Belföld

2010.03.08. 15:08

Hogyan tovább: tényfeltáró bizottságot alakít a Fidesz

Gazdasági tényfeltáró bizottság felállításáról döntött a Fidesz az elmúlt napokban a gazdaság teljes átvilágítása érdekében - jelentette be Orbán Viktor. A Fidesz elnöke azt mondta, vállalja, hogy ha pártja kormányra kerül, akkor a vállalatok adóterheit négy, a lakosságét hat év alatt a régiós versenytársak szintjére csökkenti.

MTI

Orbán Viktor vállalja, hogy ha pártja kormányra kerül, akkor a vállalatok adóterheit négy, a lakosságét hat év alatt a régiós versenytársak szintjére csökkenti. A Fidesz elnöke a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) hétfői budapesti fórumán az euró bevezetésének időpontjára "nem tudott kezet adni", ugyanakkor azt ígérte, a családon belüli öröklésnél "szabad vagyon áthárítást" vezetnek be.

Orbán Viktor, a VOSZ hatpontos kérésére reagálva azt mondta: abból ötöt tud vállalni, az euró bevezetésének időpontja helyett a családon belüli öröklés kérdésének rendezését vetette fel hatodikként. A Fidesz elnöke kifejtette: a következő kormány vállalni tudja, hogy a vállalkozók adóterheit négy, a lakosságét hat év alatt a régiós versenytársak szintjére, majd valamivel az alá csökkenti.

Orbán Viktor kiemelte: akkor nevezik majd meg az euró bevezetésének időpontját, ha az reálissá válik, mert már sokszor megégette magát a magyar politika az időponttal; "erre a pontra nem tudok kezet adni". Ennek kapcsán azt mondta: nem belátható időpontra tolódik az euró bevezetése, mert az elmúlt nyolc év után nem lehet néhány éven belül olyan gazdasági növekedést előidézni, amellyel az unió átlagának 80 százalékát elérjük.
 
A Fidesz elnöke az euró bevezetésének időpontja helyett egy másik vállalást tett: szabályokat alkotnak az örökösödési rend, a szabad vagyon áthárítási jogának fenntartására érdekében, mert az "államnak nincs keresnivalója az egyenes ági öröklésnél, a családi ügyekben nemcsak vállalkozás, hanem senki esetében". A társulásról szólva aláhúzta: támogatják, hogy szakmai, regionális tőketársaságok jöjjenek létre 2011 során.

A termelésről szólva a pártelnök megismételte, hogy a terveik szerint 10 év alatt egymillió munkahelyet hoznak létre. Orbán Viktor piacteremtés kapcsán azt mondta: vállalja, hogy 2012-re a hazai közbeszerzéseken a többségi magyar tulajdonban lévő vállalkozások ugyanolyan arányban lesznek nyertesek, mint a német és a francia gazdaságban az ottani többségi tulajdonú cégek.

A kis- és középvállalkozások fellendítéséhez aránymódosításra van szükség az uniós források esetében a gazdasági és nem gazdasági célú beruházásoknál, utána pedig a kkv-k irányába; elérhető, hogy a hazai termelő kkv-k az uniós támogatásokból 50 százalékban részesüljenek.
 
(Demján Sándor, a fórum elején ismertette a VOSZ 6 pontos javaslatcsomagját, amelynek első lépéseként a versenyképes adókat emelte ki. Hozzátette, hogy szükség van társulásra és összefogásra, a termelés prioritására, piacteremtésre a magyarországi vállalkozások számára, fel kell lendíteni a hazai kis- és középvállalkozásokat, be kell vezetni az eurót, de nem mindenáron.)

Orbán Viktor szerint a magyarok arra várnak, hogy "megalkossuk az értékteremtő piacgazdaságot". Azt mondta: az értékteremtő piacgazdaság a munkaerő hozzáadott értékére épül, magyar fejjel gondolkozik, magyar munkaerőt alkalmaz, magyar erőforrásokra épít, a magyar beszállítókat részesíti előnyben.

Úgy fogalmazott, hogy a következő kormány programjának alappilléreként ki kell mondani: "egész Magyarország egy nagy vállalkozás előtt áll"; a magyar gazdaság talpra állítása a régi alapon nem valósítható meg.  Mint mondta, az egész ország erre a nagy vállalkozásra bíztatja őket, ebben az ország megmutathatja az erejét, szorgalmát, tudását.
 
