Belföld

2011.01.05. 14:08

EU-elnökség: Balatonfüred és Debrecen is készül a politikusok és a szakértők fogadására

Kulturális programokkal, koncertekkel és kiállításokkal igyekszik Balatonfüred megfelelő környezetet biztosítani a miniszteri találkozókhoz. Debrecen fél éven át a keleti országrészt képviseli majd Magyarország soros elnöksége idején.

Szabados Judit

Rendkívül fontos esemény Balatonfüred számára, hogy kiemelt helyszín lehet az ország soros EU-elnöksége alatt. Az elmúlt közel egy évtizedben nemcsak gazdaságilag és az infrastruktúrát tekintve, hanem kulturális és szellemi téren is olyan fejlődés történt nálunk, amellyel a város nem vallhat szégyent – tájékoztatott Doncsev András, Balatonfüred alpolgármestere.

Négy plusz egy esemény kap helyet a városban, ami turisztikai szempontból is hatalmas lehetőséget biztosít Balatonfüred számára.
– Bízunk abban, hogy meg tudjuk ragadni a lehetőséget, és fel tudjuk hívni a figyelmet a városra – mondta a polgármester, aki hozzátette: kiállításokkal, zenei programokkal is készülnek, kiemelt szerepet kapnak a Liszt-emlékévhez kapcsolódó rendezvények, valamint méltó ünnepléssel készülnek a város nyolcszáz éves fennállásának évfordulójára is. Mindemellett Rabindranath Tagore Nobel-díjas indiai költő születésének 150. évfordulójára is programokat terveznek.

A kulturális rendezvények egy része a városhoz kapcsolódik, a hagyományos programok időpontját igyekeznek az itt tartandó miniszteri találkozókhoz és munkaértekezletekhez igazítani, hogy ezáltal az uniós országok delegáltjai is részesei lehessenek a tradicionális helyi rendezvényeknek, s így közelebbről is megismerjék a magyar kultúra helyi értékeit, különlegességeit.

Április közepén a távközlési miniszterek tanácskoznak a városban, majd május közepén nagyköveti programok lesznek. A legtöbb munkatalálkozó és rendezvény lebonyolítására a gyönyörűen felújított reformkori városrészben kerül sor, és az itt található négycsillagos hotelekben szállásolják majd el az EU tagállamok, illetve a három tagjelölt állam delegáltjait, a miniszteri találkozóra az Anna Grand Hotelben kerül sor.
– A helyszíneket a külügyminisztérium választotta ki, a város a kulturális kísérőrendezvények szervezésében vállal szerepet – tudtuk meg Doncsev András alpolgármestertől.

Balatonfüred mellett más vidéki városok is bekapcsolódnak a soros EU-elnökséggel együtt járó feladatokba. Debrecen is kiemelt vidéki helyszíne a miniszteri tanácskozásoknak, munkatalálkozóknak, az alföldi város az agrárminiszterek informális tanácsülésének ad majd otthont.
– Debrecen hagyományos programjaival készül az EUelnökséggel kapcsolatos szerepvállalásra – közölte Magyarosi Mariann, a debreceni városháza sajtóreferense.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!