Belföld

2016.12.01. 19:20

Erzsébet-utalvány a nyugdíjasoknak

Budapest - 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt ajándékoz a kormány a nyugdíjasoknak karácsonyra - jelentette be szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter. A nyugdíjakat a korábbi 0,9 százalék helyett várhatóan 1,6 százalékkal emelik.

Osváth Sarolta

Lázár János a Kormányinfón hangsúlyozta: a kormány gondoskodik a nyugdíjasok helyzetének javításáról, az ország jó gazdasági teljesítményére alapozva érdemben segíti a megélhetésüket. Amennyiben az infláció növekszik és meghaladja a két százalékot, azt a nyugdíjak emelése is követni fogja. A nyugdíjrendszer metódusán nem változtatnak, továbbra is az inflációhoz igazítják az emelés mértékét. A korábban alkalmazott rendszer ugyanis megbukott, amiatt kellett megszüntetni a 13. havi nyugdíjat. A kormány az idén 10 ezer forintos karácsonyi ajándékkal lepi meg az ország minden nyugdíjasát, azaz 2,8 millióan kapnak Erzsébet-utalványt a fa alá. Az utalványokat a kormányhivatalok és a járási hivatalok munkatársai személyesen fogják kézbesíteni, mindenkit felkeresnek december 21. és 24. között. A miniszter a szokatlan megoldást azzal indokolta, hogy a kormányhivatalok dolgozóinak egyébként is kell találkozniuk a lakossággal. A posta 480 forintért vinné ki az utalványok darabját, ami milliárdos tételt tenne ki.

Úgy méltányos és fair, ha a nyugdíjasok is részesülnek a közös munka eredményéből, mivel az idei költségvetési év a bevételek szempontjából várhatóan az eddigi legjobb lesz. A jövő évi 1,6 százalékos nyugdíjemelés a tervezetthez képest 56 milliárd forinttal magasabb kifizetést jelent.

Lázár János beszélt Gyárfás Tamás lemondásáról és az iskolák egyházasításáról is Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A miniszter beszámolt arról, hogy a stratégiai és a gazdasági kabinet kétszer, a kormány pedig egyszer ülésezett a héten, a következő kihelyezett kormányülést Sopronbánfalván tartják. Ezen értékelik a 2016-os évet, meghatározzák a 2017-es feladatokat, valamint megbeszélik a Közszolgálati Egyetem által készített Jó állam című jelentést.

Lázár János beszámolt arról, hogy új statisztikai törvény készül, amely a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) státuszát határozza meg. A kormány döntései között említette, hogy 10 milliárd forintot fordítanak öt PPP-konstrukció lezárására. Elindul az országos lőtérfejlesztési program is, amelynek keretében száz új lőtér épül. Kitért az Alkotmánybíróság (Ab) állásfoglalására, amely egyértelműen megállapította, hogy az ország szuverenitásának védelme az elsődleges, az EU alapszerződésében szereplő közös hatáskörgyakorlás nem jelentheti azt, hogy a nép ellenőrzési lehetőségét korlátozni lehetne. Az Ab döntése érdemben befolyásolhatja az úgynevezett kvótapert is.

Lázár János több kérdést kapott Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke lemondása kapcsán. - A kormány abban érdekelt, hogy a jövő évi világbajnokság minél sikeresebb legyen. A balhé nem kedvez a fejlesztéseknek, és hátrányosan befolyásolhatja az egyéni teljesítményeket is. A múlt héten Mezőtúron, az egyházi iskolák szerepének fontosságáról tett kijelentésével kapcsolatos kérdésre kifejtette: Nem lenne ellenére, ha az állam átadná az iskolákat az egyházaknak, azok fogadókészsége azonban egyelőre óvatos .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!