Az értékteremtő piacgazdaság a munkaerő hozzáadott értékére épül, magyarul, magyar fejjel gondolkozik, magyar munkaerőt alkalmaz, magyar erőforrásokra épít, a magyar beszállítókat részesíti előnyben, azaz Magyarország erejét növeli - szögezte le. Kiemelte: a pártnak és a vállalkozóknak ezzel a szövetkezéssel el kell kerülnie azt, hogy Magyarország Európa cselédországa, szegényháza legyen.

OLDALTÖRÉS: Gazdasági tényfeltáró bizottságot hoz létre a Fidesz

Gazdasági tényfeltáró bizottságot hoz létre a Fidesz

Gazdasági tényfeltáró bizottságot hoz létre a Fidesz

Gazdasági tényfeltáró bizottságot hoz létre a Fidesz

 A Fidesz elnöke hétfőn a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) budapesti gazdaságpolitikai fórumán hangsúlyozta a változás szükségességét, és közölte: pártja és a vállalkozók is a biztonságos változásban érdekeltek.

Ez így nem mehet tovább, sürgősen változtatni kell, és ennek éppen itt az ideje - mondta a Fidesz elnöke a Művészetek Palotájában több száz meghívott vállalkozó, köztük Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója előtt, de jelen volt például Andy Vajna producer és Kopp Mária magatartáskutató is. Orbán Viktor úgy fogalmazott: "a remény hozott ide minket ezen a napon"; "Magyarország ereje itt van ebben a teremben, (...) a gyengék ma máshol vannak". Kijelentette: reménytelen helyzet nincs, csak reménytelen kormányok, szegény ország nincs, csak gyenge kormányzattal megvert országok vannak.

A pártelnök szerint a változtatásban mindenkinek megvan a maga dolga, az övé is, és tudatában van a helyzet súlyosságának és a saját felelősségének is. Bejelentette, gazdasági tényfeltáró bizottság felállításáról döntött a Fidesz az elmúlt napokban. E testület vezetését Varga Mihály volt pénzügyminiszterre bízzák, és felhatalmazzák, hogy külső szakértők bevonásával kezdje meg a gazdaság teljes átvilágítását.

A pártelnök indoklásképpen azt mondta, Magyarországon van egy olyan "úttorlasz", amely máshol nincs: az, hogy néhány év óta az országban gyakorlattá vált, hogy a kormány eltitkolja és meghamisítja a költségvetési számokat. Ennek következtében - folytatta - az ország elvesztette a hitelességét a nemzetközi színtéren, az egész politikával szemben bizalmatlan lett a magyar társadalom, és nem ismerhető a gazdaság pontos helyzete.

"Ha a választásokon túlra gondolok (...), a legnagyobb szakmai dilemmát az okozza, hogy hogyan fogjuk a világ nyilvánossága előtt felfedni az ország valóságos helyzetét anélkül, hogy ne kerüljünk Görögország helyzetébe" - mondta.

A pártelnök álláspontja szerint a Fidesz és a vállalkozók is a biztonságos változásban érdekeltek, amelyhez tapasztalat és erő kell; radikalizmussal sohasem jöhet létre erős vállalkozói világ. Mint mondta, a vállalkozóknak erős kormányra, a Fidesznek erős vállalkozókra van szüksége, az országnak pedig szüksége van mind a kettőre.
 
A pártelnök szerint nem párt-, ideológiai kérdésről van szó, hanem arról, hogy mindkét fél "nemzeti elkötelezettségű". Leszögezte: ma Magyarország gyenge ország, gyengék a vezetői, a kormányzata, az állama, "gyenge a hazánk"; együtt lehet elérni, hogy az ország élére erős vezetők kerüljenek, hogy erős kormányzat, gazdaság, vállalkozói világ, állam, nemzet legyen.

Orbán Viktor az elmúlt nyolc év politikája súlyos hibájának nevezte, hogy a kormányzat a saját gyengesége miatt ellenségként kezelte a vállalkozókat: ezt az első pillanatban megüzente, amikor elkezdte "kiszorítani a szuszt" a Széchenyi-tervből. Úgy vélte azonban, még ennél is súlyosabb volt az az üzenet, amely szerint "el lehet innen menni". Mert mi lesz, ha egyszer megfogadják ezt a mondatot? - kérdezte. Először elmennek a vállalkozók, majd a szakmunkások, az állami alkalmazottak, az orvosok és az ápolók. "És aki ezt a mondatot mondta, itt marad egyedül: ő lehet a legyek ura" - válaszolta meg, hangsúlyozva: "azt akarjuk, hogy senki se menjen el", aki pedig elment, jöjjön vissza.

