Belföld

2012.10.18. 14:08

Hende Csaba: újabb háromszáz önkéntest képeznek ki az év végéig

Újabb háromszáz önkéntes tartalékost kap kiképzést az év végéig, köztük harminc olyan civil is, aki még sorkatona sem volt. Hende Csaba honvédelmi miniszter erről csütörtökön az "Alapos Bázis 2012" nevű gyakorlaton beszélt, Tatán - közölte a tárca az MTI-vel.

MTI



A miniszter a nemrégiben kiképzett 1400 önkéntes tartalékosra utalva a tájékoztatás szerint azt mondta: húsz éve nem volt példa arra, hogy ennyi ember vonuljon be a honvédséghez felkészítésre. "Nem állunk meg az önkéntes tartalékos rendszer építésében" - idézték a tárcavezető szavait.
   
A gyakorlaton az úgynevezett műveleti vezetési rendszert tesztelik "megelőző védelmi helyzetben", például egy katasztrófa vagy egy, az országot érő támadás esetére. A tíznapos gyakorlat másik célja az önkéntes műveleti tartalékos katonák felkészítése egyebek mellett az országvédelmi feladatokra.
   
Hende Csaba a közlés szerint kitért arra: az önkéntes tartalékosok létszáma az év végére elérheti a négyezret, de a kormány tervei szerint 2014-re már nyolcezren állnak majd készen a szolgálatra. A tartalékos rendszer nyitott, bárki jelentkezhet - legyen nő vagy férfi -, aki elmúlt 18 éves, feddhetetlen az előélete, és megfelel az egészségi, pszichikai, fizikai követelményeknek.
   
A tartalékos katonák háromévente összesen hathónapnyi szolgálatra hívhatók be, de mivel civil - munkájukat végző - emberekről van szó, van lehetőség a katonai szolgálat átütemezésére, elhalasztására is - fűzte hozzá a miniszter.
   
Hende Csaba tájékoztatása szerint a teljes önkéntes rendszer fejlesztésére az idei költségvetésben 1,2 milliárd forintot különített el a tárca. A jövő évi költségvetés tervezetében a kormány, a tárca előirányzata mellett, további 2,1 milliárd forintot különített el - közölte a minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!