Belföld

2013.02.13. 06:13

Havazás: a katasztrófavédelem a veszélyekre figyelmeztet

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az előző nagy havazás tapasztalatai alapján ismét arra számít, hogy az érintett területeken megnő a koccanásos balesetek, az árokba csúszó és a hóban elakadó járművek száma. Ezért azt kérik, hogy - elsősorban Nyugat-Dunántúlon - mindenki fokozott figyelemmel közlekedjen.

Hajdu Márton, az OKF helyettes szóvivője szerdán kora reggel az MTI-nek azt mondta: az éjszaka csendesen telt. Járhatatlan utakról, megközelíthetetlen településekről, közüzemi zavarokról nem kaptak bejelentést. Jelenleg már a határszakaszokon is korlátozások nélkül lehet közlekedni.

A katasztrófavédelem folyamatosan egyeztet a meteorológiai szolgálattal, és az előrejelzések szerint napközben elsősorban a Nyugat-Dunántúlon kell jelentős mennyiségű hóra, erős hófúvásra, magas hótorlaszokra számítani.

Kiemelte: a közútkezelő folyamatosan dolgozik, de lassabb közlekedésre kell készülni. Az OKF mindenkitől azt kéri, hogy mielőtt útnak indul, tájékozódjon az időjárási helyzetről, az utak állapotáról és figyelje a hatóságok figyelmeztetését – mondta az OKF helyettes szóvivője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban a várhatóan lehulló hómennyiség miatti figyelmeztetését másodfokúra mérsékelte. Jelenleg a havazás és a várható erős hófúvás miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyében is másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Somogyban a várható hómennyiség és a hófúvás miatt is elsőfokú, citromsárga a figyelmeztetés.

A hófúvás miatt több dunántúli térségre már első- vagy másodfokú riasztást adtak ki, ami azt jelenti, hogy azokon a területeken már a következő órákban hótorlaszokat okozhat az erős szél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!