A korrupcióról szólva úgy fogalmazott, arról nem beszélni kell, hanem fel kell számolni: nem fordulhat elő, hogy korrupcióban érintett közmegbízatást teljesítők megtartsák személyes vagyonukat, és az sem, hogy megrovás után milliárdosok a magángazdaságba távozva morzsolgassák hétköznapjaikat; ezt meg kell akadályozni.
 
Orbán Viktor szerint különbséget kell tenni aközött, hogy van az egyes emberek és a politikai, gazdasági közösségek háza táján nyíltan előforduló korrupció, és aközött, hogy máshol a korrupció a szerveződés alapja. Azt is büntetni kell, ha olyan korrupció történik, amelynek nem szabadna megtörténnie, de még súlyosabb, ha a BKV-nál még a fizetésből is vissza kell adni a politikusoknak - fogalmazott.

A pártelnök azt mondta, az, ha "egyáltalán működik még Magyarország", nem az IMF-hitelnek köszönhető, hanem hogy vannak még szívós, munkabíró emberek. Orbán Viktor beszélt arról is, hogy lehetséges olyan bankrendszer, amely a magyar gazdaságot finanszírozza, és nem a spekulációt; lehetséges olyan adórendszer, amely az embereket munkára, vállalkozásra ösztönzi; lehetséges olyan közbeszerzési rendszer, amely előnyben részesíti a magyar vállalkozásokat; és lehet olyan törvényeket hozni, amelyek megvédik a magyar termelőket, a magyar földet, termékeket, fogyasztókat és a vízkészletet. 

OLDALTÖRÉS: Matolcsy: három nagy fordulatra van szükség


Matolcsy: három nagy fordulatra van szükség


Matolcsy: három nagy fordulatra van szükség


Matolcsy: három nagy fordulatra van szükség

Matolcsy György szerint három nagy fordulatra van szükség: politikaira, tényleltárra, illetve a növekedésre és a foglalkoztatás bővítésére; ha nem ez történik, az ország stagnálni fog, a "senki földjévé válik".

Az Orbán-kormány volt gazdasági minisztere a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) hétfői budapesti fórumán úgy fogalmazott: ahhoz, hogy Magyarország sorsa jobbra forduljon, a gazdaság talpra állítására, szociális piacgazdaság építésére van szükség.

Matolcsy György szerint érdemes már most körvonalazni a következő "négy-nyolc-tíz-tizenöt-húsz év" gazdaságpolitikáját: hogyan tud kijönni az ország a szakadékból. A politikus úgy látja, két út áll Magyarország előtt: egy liberális-neoliberális és egy szociális piacgazdasági út.
 
A liberális-neoliberális út azt mondja: először be kell állítani a költségvetési egyensúlyt, és ha az megvan, automatikusan jön a növekedés, majd bővül a foglalkoztatás; ez a fordított háromszög alakú modell azonban "billeg" - fejtette ki, hozzátéve: "Mi tudjuk, hogy ez nem jött be, ez egy elrontott, hibás gazdaságpolitikai gondolat."
 
Ezzel szemben a Fidesz által támogatott szociális piacgazdaság modellje - folytatta - minden erővel a foglalkoztatás bővítését hangsúlyozza - ez szerepel a háromszög "talpán" -, ez az, ami növekedést teremt, a kettő együtt pedig automatikusan hozza meg a költségvetési egyensúlyt. A "növekedési motorok" között említette például az egészségipart, az autóipart, valamint a hagyományos ágazatokat, köztük az építő-, az energiaipart, a mezőgazdaságot, a hulladékgazdálkodást.

Matolcsy György azt mondta, az elmúlt nyolc év gazdaságpolitikája "tömegszerencsétlenséghez" vezetett: Magyarország a régió éllovasából a sereghajtójává vált, és - egyes nemzetközi felmérések szerint - hatmillió szegény országa lett.

"Ha most nem fordítunk, ha nem fordítjuk meg a gazdaságpolitikát, akkor Magyarországra az elkövetkező 10-15 évben stagnálás vár, egy helyben maradás, toporgás" - hangsúlyozta a politikus. A tényleltárra szerinte azért van szükség, mert jelenleg hamisságok, trükkök, különböző "sejtelmes homályok" borítják a magyar gazdaság valódi helyzetét. A növekedés és a foglalkoztatás pedig az a két fegyver, amellyel Magyarországot ki lehet húzni a mostani helyzetből - jegyezte meg.
 
