Belföld

2016.01.05. 12:31

Hogyan védjük magunkat a téli hidegben?

Dermesztő hajnalra ébredhettek kedden Vas megye lakói. A -7, -9 °C-os reggel után a legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint napközben sem nagyon csúszik 0 °C fölé a hőmérő higanyszála.

Ilyen zord, téli fagyban is előfordul azonban, hogy huzamosabb ideig kell szabadtéren tartózkodnunk. A következőkben erre az időszakra szolgálunk tanácsokkal.

Huzamosabb időn keresztül a szabadban tartózkodás esetén fontos mozgatni a végtagokat, ujjakat, ami élénkíti a vérkeringést, emeli a test hőmérsékletét. A hideg időben a járdák síkossá válhatnak, a közúti közlekedés során pedig mind a gépjárművezetőknek, mind a gyalogosan közlekedőknek különös oda kell figyelnie a jeges, csúszós útviszonyokra!

A lefagyott tárgyak nehezebben, vagy egyáltalán nem mozdíthatóak, amihez társul a csúszásveszély. A vizes kézzel megfogott fémfelületek hozzáfagyhatnak a bőrünkhöz, azok égéshez hasonló sérüléseket okozhatnak!

Speciális téli munkavégzés szabályai

Abban az esetben minősül hidegnek a munkahely, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő több mint felében szabadtéri munkahelyen nem haladja meg a +4 °C-t, illetve zárttéri munkahelyen a +10 °C-t. A pihenő- és melegedőhely szintén előírás a kinti, hideg munkavégzés esetén. A szabályozás szerint óránként öt perc pihenőidőt kell biztosítani a dolgozók számára, ez idő alatt a melegedőhelyen elfogyaszthatják teájukat. Nagyobb hidegben a munkáltató természetesen ennél több időt is szánhat a kint dolgozók átmelegedésére.

Ruházat, réteges öltözködés

A téli időszakban fontos a réteges öltözködés, pamut, vagy egyéb nedvszívó alsóruházat. A vizes ruhát lehetőség szerint azonnal szárazra kell cserélni. Külön figyelmet kell fordítani a meleg, száraz, vízzáró lábbelik használatára. Nagyon fontos, hogy a kabátunk alatt több réteg ruhadarabot viseljünk, hiszen így felvehetjük a harcot a hideg ellen.

Alsó réteg: Télen elengedhetetlen a szárazon tartás, ezért muszáj, hogy a legalsó rétegnek megfelelő ruhaneműt válasszunk. Olyat, amely felszívja és elpárologtatja a nedvességet.

Középső réteg: Ez a réteg segít megőrizni a meleget, ezért hőtartó rétegnek is nevezzük. Ám nem mindenkinek van szüksége még plusz melegre. Ebben a rétegben könnyű, de hőtartó, polár anyagokból készült darabokat viseljünk!

Felső réteg: Elengedhetetlen a hideg téli szél ellen. Olyan darabot válasszunk, amely nem engedi, hogy a szél a nyirkos alsó rétegig hatoljon, de kiengedi a hőt. A réteges öltözködés különösen testedzéskor nagyon fontos, hiszen így a keletkező izzadságot könnyedén elpárologtatja az öltözet, nem alakul ki a vizes érzés.

A hideg beköszöntével érdemes betartani a réteges öltözködés szabályait, hiszen ezzel komoly lépéseket tehetünk a betegség megelőzése érdekében!

Védekezés a hideg káros hatásai ellen:

A nagy hidegben az idősek lehetőleg ne menjenek a szabadba! Tömény alkoholos italok fogyasztása nem ajánlott, mert növeli a végtagok hőleadását, elősegíti a kihűlést! Ha vacogunk, akkor testünk hőmérséklete jelenősen lecsökkent. Ha fájnak a végtagjaink és mozgásunk, figyelmünk lassul, ez már a súlyos kihűlés előjele. Ha a hidegben szívritmuszavart, mellkasi fájdalmat, légszomjat érez, hívjon orvosi segítséget! Ne fogjon meg hideg tárgyakat csupasz kézzel, mert fagyási sérüléseket szerezhet! Mínusz 10 fok alatt feltétlenül viseljen kesztyűt! Krónikus betegségben szenvedők lehetőleg ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban extrém hideg időben! Öltözzön megfelelően: védje magát a széltől és az átnedvesedéstől. A nedves ruhákat minél előbb váltsa át, viseljen természetes alapanyagú gyapjú vagy pamut alsó ruházatot!Különösen figyeljen arra, hogy megfelelő cipőt, csizmát viseljen, mert a lábfej hamar lehűl, a lábujjak könnyen szenvedhetnek könnyebb-súlyosabb fagyási sérüléseket! Hasonlóan védje kezét és a fejét is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!