Belföld

2011.07.09. 10:29

Hende Csaba: a honvédségre nem jellemzők az előítéletek

A magyar honvédségben lényegesen kisebb mértékben van jelen az előítéletesség, mint a társadalom más területein - jelentette ki a honvédelmi miniszter szombaton, a honvédség nyílt esélyegyenlőségi napjának megnyitóján a komáromi Monostori Erődben.

MTI

A honvédségben az érdem az előrejutás alapja, így biztos pályát kínál a követelményeket teljesítőknek, nemre, származásra és bőrszínre való tekintet nélkül - mondta Hende Csaba, hozzátéve, hogy a 10 százalékos NATO-átlaggal szemben a magyar honvédségnél 20 százalékos a katonanők aránya.
   
Az esélyegyenlőséget nem lehet szabályozással elintézni. A változásnak a lelkekben kell elkezdődni, a társadalomnak mindenkire szüksége van, és az egyénnek is rá kell jönnie, hogy ő is adhat értéket a társadalomnak. Ehhez a honvédség a maga lehetőségeivel mindent biztosít - mondta a honvédelmi miniszter.
   
Az esélyegyenlőségi tábor megnyitóján Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke köszönetét fejezte ki a minisztériumnak a romaügy támogatásáért. Emlékeztetett az Orbán Viktorral aláírt keretmegállapodásra, amelynek fő célja, hogy százezer roma kapjon munkát, illetve ötvenezer roma szakmunkást képezzenek ki. Elmondta, hogy az ősszel valamennyi érintett minisztériummal szeretne megállapodást kötni.
   
A megnyitón a miniszter tárgyjutalmakat adott át a Romák a seregben alkotópályázat két díjazottjának, Juhász Zsombornak, a győri Krúdy Gyula Szakközépiskola tanulójának és Kulcsár Gábor őrmesternek, a Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola hallgatójának.
   
A nyílt napon jelen voltak honvédség nyolcadik esélyegyenlőségi táborának résztvevői. A tatai Klapka György laktanyában 36 roma, illetve állami gondozott fiatal július 4-től 11-ig ismerkedik a honvédség életével.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!