Matolcsy György számos adatot ismertetett előadásában: egyebek mellett rámutatott, hogy az állam adósságcsapdába csalta többek között a devizahiteleseket és az üzleti szférát is. A fideszes képviselő a gazdasági mutatók közül kiemelte az államadósság alakulását, a gazdasági növekedést és a foglalkoztatás, illetve a munkanélküliség adatait. Mindhárommal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az Orbán-kormány idején jobban állt az ország ezeket a számokat illetően. Példaként említette az akkori kabinet idején tapasztalt gyors foglalkoztatás-bővülést; szerinte ha folytatódhatott volna az 1998-2002 közötti gazdaságpolitika, ma legalább 500-600 ezerrel több munkahely lehetne az országban.

Matolcsy György beszéde zárásaként szólt arról is, erkölcsi fordulatra is szükség van.

 

OLDALTÖRÉS: Demján: kudarcos volt az elmúlt nyolc év gazdaságpolitikája


Demján: kudarcos volt az elmúlt nyolc év gazdaságpolitikája


Demján: kudarcos volt az elmúlt nyolc év gazdaságpolitikája


Demján: kudarcos volt az elmúlt nyolc év gazdaságpolitikája

Demján Sándor szerint kudarcos volt az elmúlt nyolc év gazdaságpolitikája: az ország vezető régiós helyéről - az eladósodottságot tekintve - "Burundival azonos helyre" sorolódott. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke a szervezet hétfői budapesti fórumán kiemelte: a szövetség pártsemleges, az eredmény érdekli.

Demján Sándor hangsúlyozta: a VOSZ kezdettől fogva "opponálta" azokat a felelőtlen intézkedéseket, amelyek az elmúlt években Magyarországot egy régiós vezető pozícióból az utolsó helyre sorolta.
 
A VOSZ ügyvezető elnöke egy hatpontos javaslatcsomagot ajánlott a Fidesz vezetőinek figyelmébe "Magyarország gazdasági és társadalmi felemelkedéséért". Eszerint első lépésként versenyképes adók kellenek, emellett szükség van társulásra és összefogásra, a termelés prioritására, piacteremtésre a magyarországi vállalkozások számára, fel kell lendíteni a hazai kis- és középvállalkozásokat, be kell vezetni az eurót, de nem minden áron.
 
A "VOSZ-csomag" második pontja úgy szól: "társulj és fogj össze magyar!" Ezzel kapcsolatban Demján Sándor a regionális, kistérségi összefogás fontosságát hangsúlyozta. Minden eszközt ki kell használni protekcionista módon arra, hogy a magyar termékek fogyasztását ösztönözzék - mondta.

Harmadikként rámutatott a termelés elsőbbségére, szerinte ugyanis munka, illetve a munka tisztelete nélkül az ország nem fog felemelkedni.
 
A negyedik pont a piac biztosítását szorgalmazza a magyar vállalkozások számára. Az uniós forrásoknak Magyarországon kell maradniuk, itt kell multiplikálódniuk, és a piacteremtés esetében is protekcionista gazdaságpolitikára van szükség - hívta fel a figyelmet Demján Sándor.
 
Fel kell lendíteni a kis- és középvállalkozásokat, ami a foglalkoztatás bővítését jelentősen segítheti - ismertette az ötödik pontot.
 
Az eurót be kell vezetni, de nem minden áron - zárta a VOSZ ügyvezető elnöke, aki úgy fogalmazott: "mi nem választási ciklusokban gondolkodunk, hanem családi generációkban".

 

OLDALTÖRÉS: Chikán Attila: gazdasági növekedésre, a foglalkoztatás bővítésére van szükség


Chikán Attila: gazdasági növekedésre, a foglalkoztatás bővítésére van szükség


Chikán Attila: gazdasági növekedésre, a foglalkoztatás bővítésére van szükség


Chikán Attila: gazdasági növekedésre, a foglalkoztatás bővítésére van szükség

Chikán Attila szerint a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás a két kulcskérdés az ország gazdasági válságból való kilábalása szempontjából. Az Orbán-kormány volt gazdasági minisztere a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) hétfői budapesti fórumán azt mondta: ez csak a hazai kis- és középvállalkozásokra támaszkodva történhet meg.

Az egyetemi tanár, a VOSZ gazdaságpolitikai bizottságának elnöke kiemelte: nehéz lesz az országot kivezetni a válságból; a politikai ígéreteknek a realitásokkal kell számolniuk, nem szabad újabb csalódást okozni az országnak.
 
Chikán Attila úgy vélekedett: koherens gazdaságpolitikai stratégiára, erős államra, erős piacra, pragmatikus kezelésmódra van szükség. A növekedéssel kapcsolatban leszögezte: az adórendszer megújításával és az állami kiadások csökkentésével kell azt fenntarthatóvá tenni; a növekedés nem mehet a stabilitás rovására.
 
