Belföld

2013.02.13. 06:08

Havazás: másodfokúra mérsékelték a figyelmeztetést

Másodfokúra mérsékelte a várhatóan lehulló hómennyiség miatti figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban a korábbi harmad fokról. Az erős hófúvás miatt azonban több dunántúli térségben már a következő órákban magas hótorlaszokra lehet számítani.

Kedden kora este Vas és Zala megyére a legmagasabb, piros figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Jelenleg a havazás és a várható erős hófúvás miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyében is másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Somogy megyében a várható hómennyiség és a hófúvás miatt is elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

A hófúvás miatt több dunántúli térségre már első- illetve másodfokú riasztást adtak ki, ami azt jelenti, hogy ezeken a területeken már a következő órákban hótorlaszokat okozhat az erős szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében továbbra is azt írta: a Nyugat- és Közép-Dunántúlon szerda éjfélig nagy mennyiségű hó várható.

Nagyobb mennyiség főként Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron megyében és Veszprém megyében hullhat. Szerda éjfélig a friss hó mennyisége nagyjából 15-25 centiméter között valószínű, de néhol 30 centimétert meghaladó friss hóréteg is összegyűlhet.

Somogy nyugati részén maximum 15 centiméter friss hó várható, de a Dunántúl keleti harmadán napközben elsősorban eső, havas eső valószínű.

A megerősödő, helyenként viharos lökésekkel kísért északira forduló szél a Dunántúl nyugati részén hófúvást okoz. Erős hófúvásra is számítani kell, amely magas hótorlaszokat emelhet – tették hozzá.

A meteorológiai szolgálat ismételten kiemelte: „mediterrán ciklon alakítja az időjárást, emiatt az előrejelzésekben becsült csapadék (mennyisége, halmazállapota, területi kiterjedése) és a valóság között lényeges eltérés lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!