Belföld

2012.04.05. 16:56

Gyurcsány is nyilvánosságra hozza szakdolgozatait

Ha megtalálja, nyilvánosságra hozza szakdolgozatait Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke csütörtökön arra a hírre reagált, hogy a Pécsi Tudományegyetem (PTE) leállította 1984-ben írt diplomamunkájának keresését.

MTI

A politikus egy lakossági fórum előtt tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, nem fogja kezét-lábát törni, hogy megtalálja dolgozatainak saját példányait, de a normálisan elvárható, átlagos erőfeszítéseket megteszi a diplomamunkák felkutatása érdekében.

Gyurcsány Ferenc elmondta, jó pár ezer kötetes könyvtára van és a pécsi idők óta hatszor költözött, sok holmi még mindig dobozokban van. A következő napokban, hetekben azonban ki fogja nyitni a dobozokat, és végignézi a polcokon a köteteket.

Az egykori kormányfő kifejtette, nem tudja, van-e politikai provokáció vagy szándékosság a mögött, hogy Pécsett nem találják a szakdolgozatát, de ahhoz már hozzászokott, hogy ha a jobboldalnak baja van, a második mondatban eltalálnak hozzá.

A politikus szerint kiszámítható volt, hogy már a köztársasági elnök lemondásának éjszakáján elkezdtek foglalkozni az ő szakdolgozatával.

A Pécsi Tudományegyetem természettudományi karának dékánja, Geresdi István a pecsiujsag.hu hírportálnak azt mondta: az abban az évben végzett technika és biológia szakos tanárok szakdolgozatai megvannak az intézeti könyvtárakban, a volt miniszterelnöké azonban hiányzik közülük.

Geresdi István a portálnak elmondta: a diplomamunkát munkatársai hosszas keresés után sem találták meg, és mivel nem lát rá esélyt, hogy ezek után fellelhetnék, nem keresik tovább. Hozzátette, a szakdolgozat a katalógus szerint 1984-ben minden bizonnyal bekerült a biológia tanszékre, vagyis létezett, de ma már nincs meg, azt azonban, hogy mikor tűnt el, nem lehet megállapítani.

A Pécsi Újság hétfőn - azután, hogy Schmitt Pál plágiumügye miatt lemondott a köztársasági elnöki tisztségről - egy kommentelőre hivatkozva azt írta: egyes híresztelések szerint a nyolcvanas években Pécsett a KISZ vezető tisztségviselőjeként tevékenykedő Gyurcsány Ferenc úgy kapott főiskolai diplomát, hogy nem adott be szakdolgozatot.

A volt kormányfő, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke erre reagálva kedden a Facebookon nyilvánosságra hozta a főiskolai és az egyetemi leckekönyvéről készült felvételeket. Ezekből az derült ki, hogy a tanárképző főiskolán a Balaton-felvidék szőlészete és borászata címmel adott be szakdolgozatot, és arra jó minősítést kapott. Gyurcsány Ferenc 1990-ben a közgázon A gazdasági társaságok és a tőzsde működése címmel adott le disszertációt; diplomájának minősítése jó, a dolgozatra elégséges és közepes értékelést kapott.

Schmitt Pál lemondása után politikusok szakdolgozatainak felkutatásáról cikkeztek különböző sajtóorgánumok: a Magyar Nemzet szerint lavinát indított el Schmitt Pál kisdoktorija, a Pécsi Újság szerint Gyurcsány Ferenc volt szocialista kormányfő szakdolgozata is érdekes lehet, a Népszabadság pedig Orbán Viktor kormányfő szakdolgozatát próbálta sikertelenül fellelni az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar könyvtárában.

A miniszterelnök szakdolgozata szerdán olvashatóvá vált az orbanviktor.hu weboldalon. A kormányfő a honlapjára feltöltött dokumentumok alapján 1987. március 11-én, jeles eredménnyel védte meg Társadalmi önszerveződés és mozgalom a politikai rendszerben (A lengyel példa) című szakdolgozatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!