Belföld

2002.02.25. 16:11

Harmónia a generációk között

Szombathely (ki) – Medgyessy Péter szocialista kormányfõjelölt szerdán látogatott Vas megyébe. A politikust egy esetleges szocialista-szabad demokrata koalícióról, valamint a párt generációs összetételérõl kérdeztük.

Mórocz Zsolt

- Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a minap arról beszélt. Hogy a szabad demokraták készen állnak egy szocialistákkal kötendõ koalícióra. Mi az MSZP álláspontja?
- Örömmel hallottam Kuncze Gábor kijelentését, és én sem tartom kizártnak egy MSZP-SZDSZ koalíció létrejöttét. Bár még korai errõl beszélni, ha sikerrel szerepelünk az áprilisi választásokon, úgy hajlandóak vagyunk a megállapodásra. Miután 1994 és 1998 között volt már egy együttes munkánk és a közös kormányzás a tapasztalatok alapján alapvetõen jónak tekinthetõ, el tudom képzelni, hogy újra együttmûködjünk a szabad demokratákkal.

- Mind a szocialisták, mind a szabad demokraták vezetése örömmel fogadta, hogy Szombathelyen közös jelöltek indulnak a választásokon. A helyi ellenzéki politikusok úgy vélekednek, hogy közösen eredményesen tudnak fellépni a kormánypárti képviselõjelöltekkel szemben. Véleménye szerint vajon miért csak a vasi megyeszékhelyen született a két párt között választási együttmûködési megállapodás?
- A bejelentés elõtt természetesen már beszélgettünk s kérdésrõl, és abban maradtunk, ha helyi megállapodások jönnek létre, úgy a pártvezetés üdvözli azokat. Mindkét politikai tömörülés demokratikus párt, nem kívántunk központi utasításokat osztani, egyik párt sem akarta ráoktrojálni embereire azt, hogy különbözõ okok miatt lépjenek vissza egy másik párt jelöltje javára.

- A szocialisták programjában központi szerepet kapnak a nõknek és fiataloknak tett vállalások. Az MSZP országos listájának elsõ húsz helyén mégis többségében a régi arcok fedezhetõk fel. Nem érzi ellentmondásosnak a helyzetet?
- Nem érzek ellentmondást, ugyanis százhét, harmincöt évesnél fiatalabb listás és egyéni képviselõjelöltet állított a szocialista párt. Azt hiszem, hogy nagyon jó ez az arány, soha nem indult ennyi fiatal az MSZP színeiben. Az elsõ harminc helyen meglátásom szerint sok a fiatal és sok a nõ. Az úgynevezett Tízen Túliak Társaságának döntõ többsége szerepel a lista elsõ harminc helyén, persze, kell egyfajta harmóniának lennie a generációk között. Az országos lista elsõ tíz helyén – négy hölgy szerepel. Nagyon szeretném, ha a késõbbiekben a kormányzásban is megvolna a harmónia a tapasztalt és a fiatalabb politikusok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!