Belföld

2010.05.24. 21:35

Feljelentették Vona Gábort a mellény miatt

Megérkezett a feljelentés Vona Gábor ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságra, erősítette meg a BRFK Kommunikációs Osztálya

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A közlemény szerint "a BRFK a továbbiakban a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény rendelkezéseinek megfelelően jár el." 

A Jobbik elnöke ellen Bajnai Gordon kérésére az igazságügyi miniszter a kormány nevében tett feljelentést amiatt, hogy Vona Gábor gárdamellényben tette le képviselői esküjét a parlament alakuló ülésén.

A leköszönő miniszterelnök az Országgyűlés alakuló ülésén felidézte: bíróság mondta ki, hogy ezek a jelképek félelmet keltenek, ezért a szervezet működése, a gárdista egyenruha viselése jogszabályellenes. Bajnai Gordon hangsúlyozta: a törvény mindenkire vonatkozik, és tízszeresen, százszorosan vonatkozik a törvényhozás tagjaira.

Az országgyűlési képviselőket mentelmi jog illeti meg, így Vona Gábor csak azt követően vonható felelősségre, ha az Országgyűlés kétharmados döntése megvonja tőle mentelmi jogát. A felmentést a legfőbb ügyész indítványozhatja a parlament elnökénél, majd ezt követően a mentelmi bizottság dönt a képviselő sorsáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!