A volt gazdasági miniszter szerint munkahelyteremtés szempontjából kulcskérdés az oktatás átalakítása, az iskolarendszer színvonalasabbá tétele. Aláhúzta: olyan pénzügyi környezetre van szükség, amelyben a vállalkozók tudnak működni; összehangolt fiskális és monetáris politika kell; termelés-centrikusság; kutatás-fejlesztésre és innovációra.

Bartha Ferenc, az Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke, a VOSZ ellenőrzési bizottságának elnöke a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet: a mai helyzet egyetlen oka a "nem versenyképes kormányzás"; az új kormánynak nemcsak jelszavakban, hanem tettekben is támogatnia kell a kis- és középvállalkozásokat.

Szerinte történelmi bűn volt, hogy 2002-ben az új kormány állami költekezésbe kezdett; adósságcsapdába került az ország. A volt jegybankelnök is felhívta a figyelmet a magyar vállalkozási szféra megerősítésére.

OLDALTÖRÉS: Csányi: nincs kőbe vésve a hiány


Csányi: nincs kőbe vésve a hiány


Csányi: nincs kőbe vésve a hiány


Csányi: nincs kőbe vésve a hiány

Nincs kőbe vésve a 4 százalék körüli államháztartásai hiány - mondta Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) hétfői budapesti fórumán.

Csányi Sándor cáfolta azt a sokak által sugallt, a magyar gazdaság talpra állításának egyetlen megoldását, miszerint le kell értékelni a forintot. Mint mondta: az OTP számításai szerint "260 forint körül van a magyar deviza egyensúlyi állapota".  Hozzátette: a leértékelődésnek több negatív hatása lenne a GDP-re nézve, mint előnye, 270-285 forintos leértékelődésnek még lehetnek pozitív hatásai az exportra, de ennél nagyobb arányúnak már nem.

Az OTP elnök-vezérigazgatója azt kérdezte: ha nem ez, akkor mi befolyásolhatja a gazdasági növekedést? Ennek kapcsán leszögezte: nincs kőbe vésve a 4 százalék körüli államháztartási hiány. Szerinte a hiány ennél lehet nagyobb is, ha olyan befektetésekre kerül sor, amelyek az elosztó rendszerek, állami vállalatok veszteségtermelését megakadályozzák.
 
Csányi Sándor úgy vélekedett: a költségvetés nem engedheti meg, hogy jelentős adóbevételektől essen el. Hozzátette: az adózás struktúráján azonban változtatni kell; az államnak és a vállalkozói szektornak "lépést  kell váltania", ki kell tisztítania a feketegazdaságot, és csak ezt követően lehetne elvárni alacsonyabb adószintet.
 
Hangsúlyozta: az államnak vissza kell szorítania a korrupciót, a privát vállalatoknak pedig az adóelkerülést, a feketegazdálkodást.

A válság hazai okai között a megingott bizalmat, a költségvetési hiányt, a meggyengült forintot emelte ki, mint mondta: szerencse, hogy a bankrendszer nem dőlt össze, hanem kezelni tudta a válságot. Az OTP kormányzati megsegítése kapcsán úgy fogalmazott: "a kormány ölelése majdnem halálos volt, rossz is rágondolni, hogy Gyurcsány mesterséges lélegeztetésbe kezd nálam".

Állunk rendelkezésre, hogy finanszírozzuk a magyar gazdaságot - fogalmazott Csányi Sándor, aki azt javasolta: készüljön egy olyan hitelcsomag, amely a vállalkozások működéséhez szükséges összes fontos elemet tartalmazza, és az állam biztosítsa, hogy a támogatások oda jussanak, ahová címezték őket.

Beck György, VOSZ-társelnök, a Vodafone Magyarország Zrt. vezérigazgatója azt mondta: a multik szerint "semmi rendkívülire nincs szükség", de vannak főbb elvárásaik. Ide sorolta a kiszámítható, átlátható, kisebb állam létrehozását; a tisztességes versenyhelyzet feltételeinek megteremtését, és a multik arra való ösztönzését, hogy több helyi beszállítót alkalmazzanak. Ugyancsak kiemelte, hogy fontos a magyar cégek felzárkóztatása, az oktatás és a szakképzés támogatása is.
 
Ahhoz, hogy a multinacionális cégek eredményesen tudjanak működni, modern Magyarországra, minőségi versenyre, versenyképes beszállítókra és ügyfélkörre, a teljes lakossággal való közvetlen kapcsolatra, valamint növekvő életszínvonalra van szükség - szögezte le a vezérigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!