Belföld

2006.02.02. 14:48

Fészekrakóval segítettek a fiataloknak

Sokan vették igénybe a hiteleket. A Fidesz szerint hatékonyabb volt a polgári kabinet családtámogatása.

Mórocz Zsolt

    Budapest (mti) – A Fészekrakó program elsõ éve sikeres volt, hiszen ez idõ alatt a tervezett 20 ezer ügyfélnél 2 ezerrel többel kötöttek szerzõdést a bankok.
Ezt Kolber István regionális fejlesztésekért és felzárkóztatásért felelõs tárca nélküli miniszter mondta tegnap. A fiataloknak lakáshoz jutásban segítséget nyújtó program keretében több mint 60 milliárd forint értékben születtek szerzõdések. Kolber István hozzátette: ennek a konstrukciónak a hozzáféréséhez nagy segítség, hogy adott esetben önerõ nélkül, akár a gyermek megszületését megelõzõen igényelhetõ. Û
A Fészekrakó program másik elemeként mûködõ, állami kezességvállalással nyújtott kölcsönt 8200 fiatal vette igénybe 43,7 milliárd forint értékben – derül ki a sajtóanyagból.
Kolber István kitért a 2001-ben beindított panelprogramra, amelynek keretében az elmúlt négy évben 36 ezer panellakást újítottak fel.
    A Fidesz szerint a kormányzat gyenge teljesítményt nyújt az otthonteremtés területén – reagált Mádi László, az ellenzéki párt országgyûlési képviselõje. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a polgári kormány otthonteremtési rendszere 230 ezer embernek segített, míg a Fészekrakó programot mostanra alig több mint 20 ezer ember vette igénybe, ami „igencsak gyenge kormányzati teljesítményt jelez”. A fideszes képviselõ véleménye szerint a Fészekrakó program esetében a bank havi 70–80 ezer forint törlesztõrészlet mellett tudja odaadni a hitelt, ezért azt mondta: a konstrukció éppen a kevésbé jómódú fiatalok számára elérhetetlen.
„A magyar családok rosszabbul élnek, mint négy éve, ennek egyik fõ oka, hogy a luxusbaloldal szétverte a jól bevált családtámogatási és otthonteremtési rendszert” – véli a politikus, aki szerint van olyan család, amely évi százezrekben méri azt a veszteséget, amely a 2002-es kormányváltás után életbe lépett új lakástámogatási rendszer miatt éri õket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!