Belföld

2009.06.19. 14:30

Graffitik városszerte - akár három év börtönt is kaphatnak egy falfirkáért

Számos graffiti és falfirka díszíti, illetve rontja a városképet. Megkérdeztük az illetékeseket mindkét oldalról, hogy kinek a dolga eltűntetni ezeket a firkákat, mire számíthat az, akit rajtakapnak a festésen és egyáltalán miért jó, hogy ott vannak ezek a jelek.

Garai Antal 'Atom'

A megfelelő környezetben lévő graffiti nem bántja a szemet, viszont manapság már sok a gyenge minőségű rajz, amik művészi értéket néha, akkor is csak nyomokban hordoznak. Inkább csak „tag”-eket (amolyan címkék, az alkotók neve) hagynak a falakon sokhelyütt. Lehet, hogy fantasztikusan oldotta meg az utcaművész a 3-4 betű egymásutánját, de ez a laikusok számára általában nulla művészi tartalmat hordoz. Sokszor pedig olyan helyre kerül, ahova igazándiból nem kéne. Új épületek homlokzatára, mint ahogy a frissen elkészült belsikátor márványlapjain is hamar megjelentek az első tagek.



Az SZTK évek óta össze van firkálva, de a felújított belsikátoron is, megnyitása után napokon belül feltűntek az első firkák - Fotó: Garai Antal 'Atom'
 
A MŰVÉSZ
Egy nevét (érthető okokból) nem vállaló graffitist kérdeztünk arról, hogy mi a véleménye a tagelésről, milyen a helyzetük napjainkban.
 
- Minden graffitis tisztában van azzal a ténnyel, hogy az átlagember számára a létünk csupán vandalizmus. De szerintünk egy fal megfestése maximum esztétikai kárt von maga után, és igenis lehet tőle érdekes, változatos egy amúgy unalmas utcakép. Rengeteg firkász jár művészeti iskolába, sokan grafikus pályán mozognak tovább, semmi esetre sem kéne ezeket az embereket holmi bűnözőkként azonosítani. Ha egy rajzot lemosnak, az alkotója úgyis rájön, hogy nem oda való a munkája.



Egy városszéli raktár hátoldala is közkedvelt "vászon"
 
A tag-elés már más tészta, azt mindenki csak saját felelősségre csinálja. Mi a szignók segítségével üzenünk egymásnak hogy itt élünk és alkotunk, ez önreklám, semmi egyéb. Ennek is meg van a technikája, számtalan stílus létezik, tehát a graffitiseknek a firkák is esztétikai többlettel rendelkeznek, de nem szeretnék senki olyat meggyőzni erről, aki még ki sem tudja őket olvasni. Tejlesen érthető, hogy ez valakit idegesít, ezért bizonyos épületek tabunak számítanak, persze a kezdők és az alkalmi graff-esek veszik a legkevésbé komolyan ezeket a szabályokat, így gyakran csattan rajtunk az ostor.
 
_ Mint minden városban, itt is felmerült a lehetősége annak, hogy lehetne „legális fal”. Persze ez csak bizonyos körökben volt emlegetett téma, arról nem tudunk, hogy a városvezetés tervezett volna ilyesmit. Megkérdezett graffitisünk szerint például jó lenne a Perint-parti sétány melletti (a Kiskar utcai nyomda mögötti) kerítés legalizálása. Azt egyszer már összefújhatták a Bloomsday alkalmából, így nem szúrná senki szemét, ha ott pingálnának.
 
 
Egy legális falon gyakorolhatnának s talán az elkerülhetetlenül (máshol) felbukkanó graffitik minősége is javulhatna ezzel. Sőt, elképzelhető, hogy akár nagyobb léptékű és méretű igényes rajzok is készülhetnének, amit ugye az illegalitás miatt jószerivel most el sem kezdenének
 
A TÖRVÉNY
Megkérdeztük Lakatos Tibor rendőr-alezredest, közrendvédelmi és határrendészeti megyei osztályvezetőt, hogy a rendőrség mit tud tenni az oda nem illő falfirkák ellen.
 
- Az esetek nagy részében nem tesznek bejelentést a lakosok, csupán a szembetűnő, komolyabb rongálásokról értesítik a rendőrséget. Nem túl sűrűn veszik észre a graffitiseket, de ha igen, akkor azt általában jelentik a rendőrségi ügyeleten. Jó esetben a járőrök tetten érik a falfirkálókat és előállítják őket. Ha az okozott kár 20 ezer forint alatt van, akkor szabálysértésnek minősül és jegyző szabhat ki bírságot. Ha 20 ezer forint feletti a károkozás, akkor az ügyészségre kerül az ügy. Általában pénzbírsággal és a szakértői díjak megfizettetésével járnak ezek a büntetések, ez akár tetemes összeg is lehet. 
 
