Belföld

2010.11.24. 09:08

Hende Csaba: 6-8 ezer tartalékos katonára van szükség Magyarországon

2014 közepéig 6-8 ezer kiképzett tartalékos katonával kell rendelkeznie a Magyar Honvédségnek - mondta Hende Csaba a honvédelmi törvények módosításáról szóló javaslat szerdán megkezdődött általános vitájában az Országgyűlésben.

MTI

Egyetlen hadsereg sem lehet tartalék nélkül, sem anyagi, sem személyi tartalék nélkül - jelentette ki expozéjában a honvédelmi miniszter, aki megjegyezte: az árvizek idején mindössze 18 tartalékos elvi mozgósításának lehetősége áll fenn.

Kifejtette: a védelmi tartalékot elsősorban klasszikus területvédelmi feladatokra, katasztrófavédelemre és a honvédségi kritikus infrastruktúra-védelmére készítik majd fel; ezáltal a honvédség újra képes lesz saját objektumainak védelmére. Az önkéntes műveleti tartalék felállításáról kiemelte: ebben elsődlegesen az eddig szolgált sok ezer és az ezután leszerelő hivatásos és szerződéses honvédeket szólítanák meg. Ők szerződésben vállalhatnának szolgálatot a tartalékos erőben. 
 
A másik pillért a kiképzett tartalékos és potenciális hadköteles állomány jelenti, amely törvényi kötelezettség alapján szerveződik. Behívásuk kizárólag megelőző védelmi helyzetben és rendkívüli állapotban történhet. A javaslat meghatározza a hadkiegészítő parancsnokságok feladatait, a bejelentési rendet, és az adatnyilvántartás módját - fejtette ki a miniszter.  

Az ütemezésről elmondta, hogy 2011 végéig vonnák be az első 2000-2500 főt, ezzel kialakítják a fokozott őrzést igénylő létesítmények védelmének képességét. A következő ütemben, 2013 végéig 4-5 ezer fő részvételével a katasztrófavédelemben való közreműködést alakítják ki. 2014 első feléig a befogadó nemzeti támogatás feladataiban közreműködés kialakítása valósulhat meg újabb 1000-1500 tartalékos bevonásával - tette hozzá Hende Csaba. 

Az önkéntes tartalékos rendszer kiépítését az sorkatonai szolgálat 2004-es megszüntetésekor az akkori kormányzat elmulasztotta megtenni - jegyezte meg. A jövő év elejére több tárcát érintő munkáltatói program készül, amely a kompenzációval, illetve a tartalékosok ösztönző rendszerével foglalkozik. A közszolgálatban állók előnyt fognak élvezni, ha önkéntes tartalékos katonai szolgálatot vállalnak - jelezte.

A közoktatásban honvédelmi nevelési programokat indítanak; a felsőoktatásban tanulókkal mint az önkéntes tartalékos rendszer természetes utánpótlásával számolnak - közölte. Hozzátette: a Ludovika zászlóalj létrehozásának jogi kereteit is megteremtik, ahol a leendő honvédtisztek kemény katonai keretek között készülnek hivatásukra. A tisztjelöltjei élethivatásuknak tekintik majd a honvédtiszti pályát - mondta Hende Csaba.

A tárcavezető a tervezett változtatások közül kiemelte még, hogy a jövőben a Szent Korona és a Sándor-palota őrzését ismét honvédek láthatják majd el. 

Hende Csaba közlése szerint a javaslat a honvédelmi tárca és a honvéd vezérkar irányítási kérdéseit is rendezi; kezdeményezi, hogy a főosztályok helyett, azokkal azonos jogállásban csoportfőnökségek működjenek a honvéd vezérkarnál, és egyértelműsíti a Honvédelmi Minisztérium hivatalainak szervezeti besorolását. A honvéd vezérkar főnöke szakirányítási jogot gyakorolhatna az általános katonai szakterületek vonatkozásában. 

Bővül továbbá a javaslat szerint a kormány hatásköre az ország védelmi felkészültségének érdekében, feladatként állapítják meg a NATO válságreagálási rendszerének alkalmazását, és azzal összhangban a nemzeti intézkedések rendszerének létrehozását és irányítását. Kiegészítik a honvédelmi miniszter felelősségi körét a válságkezelés katonai feladatainak végrehajtásával, illetve ágazati jogkörét a polgári válságkezelés katonai eszközökkel történő biztosításával.

Az új honvédelmi kormányzat azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az elmúlt években a haderőreformoknak nevezett leszerelésekkel szétvert honvédséget ismét minden tekintetben alkalmassá tegye az alkotmányban rögzített legfontosabb feladat ellátására, a haza fegyveres védelmére - fogalmazott a miniszter.

Szerinte olyan változtatásokat hoznak a honvédelem egészébe, amelyek lényegesen működőképesebbé teszik azt és megteremtik a további fejlődés lehetőségét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!