Belföld

2011.01.24. 16:41

Hende Csaba: Magyarország minden fórumon kiáll Horvátország EU csatlakozása mellett

Magyarország azon van, hogy Horvátország minél előbb csatlakozhasson az Európai Unióhoz; az unióval való tárgyalások, akár már a magyar elnökség idején lezárulhatnak - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a horvát kollégájával tartott eszéki találkozón hétfőn.

MTI

A honvédelmi tárca közleménye szerint Hende Csaba a találkozón elmondta: "Magyarország minden fórumon kiáll Horvátország mielőbbi európai uniós csatlakozása mellett".

A miniszter méltatta a horvátokkal való katonai együttműködést, kiemelve az afganisztáni közös munkát. Mint ezzel kapcsolatban elmondta: Afganisztánban három helyen is szolgálnak közösen magyar és horvát katonák, de a világ más tájain, így a Nyugat-Szaharában és a Balkánon is teljesítenek közös feladatokat.

A miniszter a két ország kapcsolatinak bővítési lehetőségeit például a hadiipari együttműködésben látja. Davor Bozinovic horvát védelmi miniszter a közlemény szerint az egyeztetésen elmondta, hogy különösen fontos ez a találkozó, hiszen Magyarország idén az EU elnöki posztját tölti be. A horvát fél pedig elkötelezett az unióhoz való csatlakozásban - tették hozzá.

A horvát miniszter beszélt a két ország magas szintű védelmi együttműködéséről, kiemelve, hogy idén mintegy negyven katonai projektben dolgoznak együtt a magyar és a horvát katonák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!