- Volt-e a múltban valamilyen nagyobb graffitis ügy Szombathelyen?
- 2005-ben a MÁV tett feljelentést, mivel éjszaka sűrűn összefújkálták a vagonokat. A rendőrség nyomozni kezdett, majd sorban azonosította a városban több helyen is ugyanazon csapat műveit. A vasúti kocsik mellett például találtunk házakon, az aluljáróban, a levéltárnál, illetve a Kresz parkban is a munkáikból. Több szakértő bevonásával sikerült elkapni a tetteseket, akkor már másfélmillió forintos volt a károkozás. Egyébként azóta már sikerült mégegyszer rajtakapni a csapatból az egyik falfirkászt. Szombathelyen nagyon sok graffiti van, ezek nagy része viszont már régi, emellett azért mindig akad egy-egy újabb is.



Az említett csapat egyik munkája ma is látható a levéltár közelében
 
- Mit lehet tenni a mindent ellepő tagek ellen?
- Legjobb védekezés az azonnali tisztítás. Ha egy felirat van egy falon, vasúti kocsin, buszmegállón, az vonzza oda a többit is. A vasúti kocsikat folyamatosan tisztítják, így már kevesebb a firka.

Az egyik kollégámmal, Spiegler Tiborral, a Szombathelyi Szépítő Egyesület egyik tagjával járunk előadásokat tartani iskolákba a graffiti szépségeiről, veszélyeiről, büntetéseiről. Remélhetőleg ezek a megelőző előadások felhívják a figyelmet arra, hogy mivel járhat például egy vasúti kocsi lefújása. Több vagont is úgy fújtak le, hogy létrával másztak fel rá, így közel kerülvén a magasfeszültségű vezetékekhez, ami életveszélyes. Továbbá nem csak a saját testi épségüket, hanem másokét is veszélyeztetik. Ugyanis ha lefújnak egy közlekedési jelzőtáblát vagy egy olyan jelzést a vagonon, akkor az a közlekedésbiztonság elleni bűncselekménynek minősül, ami 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

 
Egy "Piroska" a zalaegerszegi vasútállomáson, amit teljesen lefestettek - Fotó: Lakatos Tibor
 
- Milyen jelzésekre gondoljunk ezalatt például egy vasúti kocsin?
- A vagonokat időnként vizsgálják, és a fékberendezés adatait illetve egyéb műszaki paramétereket a vasúti kocsi oldalára festik. Ha emiatt egy szerelvényt összeállító személy tévesen ítéli meg például a féktávot, abból baleset is lehet, Van úgy, hogy annyira összefújnak egy vasúti kocsit, hogy azt nem lehet forgalomba állítani.
 

Emellett a kulturális javak rongálása három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, így a szobrokat (például a Felszabadulás emlékműt) összefirkáló, műemlékvédelem alatt álló épületek rongálóit szigorúbban kezelik

KI MOSSA LE?
A helyreállítás, azaz a tisztítás költségeit a sértett, az épület tulajdonosa polgári peres úton követelheti az elkövetőtől. Egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy a graffitik eltávolítását időszakonként végezteti a város az önkormányzati fenntartású területeken. Mivel a festék a falfelületbe beívódik, ezért eltávolítása homokfúvással, átfestéssel vagy vegyi anyagok használatával történik.

LEGALITÁS-VERSENY
Több városban van lehetőség legálisan falfestésre, de emellett még versenyeket is szerveznek a műfaj legjobbjainak. Szombathelyen is voltak már felvetések, hogy a legális falfestéshez jelöljenek ki területet, de konkrét lépésre még nem került sor. Idén (mint ahogy az elmúlt évkben is) Magyarország kapta meg a Write4Gold graffiti világverseny közép-európai döntőjének rendezési jogát, ahol Horvátország, Csehország, Szerbia, Szlovákia és Magyarország legjobb graffitisei méretteték meg magukat. A Write4Gold 2003 óta a világ legjelentősebb graffiti versenye. A csapatok először egy területi döntőn vesznek részt, majd onnan a nyertesek továbbjuthatnak a németországi döntőre.

A 2009-es közép-európai döntő első és második helyét is magyar csapat nyerte meg.
 A versenyen 4 kategóriában kell alkotni: concept painting (15 méter hosszú és két méter magas, adott támájú kép megfestése 8 óra alatt), freestyle sketching (adott szó színes megrajzolása papírra), freestyle throw ups (adott szó gyorsfestése) és tagging (adott szó kiírása). Az alábbi videóban a 2008-as verseny freestly throw ups és tagging kategóriák versenyzőit láthatják:



SZUMMA
Elkélne egy vagy több legális fal a városban, ezt kimondhatjuk. Lehetne találni rá több alkalmas helyszínt is. Az aluljárót már-már megszokták az emberek eme firkált mivoltában, de a levéltár környéke, egyszerűen aggasztó, s nem csak zavarja a szemünket, hanem a turisták is látják. Mint azt egy graffitis véleményéből, illetve a rendőrség közrendvédelmi osztályvezető véleményéből megtudtuk, a festés addig nem okoz gondot, amíg nem lép át a veszélyeztető/rongáló körbe, amíg megfelelő környezetben van. Ezek szerint megkérdeztük volna a harmadik felet is, akik tag-jei ellepik a várost, olyan helyeken is, ahol véleményünk szerint nem kéne, viszont ilyen embert nem találtunk. Az ő véleményüket a hozzászólásokban várjuk a témával kapcsolatban.


Tekintse meg ide kattintva képgalériánkat, amelyben városszerte lefotózott graffitik láthatók!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!