Belföld

2010.10.28. 21:02

H1N1: a KEHI feljelentésre készül, az Omninvest visszafizetne 2 milliárd forintot

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) tudatta az MTI-vel, hogy jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt várhatóan büntetőfeljelentést tesz az Omninvest Kft. ellen.

MTI

A közlés szerint két héten belül lezárul az előző kormány H1N1 elleni védekezéssel összefüggő döntéseinek végrehajtására vonatkozó vizsgálat, amely során feltárták, hogy a vakcina előállítására szerződött Omninvest jogtalanul használt fel 2 milliárd forint állami forrást. Az Omninvest Kft. és az Omninvest Development Kft. még a vizsgálat lezárulta előtt felajánlotta, hogy mintegy 2 milliárd forint közpénzt visszafizet a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnak. 

A közleményben a KEHI leírta, hogy az előírások szerint a kutatás-fejlesztéshez csak független piaci szereplő szolgáltatását lehetett volna igénybe venni, ezzel szemben az Omninvest Development Kft. ebből a célból saját anyavállalatát, az Omninvest Kft.-t bízta meg. A vizsgálat azt is feltárta, hogy az Omninvest Development Kft. a kapott állami támogatásból értékpapírokat vásárolt és olyan dolgozók bérét fizette ki, akik a védőoltás kifejlesztésének megvalósításában közvetlenül nem vettek részt.
   
A KEHI 2004 és 2010 közötti időszakra kiterjedő, összesen 7,7 milliárd forint állami pénz felhasználását ellenőrző vizsgálata számos hiányosságot állapított meg az előző kormány döntései, azok végrehajtása, a pályáztatási és közbeszerzési eljárások, a pénzügyi folyamatok lebonyolítása, az elszámoltatás és ellenőrzés területén - írták, hozzátéve: a KEHI, a novemberben záruló vizsgálatának megállapításait, két héten belül megküldi az érintetteknek.
   
A nemzetgazdasági miniszter június végén indított vizsgálatot az Omninvest állami támogatásával kapcsolatban, "lehetséges ugyanis, hogy "a cég önmagát bízta meg a H1N1 influenza-járvány elleni oltóanyag kifejlesztésével" - közölte akkor a tárca, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatósága is vizsgálatot folytat az ügyben.
   
Ezt követően július végén Papcsák Ferenc, kormánybiztos jelentette be, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálja az állam Omninvest Kft.-vel kötött szerződéseit is. Erre a cég annyit reagált, hogy "az Omninvest, ahogy eddig, úgy ezután is nyitottan áll minden vizsgálat elé".
   
Szerdán az MTV híradóban hangzott el miszerint: már a Vám- és Pénzügyőrség nyomozást folytat jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és adócsalás gyanúja miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

OLDALTÖRÉS: Az Omninvest-ügy (háttér)

 

 

 

Az Omninvest-ügy (háttér)

Az MTI Sajtóadatbankjának összeállítása a témában:

Az Omninvest Oltóanyagtermelő és Kutatásfejlesztő Kereskedelmi Kft. 1991-ben jött létre, 1995-ben átadott pilisborosjenői üzeme Magyarország egyetlen humán vírus- és immunológiai készítményeket gyártó és kutató bázisa. A cég 1995 óta gyárt influenzavakcinát, a Nemzeti Influenza Pandémiás terv szerint, hosszú távú stratégiai szerződés alapján biztosítja a magyar lakosság influenza elleni védelméhez szükséges oltóanyagot. Az Omninvest a humán oltóanyagok gyártása mellett egyéb gyógyászati termékfejlesztéssel és termék-előállítással is foglalkozik és részt vesz a sejtterápiás kutatásokban is. 1997-től ez év júliusáig az Omninvest Kft. 98 százalékos tulajdonosa a Cipruson bejegyzett Sumpter Pharmaceuticals Ltd. volt, a kisebbségi rész egy magyar magánbefektető, Laczkó Tamás tulajdonában állt. Idén júniusban a Sumpter a magyar menedzsment öt tagjának adta el teljes tulajdonrészét, akik FLUART néven, erdélyi székhellyel alapítottak e célra vállalkozást.
   
2005. december 19. - A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) kétmilliárd forint elnyerésére írt ki pályázatot az influenza A vírus okozta pandémia elleni védekezés K+F feladataira. A pályázat célja volt a H5N1 elleni vakcina kifejlesztése, és annak a technológiának a kidolgozása, amellyel gyorsan nagy mennyiségben lehet előállítani hatásos oltóanyagot egy új vírus megjelenése esetén. A pályázatot az Omninvest (pontosabban az Omninvest 100 százalékos tulajdonában álló projektcég, az Omninvest Development) nyerte, a szerződésben szerepelt, hogy a technológia külföldi értékesítéséből befolyó mindenkori árbevétel 14 százaléka az államhoz folyik vissza. Az Omninvestre 1 milliárd forint saját erő előteremtése hárult, s szó volt arról is, hogy 2 milliárd forint hitelt kaphat a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB), ezzel azonban végül nem élt. A projektcég közbeszerzési eljárását anyavállalata, az Omninvest Kft. nyerte meg, amely ki is fejlesztette a technológiát. Ennek eredményeként kaphatta meg 2009. szeptember 28-án a forgalomba hozatali engedélyt az új influenzavírus ellen kifejlesztett magyar vakcina.
   
