Belföld

2012.01.13. 10:23

Fellegi elismerte gazdaságpolitikájuk bukását

Az MSZP szerint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tárgyaló delegációt vezető Fellegi Tamás Washingtonban elismerte az orbáni gazdaságpolitika bukását.

MTI

Burány Sándor országgyűlési képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: egyetért az Orbán-kormány tárca nélküli miniszterével abban, hogy olyan gazdaságpolitikára van szükség, amely megerősíti a piacok bizalmát és lerakja a fenntartható növekedés alapjait. Véleménye szerint ez a nyilatkozat azonban csakis úgy értelmezhető, hogy Fellegi Tamás elismerte a kormány eddigi, nemzetközi bizalomvesztéshez és várhatóan recesszióhoz vezető, ám egyetlen eredményt sem hozó gazdaságpolitikájának bukását.

Megítélése szerint a kormány aláásta a forint árfolyamát, növelte az államadósságot, a jól keresőknek adott adókedvezményekért feláldozta az államháztartás pénzügyi egyensúlyát, a növekedés és a munkahelyteremtés lehetőségét, ezért mielőbbi gazdaságpolitikai fordulatra van szükség.

Christine Lagarde IMF-vezérigazgató szavai világossá tették, hogy már a tárgyalási időpontok kitűzésének is előfeltételei vannak, ezért az MSZP változatlanul a parlament rendkívüli ülésének összehívását sürgeti jövő hétfőre, hogy ott visszavonhassák a nemzetközi szervezetek kifogásolt törvényeket - tette hozzá Burány Sándor. Megjegyezte: sajnálatos, hogy a jogszabályváltozásokat Brüsszelnek kell kikényszerítenie, de azok Magyarország érdekét szolgálják.

Az MSZP-s képviselő szerint a miniszterelnök viszont továbbra sem érti a helyzet súlyát, így fordulhatott elő, hogy reggeli rádióinterjújában az adatvédelmi biztos mandátumának megszüntetésével kapcsolatos brüsszeli aggodalmat úgy értékelte, hogy "porszemnek tűnik a gépezetben".

Burány Sándor szerint Orbán Viktort "beteges hiúsága" megakadályozza abban, hogy engedni tudjon, elismerje a változtatások szükségességét, ezért távoznia kell hivatalából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!