Belföld

2012.02.17. 16:39

Havazás: még mindig sok a baleset és a fennakadás

A havazás és a hóátfúvások miatt pénteken is több baleset történt az országban, sok helyen járhatatlanná váltak az utak.

MTI

Pénteken kora reggel kezdődött havazás az ország nyugati és középső részén, így a fővárosban is. A hóesés mellett az ország több megyéjében hófúvások is kialakultak, emiatt az alsóbbrendű utak nehezen voltak járhatók, illetve több fő- és mellékút teljesen járhatatlanná vált.

 

 

A délelőtti intenzív havazás miatt több órára le kellett zárni a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér 1-es futópályáját, ezért a Brussels Airlines brüsszeli, a Lufthansa frankfurti és düsseldorfi, valamint a WizzAir milánói járata Budapest helyett Bécsben, a CSA pozsonyi járata pedig Pozsonyban szállt le.

A havas, csúszós utak miatt a közutakon több, sérülésekkel is járó baleset történt. Árokba csúszott, elakadt járművek kiszabadítása miatt is több tucatnyi alkalommal kellett kivonulniuk a katasztrófavédőknek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntek délután a Dunántúlon szakadozhat fel a felhőzet, többfelé várható csapadék: keleten havazás, másutt havas eső, eső valószínű. Az északnyugati szél a Dunántúlon és a főváros térségében időnként megerősödik.

Csonka Tamás meteorológus az MTI-nek elmondta, hogy pénteken megérkezik nyugat felől a felmelegedés; a napokban egyes helyeken akár plusz 6-8 fok is lehet, a keleti területeken azonban fagypont alatt marad a hőmérséklet. Az enyhülés vasárnap éri el a csúcspontot, amikor az ország egyes pontjain akár a plusz 10 fokot is elérheti a hőmérséklet. A hosszú távú előrejelzések szerint változékony, de télies idő lesz februárban is - fűzte hozzá a meteorológus.

Továbbra is gondot okoz a hóátfúvás a közlekedésben Dunaújvárosban

Péntek délutánra járhatóvá vált az út Adony és Perkáta között, a közutakat jelenleg is harmincegy géppel takarítják. Továbbra sincs elzárt település és lezárt út. Részletek itt!

Nincs lezárt út Fejér megyében

Péntek reggelre járhatóvá vált az út Fehérvár és Zámoly között, délutánra pedig a közútkezelő tájékoztatása szerint már nem volt lezárt út a megyében. A katasztrófavédelem csütörtök éjfélig ötvenegy riasztást kapott a megyében a hóátfúvások miatt, s a rendőrségnek is számos helyszínen kellett intézkedni a baleseteknél, elakadt járműveknél. Fejérben ismét esett a hó, de délutánig nem történt jelentős esemény. Részletek itt!

Siessünk a korcsolyázással! - Gyorsan romlik a jég minősége

Ha valaki az északi parton korcsolyázni akar, gyorsan induljon Balatonfüredre, mert az Esterházy strandon még jó a jég, de itt sem sokáig. Részletek itt!

Hóhelyzet pénteken Veszprém megyében

Pénteken hajnalban ismét havazott a megyében, a közútkezelők információit érdemes figyelni. Részletek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!