2007. július 18. - A Népszabadság cikkében azt tudakolta az Omninvesttől és az NKTH-tól, mi lett a pályázat útján elnyert kétmilliárd forint sorsa. A cég üzleti titokra hivatkozva nem válaszolt, az NKTH-nál pedig a lap munkatársai csak titoktartási nyilatkozat aláírása mellett tekinthették meg a dokumentációt, így az abban látott adatokat nem hozhatták nyilvánosságra.
   
2008-ban az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatósága vizsgálatot indított az innovációs alapból nyújtott támogatások felhasználása ügyében, s felmerül a gyanú, hogy az Omninvest támogatása sérthette az uniós versenyjogi szabályokat, ugyanis egyik kormány sem hozhat támogatással kedvező helyzetbe egy céget az európai piacon.
   
2009. október 25. - Pesti Imre fideszes képviselő sajtótájékoztatón kifogásolta, hogy a kormányzat államtitokként kezelte a vírusellenes szerek mennyiségét, valamint azt, hogy bizonytalan az oltóanyagot gyártó cég tulajdonosi háttere. (1995 óta törvény rendelkezik az egészségügyi tartalékkészletek államtitkok körébe tartozásáról.)
   
2009. november 16. - Az Egészségügyi Minisztérium honlapján nyilvánosságra hozta az Omninvesttel kötött szerződés egy részét. A mindössze két sorból álló táblázat szerint az Egészségügyi Minisztérium négymillió adag pandémiás oltóanyag szállítására kötött szerződést mintegy 4,5 milliárd forint értékben a gyártóval, valamint együttműködési megállapodást kötött az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet az Omninvesttel kétmillió adag H1N1 oltóanyag patikai szállítására. A honlap szerint a kétmillió darabra vonatkozó szerződés ellenértékét nem a központi költségvetésből finanszírozzák, hanem "az oltóanyag értékesítéséből származó bevételből".
   
2009. november 30. - Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága ülésén nem kapott érdemi tájékoztatást a Nemzetbiztonsági Hivataltól (NBH) arról, hogy a kormány milyen nemzetbiztonsági eszközöket vett igénybe a H1N1 vírus elleni oltóanyagot gyártó cég hátterének megismerésére. Az ülés nyomán politikai vita bontakozott ki a cég tulajdonosi hátteréről.

2010. június 21. - A kormányváltás után a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: a nemzetgazdasági miniszter vizsgálatot indít a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnál (NKTH) az Omninvest támogatása miatt, mert lehetséges, hogy "a cég önmagát bízta meg a H1N1 influenza-járvány elleni oltóanyag kifejlesztésével". (Az NKTH az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatóságának felkérésére elkészített jelentése szerint a 2006-os pályázaton az Omninvest szabálytalanul vette igénybe a támogatást. Egyfelől a tulajdonosi háttér miatt nem lehetett megállapítani, hogy az Omninvest kis- és középvállalkozás-e, másfelől a jelenleg hatályos törvények és jogszabályok úgy rendelkeznek, hogy a szolgáltatást csak egy független vállalkozástól lehet "megvásárolni". Az Omninvest Development által a kutatások
elvégzésére kiírt közbeszerzési eljárást az Omninvest Kutató, Fejlesztő és Kereskedelmi Kft. nyerte meg, de az Omninvest Development anyacége nem volt ilyen.)
   
2010. július 29. - Az Omninvest bejelentette, hogy benyújtja a magyar cégbíróságra az Omninvest Kft. tulajdonosi szerkezetének megváltoztatását célzó változás bejegyzési kérelmét.
   
2010. július 30. - Papcsák Ferenc kormánybiztos javaslatára az Omninvest Kft.-vel kötött szerződéseket is vizsgálja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI). Az Omninvest másnap arról adott ki közleményt, hogy egyeztet a magyar kormány illetékes szerveivel a 2006-ban elnyert K+F támogatás európai versenyjogi kérdéseiről, de leszögezte, hogy az akkor kötött szerződés minden elemét maradéktalanul betartotta és betartja. Tulajdonosi struktúrája is átalakult, mára teljesen transzparenssé vált: az Omninvest tulajdonosa egy nagyváradi társaság, amelyet öt magyar magánszemély birtokol. A cég álláspontja szerint akkor kormányhatározat írta elő, hogy a szakmai és kutatási tevékenységtől pénzügyileg elkülöníthető projektcéget hozzanak létre, így nem ők vették fel szabálytalanul az összeget, hanem azt szabálytalanul fizették ki.
   
2010. október 27. - Házkutatást tartott a Vám és Pénzügyőrség (VPOP) Omninvest Oltóanyag kft. székhelyén és számos dokumentumot lefoglalt. A VPOP szerint ugyanis az Omninvest nem számolt el azzal a kétmilliárd forint állami támogatással, amit a vakcina kifejlesztésére kapott, adóbevallásában pedig valótlan adatokat tüntetett fel. A cég 2006 és 2009 között fiktív számlák felhasználásával és szabálytalan értékcsökkenés-elszámolással több mint 730 millió forint jogtalan haszonhoz jutott.
   
2010. október 28. - A KEHI közleménye szerint jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt várhatóan büntetőfeljelentést tesznek az Omninvest Kft. ellen, mert az jogtalanul használt fel 2 milliárd forint állami forrást. A vizsgálat feltárta, hogy az Omninvest Development Kft. a kapott állami támogatásból értékpapírokat vásárolt és olyan dolgozók bérét fizette ki, akik a védőoltás kifejlesztésének megvalósításában közvetlenül nem vettek részt. A KEHI közleménye szerint az Omninvest Kft. és az Omninvest Development Kft. még a vizsgálat lezárulta előtt felajánlotta, hogy mintegy 2 milliárd forint közpénzt visszafizet a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!