkezik haza.

Az Annapurna-expedíció tagját Erőss Zsolt hegymászót - akit 2010. januárban a Magas-Tátrában lavinabaleset ért, és térdtől lefelé amputálni kellett jobb lábát, felesége és leánya fogadja a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér II. terminálján. A 8091 méter magas "halálhegy" - minden harmadik mászó életét veszti az Annapurnán - meghódítása kudarcba fulladt, Horváth Tibor életét vesztette. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Erőss Zsolt szerin az önmagában nem nagy kudarc, ha csúcsdöntésre a körülmények miatt nincs lehetőség, az igazi kudarc az az volt, hogy elveszítették Horváth Tibort. Társukat május 7-én jéglavina temette maga alá, pedig elvileg semmilyen problémának nem kellett volna származnia abból, hogy Horváth Tibor a 6800 méter magasan található III-as táborból elindul az alaptábor felé.

Keserű szájízzel jöttek haza, a tagok közt kialakult konfliktushelyzet is súlyos volt, de a végeredményt tekintve ez mellékes - mondta Erőss Zsolt.

Kollár Lajos, az expedíció másik tagja az MTI-nek nyilatkozva szintén sikertelennek minősítette az expedíciót. Hozzátette: az Annapurna nagyon nehéz terep, de most már tudják, hogy mi lehet a megoldás; korábban kell a hegyre érkezni, több időt tölteni rajta, továbbá helikoptert is igénybe kell venni - ami viszont egy újabb expedíció költségeivel ér fel.

A konfliktushelyzettel kapcsolatban azt mondta, ezeket az is okozhatta, hogy két, nehezen feldolgozható problémát éltek át, holott expedícióik általában sikeresek. Ebben a helyzetben velük volt egy újságíró, aki "túllőtt a célon", de arról nincs szó, hogy cserben hagyták volna egymást. Hozzátette: meg fogják beszélni a történteket.

 

Az Annapurna-expedíció tagjai Földes András (b) Erőss Zsolt (k) és Kollár Lajos hegymászók megérkeznek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér II. termináljára. A 8091 méter magas "halálhegy" - minden harmadik mászó életét veszti az Annapurnán - meghódítása kudarcba fulladt, Horváth Tibor életét vesztette. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A magyar Annapurna-expedíció - Erőss Zsolt, Kollár Lajos, Mécs László és Horváth Tibor - március 28-án indult el Budapestről.

A magyar hegymászókkal tartott az Annapurnára Földes András, a himalaja.blog.hu szerzője is, akinek nagy port kavart egyik bejegyzése, amelyet idézve több médium is arról cikkezett, hogy társai cserbenhagyták Erőss Zsoltot. Erőss Zsolt erre úgy reagált, hogy "a cikkek tartalmától expedíciós társaimmal együtt elhatárolódunk, és méltatlannak tartjuk".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!