Belföld

2012.04.02. 15:29

Fizetést továbbra is kapni fog Schmitt

Schmitt Pál hétfőn a parlamentben bejelentette, hogy lemond államfői megbízatásáról. A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló sarkalatos törvény szerint a volt államfő jogosult a megbízatására utaló elnevezést használni, és őt havonta a mindenkori köztársasági elnöki tiszteletdíj havi összegének megfelelő mértékű összeg illeti meg.

MTI

A január elsején hatályba lépett jogszabály rögzíti: a köztársasági elnök havi tiszteletdíja a köztisztviselői illetményalap - ez jelenleg 38.650 forint - harminckilencszerese.

Ha a volt köztársasági elnök öregségi nyugdíjban részesül, a pénzbeli juttatás nettó összegét a részére járó nyugdíj havi nettó összegével csökkentett mértékben kell folyósítani.

A törvény szerint a volt köztársasági elnököt - kérelmére - megfelelő lakáshasználati jog illeti meg. E jogosultság a köztársasági elnök, illetve a volt köztársasági elnök halála esetén az özvegyét is megilleti. A lakást és annak fenntartását a Köztársasági Elnöki Hivatal biztosítja. Ha a volt államfőt más közjogi tisztséggel összefüggésben lakáshasználati jog illeti meg, azt csak egy lakásra vonatkozóan - saját választása szerint - érvényesítheti.

A volt köztársasági elnököt személyes gépkocsihasználat illeti meg, ehhez személygépkocsit és gépjárművezetőt a rendőrség biztosít. Továbbá a volt államfőnek kétfős titkársága lehet, amelyhez a kormány biztosít helyiséget.

A jogszabály szerint a volt államfő - a szolgáltatást nyújtó egészségügyi intézmény és a hivatal megállapodása szerint - valamennyi egészségügyi ellátást térítésmentesen veheti igénybe.

A törvény továbbá kimondja: a volt köztársasági elnök a közéletben történő részvétele, így közcélú felajánlások, adományozások céljából - a központi költségvetésről szóló törvényben az Országgyűlés fejezeten belül, külön soron tervezett - előirányzat feletti rendelkezésre jogosult.

Az előirányzatból pályázat útján vagy pályáztatás nélkül, egyedi döntés alapján nyújtható közcélú felajánlás, adomány. Azonban nem kaphat közcélú felajánlást, adományt párt, pártnak anyagi támogatást nyújtó szervezet, valamint közvetlen politikai tevékenységet folytató szervezet. Az előirányzat a volt államfő előzetes írásos kötelezettségvállalása alapján, a kedvezményezettel kötött külön szerződés nélkül felhasználható.

A volt köztársasági elnök a juttatásokra mindaddig nem jogosult, amíg a megbízatásának megszűnését követően az e törvény szerinti vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének nem tesz eleget.

A szabályozás szerint nem járna a volt köztársasági elnöknek juttatás, ha összeférhetetlenség kimondásával vagy a köztársasági elnöki tisztségtől való megfosztással szűnne meg a megbízatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!