Belföld

2009.06.18. 20:36

Férfi kézilabda Eb-selejtező:győzelem a görögök ellen

Békéscsaba - A magyar férfi kézilabda-válogatott kötelező győzelmet aratott a vendég görög csapat felett a csütörtöki, békéscsabai selejtezőmérkőzésen, és ha vasárnap pontot szerez Szlovákiában, akkor kijut a januári, ausztriai Európa-bajnokságra.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

4. csoport: 

Magyarország-Görögország 32-19 (16-8)

gól: Iváncsik G. 9, Iváncsik T. 8, Nagy L. 3, Ilyés 3, Schuch 3, Császár 3/1, Zubai 2, Putics 1, illetve Halkidisz 7, Naumidisz 4, Riganasz 4/3, Cimurtosz 1/1, Papadopulosz 1, Ananiadisz 1, Zampunisz 1

A görögök négy játékosa gyomorrontás miatt nem játszhatott a  találkozón, így részükről csak 12-en - ráadásul csupán egyetlen kapus - szerepeltek a jegyzőkönyvben. A magyarokhoz visszatért a kis pihenőt kapott Nagy László - ő kezdte a gólgyártást -, ám a bordasérüléssel kezelt Eklemovics változatlanul hiányzott.

Kemény védekezéssel nyitott mindkét gárda, alig akadt lövőhelyzet, majd amikor a hazaiak rendezték soraikat, és a 7. percben elhúztak 4-1-re, a vendégek időt kértek. Ezzel sem mentek azonban semmire, mert a változatlanul jól védekező magyarok indításokból rendre betaláltak, főleg a két szélvészgyors szélső, Iváncsik Gergő és Tamás. 

Negyedóra után 9-3 volt az állás, és még emberhátrányban is nőtt a különbség. A görögöknél szinte csak a német Bundesligában edződő Halkidisz volt veszélyes. Amikor már tetemes volt a hazai előny, jöhettek a cserék, ám ettől kicsit megakadt a gépezet, és nem nőtt tovább a 7-8 gólos különbség.

A pihenő után a görögök kétszer betaláltak, de ettől felébredt a rivális, és a 39. percben kétszámjegyű lett a különbség (22-12). A vendégeknél egyre jobban kiütközött, hogy nincs sok cserelehetőségük, sőt, Kulurisz kapus fájlalta a bal vállát.

Az addig jól védő Fazekas is leült, jött Mikler, és gyorsan megfogott két hétméterest. Az 51. percben, 28-16-nál időt kértek a vendégek, de inkább pihenőre volt szükségük, semmint instrukciókra. Céljukat nem érték el, nem maradtak "tízen belül", és a selejtezősorozatban a legnagyobb arányú vereségüket szenvedték el. 

A képlet egyszerű a folytatásra: amennyiben a magyarok vasárnap pontot szereznek Szlovákiában, akkor kijutnak az Eb-re, vereség esetén viszont marad a keserű, hatalmas csalódást jelentő búcsú. Amennyiben a Hajdu-csapat nyerni tud Galgócon (Hlohovec), és a görögök esetleg legyőzik a már továbbjutott horvátokat, akkor a magyarok a csoportelsők, és kedvezőbb kiemelést kapnak a kontinensviadalon.
    
A csoport állása: 1. Horvátország 12 pont/7 mérkőzés, 2. Magyarország 10/7, 3. Szlovákia 8/7, 4. Görögország 6/7, 5. Finnország 0/8
A csoport első két helyezettje jut ki a januári, ausztriai Eb-re.
  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!