Belföld

2009.05.19. 20:55

Gyenge vállalati eredmények ellenére javul a globális hangulat

Budapest - Az elmúlt hónapokban tomboló gazdasági válsággal összhangban számos magyar és nemzetközi vállalat is kedvezőtlen eredményeket tett közzé kedden, ugyanakkor a markánsan javuló német és globális hangulatindexek már a kilábalás lehetőségét vetítik előre

MTI

Kedden számos magyar és nemzetközi cég tette közzé első negyedéves, illetve a március 31-ével záruló pénzügyi évre vonatkozó eredményeit, amelyek az elmúlt hónapok erőteljes recessziójával összhangban szinte kivétel nélkül romló képet mutattak.
 
A Mol az elemzői várakozásokat jócskán meghaladó, 114,8 milliárd forintos nettó veszteséget szenvedett el az első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 65 milliárd forintos profittal. A borús képet árnyalja, hogy a veszteség nagy részben a pénzügyi műveletek 147,1 milliárd forintos nettó veszteségéből adódott, hiszen tavaly ugyanekkor még 1,3 milliárd forint nyereséget könyvelhetett el a társaság ezen a területen. Az üzleti eredmény gyakorlatilag nem változott. Ugyancsak jelentősen romlott a Mol-csoporthoz tartozó Tiszai Vegyi Kombinát Nyrt. (TVK) és a szintén Mol tulajdonában álló szlovákiai Slovnaft vegyipari csoport eredménye.

 Számos további cég számolt be romló eredményekről. Az FHB Jelzálogbank 2009 első negyedévében 1,45 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 37,6 százalékkal alatta marad az egy évvel korábbinak. Az informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó FreeSoft az első negyedévben 283 millió forint adózott veszteséget realizált, szemben az egy évvel korábbi 154 millió forint veszteséggel. Az ELMŰ Budapesti Elektromos Művek Nyrt. adózott eredménye 67 százalékkal, az ÉMÁSZ Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. adózott eredménye pedig 11 százalékkal csökkent az első negyedévben az előző évhez képest.
 
A nemzetközi porondon sem kedvezőbb a helyzet: a brit székhelyű Vodafone csoport adózás utáni nyeresége a márciussal zárult üzleti évben több mint ötven százalékkal visszaesett, Nagy-Britannia vezető áruházlánca, a Marks and Spencer pedig az egy évvel korábbinál 38 százalékkal kisebb adózás után nyereséget ért el ugyanebben az időszakban.    

A borús vállalati jelentések ellenére úgy tűnik, kedvező fordulatot vesz a globális üzleti hangulat. Németországban májusban három éves csúcsra emelkedett a ZEW hangulatindex, s a mannheimi székhelyű kutatóintézet szerint úgy tűnik, hogy a válság nehezén már túljutott az ország. Ezzel összhangban, a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet három havonta megjelenő világgazdasági hangulatmutatója első ízben javult 2007 ősze óta. A 90 országban megkérdezett mintegy 1.000 szakértő - különösen Észak-Amerikában és Ázsiában, de Nyugat-, Közép- és Kelet-Európában is - pozitívabban ítélte meg a következő fél évet, mint korábban.

 Magyarországon a kis- és középvállalati szektornak kedvező fejlemény, hogy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megkezdheti a nagyobb összegű garancia vállalását, miután a Pénzügyminisztérium is áldását adta a tervre. A korábbi döntésnek megfelelően a Garantiqa most már nemcsak a kamatokkal növelt hitel 80 százalékát garantálhatja, hanem akár 90 százalékát is.

 Ugyancsak jó hír ennek a szektornak, hogy az Európai Beruházási Bank (EIB) 440 millió eurós hitelvonalat nyit kelet-közép-európai kkv-k számára az Erste bankcsoport leányvállalatai közreműködésével. A keretösszegből Magyarországon 40 millió eurót az Erste Bank Hungary folyósít olyan kis- és középvállalkozások számára, amelyek a környezetvédelem, az energiatakarékosság és az infrastruktúra-fejlesztés területén indítanak beruházásokat.
 
A magyar adósságtörlesztési kilátások befektetői megítélésének javulását jelzi, hogy meredek ívben többhavi mélypontra, 3,1122 százalékra süllyedt a magyar szuverén adósságokra köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) árjegyzése a keddi londoni kereskedésben. A javulás azt követően következett be, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU küldöttsége hétfőn kedvezően értékelte az eddigi magyar stabilizációs intézkedéseket.
 
Eközben negatív hírek is érkeztek itthonról, két cég is bejelentette kivonulását az országból. A Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) közölte, hogy három éven belül megszünteti magyarországi tevékenységét, és elbocsátja 282 dolgozóját. Ugyancsak bezárja üzemét Tatabányán a skót Worldmark. A termékazonosító címkéket előállító gyár megszűnésével mintegy 70 embert bocsátanak el.
 
A recesszió a bérek növekedését is visszafogja. A Központi Statisztikai Hivatal keddi közlése szerint az átlagkeresetek 2009 első három hónapjában 0,3 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 0,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkeresetek pedig 2,7 százalékkal csökkentek január-márciusban. 
 
A válságkezelés módszerei továbbra is megosztják a gazdasági szereplőket. A LIGA szakszervezeti tömörülés kedden határozottan elutasította a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) álláspontját, miszerint további 70-80 ezerrel kellene csökkenteni négy év alatt a köztisztviselők és közalkalmazottak számát.
 
A külföldi gazdaságok hírei meglehetősen negatívak voltak. Szlovákiában 10,92 százalékra, három éves csúcsra emelkedett áprilisban a munkanélküliség. Japán hazai összterméke (GDP) az első negyedévben szakértői várakozások szerint várhatóan 4,4 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó három hónaphoz képest, éves szinten pedig 16,5 százalékkal zuhant a külföldi és a hazai kereslet jelentős esése miatt. A recesszió elérte az olajban gazdag Norvégiát is, bár a visszaesés ütemét mérsékelte az ország jelentős olajipara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!