Belföld

2012.02.01. 13:39

Hideg idő - Harminc centiméteres hó előtt az OKF riasztást ad ki

Ha az Országos Meteorológiai Szolgálat 24 órás előrejelzése szerint legalább harminc centiméteres hó várható, akkor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) riasztást ad ki - közölte Bakondi György főigazgató szerdán Budapesten.

MTI

A sajtótájékoztató előtt nem sokkal az OKF országos központjában értekezletet tartottak a várható lakosságvédelmi lépések összehangolása érdekében a megyei rendőrfőkapitányok, a katasztrófavédelmi igazgatók, valamint a kormányhivatalok vezetői; utóbbiak a megyei védelmi bizottságok elnökei is január 1-jétől.

Bakondi György emlékeztetett arra, hogy a most előre jelzetthez hasonló időjárás utoljára 25 éve, 1987-ben volt. Közölte, a meteorológiai jelentések szerint a következő napokban jelentősen tovább hűl a hőmérséklet, egyes térségekben elérheti a mínusz 15, mínusz 20 fokos hideget is, és az ország különböző térségeiben - eltérően ugyan - de erős havazás és hófúvás is kialakulhat.

A várható lépésekről szólva elmondta, az OKF akkor ad ki katasztrófavédelmi riasztást, ha a meteorológiai szolgálat a várható harminc centiméteres hó előtt piros riasztást ad ki. Hozzátette, ekkor a közszolgálati médiumokon és az OKF-fel szerződésben álló kereskedelmi médián keresztül közleményeket adnak majd ki a lakosság tájékoztatására.

A legutóbbi "műholdas eseménynél" adataik szerint 5 millió emberhez jutottak el a hivatalos közlemények, ám ez egyben azt is jelenti, hogy "éppen öt millióhoz viszont nem jutott el". Jelezte, ezért azt kéri, hogy a velük szerződésben nem álló médiumok is ismertessék majd a hivatalos közleményeiket.

Az időjárás két területen jelenthet komoly veszélyeket a lakosságra

Egyrészt a hideg miatt veszélyben lehetnek azok, akik nem tudnak fűtött helyen tartózkodni, másrészt a hó közlekedési és szállítási akadályokat jelenthet. Így például emberek akadhatnak el a hóban, orvosok, mentők nem tudnak helyszínre menni, nem tudják közúton biztosítani az élelmezést, leszakadhatnak a villanyvezetékek, emberek maradhatnak áram nélkül - fűzte hozzá.

Bakondi György szerint az is előfordulhat, hogy - hatósági intézkedésként - iskolák működését felfüggesztik, vagy bizonyos munkahelyekre való beutazást "megállítják". A főigazgató úgy fogalmazott, "nem hagyunk senkit az út szélén, készen állunk arra, hogy a katasztrófavédelmi, a polgári védelmi és a rendőri erőkkel és a közigazgatási hatóságokkal együtt mindent megtegyünk a lakosság biztonsága érdekében".

Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára utalt arra, hogy a védelmi igazgatási rendszer január 1-jével megváltozott; míg korábban a megyei közgyűlési elnökök (illetve Budapesten a főpolgármester) volt a bizottság elnöke, mostantól a megyei (illetve fővárosi) kormánymegbízottak kapták meg a feladatot.

Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy be tudják majd bizonyítani, a területi szintű kormányhivatalok alkalmasak a szakigazgatási szervek koordinációjára, és honvédelmi, polgári védelmi vagy katasztrófavédelmi helyzetekben gyorsan meg tudják tenni a szükséges intézkedéseket.

Mint mondta, a helyi védelmi bizottságok feladata felmérni, hogy kik vannak veszélyben, kik küzdenek fűtési gondokkal. E bizottságok dolga tervet készíteni arra is, hogyan lehet az érintetteket biztonságba helyezni. Szabó Erika hangsúlyozta, hogy a megelőzésnek, a felkészítésnek köszönhetően emberek életét lehet majd megmenteni.

Hatala József országos rendőrfőkapitány elmondta, a várható extrém időjárás idején a rendőrség feladata lesz egyebek mellett, hogy a mentést végző szervezetek számára biztosítsák a közlekedést. Ez például azt is jelentheti, hogy egy adott térségben vagy útszakaszon a rendőrség korlátozhatja, illetve leállíthatja a nehézgépjárművek közlekedését.

A rendőrfőkapitány is felidézte, hogy hasonló helyzet 1987-ben volt, amikor három napon keresztül esett a hó, és az időjárás tíz napig okozott problémát az országban. Hatala József újságírói kérdésre közölte, adataik szerint 2011 októbere óta huszonnyolcan hűltek ki Magyarországon.

A főigazgató és a rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint szükség esetén az OKF 12 ezres, a rendőrség 48 ezres teljes állományát be tudják vetni a lakosság védelmében, ám piros riasztás esetén lehetőség van a polgári védelmi erők mozgósítására is, ez pedig országosan további 120 ezer embert jelent.

 

 

Kedden Pintér Sándor belügyminiszter a rendkívüli, és a várhatóan tartós hideg miatt intézkedéseket hozott a rászorulók, köztük a hajléktalanok, az idősek és az egyedül élők védelmében. Pintér Sándor egyebek mellett arra utasította a közigazgatási államtitkárt, hogy soron kívül mérje fel azokat a kormányzat tulajdonában, vagy használatában álló épületeket, ahol nappali melegedőket lehetne kialakítani.

A belügyminiszter a közfoglalkoztatási helyettes államtitkárt arra utasította, hogy a munkaügyi központok igazgatóin keresztül hívja fel az érintett önkormányzatok figyelmét, a közfoglalkoztatottak naponta kétszer ellenőrizzék a településen élő időseket, elesetteket, nincsenek-e veszélyben.

Pintér Sándor az országos rendőrfőkapitányt arra utasította, ellenőrizzék a hajléktalanok által lakott helyeket, valamint a közterületeken szolgálatot teljesítő rendőrök keressék fel az előttük ismert egyedül élőket is, hogy megbizonyosodjanak ellátottságukról.

A belügyminiszter azt kérte a polgároktól, tegyenek bejelentést, amikor távolabb élő hozzátartozójuk váratlanul nem ad életjelet magáról.

Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó a szolidaritás jegyében arra kért minden szervezetet, intézményt és egyházat, hogy nyissanak meg minden olyan szabad, fűthető helyiséget, ahol a rászorulók biztonságban lehetnek a hideg időben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!