Belföld

2012.06.30. 16:07

Flashmobbal tiltakozott az LMP, a Szolidaritás és a 4K!

Budapest - A vasárnap életbe lépő munka törvénykönyve és a sárgacsekk-adó ellen tiltakozott az LMP, a Szolidaritás és a Negyedik Köztársaság (4K!) szombaton Budapesten, a Nemzetgazdasági Minisztériumnál.

MTI

A flashmobon (villámcsődület) egy iratmegsemmisítővel vágták szét a munka törvénykönyve egy példányát és a mintegy 100 résztvevő sárga csekkekkel ragasztgatta tele a minisztérium bejáratát.

Jávor Benedek, az LMP parlamenti frakcióvezetője a rabszolgamunka törvénykönyvének nevezte a vasárnaptól hatályos jogszabályt, amely szavai szerint teljes kiszolgáltatottságba taszítja a munkavállalókat, megsemmisíti a jogvédelmüket és egy olyan "kaszárnya-kapitalizmus" felé viszi az országot, amely az alacsony képzettségű, olcsó munkaerővel próbál versenyezni a világpiacon.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány a "100 dolláros kínai munkaerővel" akarja versenyeztetni a magyarokat, és a munkavállalók kiszolgáltatottságával próbál versenyképességet teremteni. Hozzátette, mindemellett "átgondolatlan adóhisztériát" és "rommá adóztatott gazdaságot" lát.

Székely Tamás, a Szolidaritás mozgalom társelnöke úgy vélekedett, hogy a munka törvénykönyve azoknak szól, akik eddig "csaltak, loptak", és ezután ezt törvényesen tehetik. A politikusokat arra szólította fel, hogy nézzenek szembe azokkal, akiknek helyzete, bére tőlük függ. Az érdekképviseleteket arra kérte, hogy tűzzenek fekete zászlót székházaikra.

Nagy András, a közelmúltban párttá alakult 4K! alelnöke a munkanélküliség mellett a másik legnagyobb problémának a szürke- vagy feketegazdaságot nevezte, jelezte, hogy a bejelentés nélkül dolgozókat sem a régi, sem az új jogszabály nem védi. Álláspontja szerint a kormány tudatosan kihasználja ezt a kényszerhelyzetet, amivel "bármelyik céget a markában tarthatja".

A rendezvényen egy petíciót is felolvastak, amelyben a munka törvénykönyvének visszavonását és a szakszervezetekkel közösen előkészítendő új törvényt követeltek. Emellett azt kérték, hogy a kormány vonja vissza az adótörvényeket és a költségvetési javaslatot, ősszel pedig nyújtson be olyan jogszabályt, amely megszünteti az egykulcsos adót és a megszorításokat.

Kormányszóvivői Iroda: alaptalanul vádaskodik az LMP, a Szolidaritás és a 4K!

Alaptalanul vádaskodik és valótlanságokkal mozgósít az LMP, a Szolidaritás és a 4K! - közölte az MTI-vel szombaton a Kormányszóvivői Iroda, hangsúlyozva, hogy a kormány elkötelezett a családokat és a dolgozni vágyókat támogató új munka törvénykönyve, a családokat és vállalkozásokat támogató adópolitika és egy kiszámítható költségvetés megvalósulása mellett.

"Az egykulcsos, arányos adórendszer a középosztály erősítése érdekében került bevezetésre" - írta a Kormányszóvivői Iroda, hozzátéve, hogy a kormány nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a munkát terhelő adók súlya tovább csökkenjen, a közvetett, fogyasztási és forgalmi típusú adók súlya pedig növekedjen.

A három új adónem (tranzakciós, távközlési és biztosítási) bevezetésével a kormány hosszú távon fenntarthatóvá teszi a költségvetés bevételi oldalának stabilitását - fűzték hozzá.

"A kormány mindig az állampolgárokat szolgálta, nem pedig valamilyen egyéni részérdek szolgálatába állította az ország erőforrásait." Ha bárki - akár az LMP, akár a Szolidaritás, akár a 4K! - úgy látja, hogy bármely cég, személy kapcsán bűncselekmény elkövetésére utaló jelek merülnek fel, akkor tegye meg a szükséges jogi lépéseket - közölték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!