Belföld

2011.01.20. 16:36

Index: Frei Tamás a Fővárosi Közterület Fenntartó véleményvezére volt

Két év alatt (2008. és 2010. áprilisa között) összesen harmincmillió forint értékben kötött szerződést az FKF (Fővárosi Közterület Fenntartó) Zrt. Frei Tamás riporterrel, akinek ezért "véleményvezér szerepet kellett vinnie, személyes meggyőző erejét kellett latba vetnie, tanulmányokat kellett írnia" - számolt be az index.hu csütörtökön.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A hírportál cikke szerint fennáll a gyanú, hogy a közbeszerzési törvényt is megkerülték, mivel a szerződések 2008-ban és 2009-ben is ugyanazon a napon, hasonló feladatra kötettek, és ha nem bontották volna ketté őket, túllépték volna a közbeszerzési értékhatárt, és pályáztatni kellett volna a megbízást.
   
A 2008. április 1-jén született szerződés szerint Frei Tamás - "véleményvezérként" elvégzendő - feladata az volt, hogy személyes meggyőző erejét szolgálatba állítva vállaljon szerepet a lakossági "tudatformáló akciók" kialakításában és tanulmányokat készítsen. Az Index szerint másfél év alatt hat vékony, angol nyelvű tanulmány született, és a riporter részt vett néhány rendezvényen is.
   
Ezért "a megbízásért Frei, azaz cége, a Reporting Kft. havi 625 ezer forintot (plusz áfa), összesen 7,5 millió forintot vett fel egy éven át az FKF Zrt.-től" - írták.
   
Frei Tamás viszont ugyanezen a napon egy másik szerződést is kötött a köztisztasági céggel, ugyanezekkel a fizetési kondíciókkal, azaz összesen évi 7,5 millió forintért (plusz áfa). Eszerint Frei nemzetközi összehasonlító elemzéseket végzett, segített az FKF stratégiai irányvonalának kijelölésében, valamint tanácsokat adott az FKF "kommunikációs értékrendjének, küldetésének és irányelveinek kialakításában". Ezt a szerződést lejárta után rögtön (2009. április 1-jén) újrakötötték, ugyanazokkal a feltételekkel.
   
A szerződést végül 2009. december végén bontották fel - a 2010-re eső hónapokat nem is fizették ki - a hivatalos indoklás szerint Frei Tamás kérésére, aki akkoriban költözött hosszabb időre Nizzába.
   
A tanulmányok egyike pont egy nizzai tanulmányútnak az úgynevezett háttéranyaga. A tizenöt oldalas anyag kilencvenöt százaléka angol nyelvű, és a nizzai "tiszta levegő" kisautóról, valamint a Budapesten is megvalósítható "város designe" elemről, a füvesített villamosról szól - írta az Index.
   
A cikk egyebek mellett kiemelte azt a szerintük "a maga negyvenhat oldalával a Reporting Kft. munkái között legtekintélyesebbnek számító tanulmányt", amelyet a borítója szerint Nancy Kete készített 2007-ben "Cleaning up the fleet, Case study from Mexico City for Budapest" címmel. Ez az anyag egy az egyben letölthető az internetről, viszont a címében utalás sincs arra, hogy "for Budapest", (vagyis célzottan a magyar főváros számára) készült volna.
   
Ezek mellett Frei több külföldi tapasztalatai alapján született tanulmányát is említik, például a megújuló energiát hasznosító olasz iskolákról szóló mintegy fél oldal hosszúságú irományát.
   
"Frei Tamás ezenkívül még részt vett celebként néhány FKF-es rendezvényen" - írta az Index, melyek közül viszont csak egynek találták nyomát.
   
Az Index információi szerint az FKF-et is felügyelő Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) vizsgálja a cég átvizsgálásakor előkerült szerződéseket és teljesítéseiket, és fontolgatják, hogy rendőrségi feljelentést tesznek.
   
A portál megkereste Frei Tamást, aki szerint a Reporting Kft.-nek 2008-ban két határozott idejű szerződése volt két eltérő témában és tevékenységről. Amikor ezek lejártak, akkor újabb kettő született 2009-ben a tevékenységek folytatásáról, s ezeket ő  később felmondta. Frei azt mondta: "sohasem volt négy szerződésre bontva a Reporting Kft. tevékenysége".
   
"Közölte: nagyságrendileg valamivel több mint húszmillió forint értékben nyújtottak szolgáltatásokat és számlázták az FKF Zrt.-nek, amelyet a  fővárosi cég kifizetett". Nem érti a cikk azon felvetését sem, mely szerint "hat tanulmány találtak", mivel ő a szerződés felbontásakor ragaszkodott ahhoz, hogy "pontos listát vegyenek át és igazolják is a másfél év alatt nekik készített és felkutatott tanulmányokat, munkákat". Ez a lista tizennyolc tanulmányt tartalmaz - mondta Frei Tamás az Indexnek.
   
Szűcs Panni, a BVK szóvivője az Index megkeresésére azt mondta, hogy Frei tizennyolcas listáját valóban átvehette Benőcs Zsófia, Pákozdi Sándor volt vezérigazgató-helyettes akkori személyi asszisztense, de ez nem jelenti azt, hogy a rajta szereplő anyagokat is átvették volna.
   
Szűcs Panni "megerősítette továbbá, hogy csak hat tanulmány van az FKF-nél, együtt lefűzve, több nincs, és nem is találják őket. Hozzátette, hogy a Frei-listán levő, Az új arculati kézikönyvvel kapcsolatos kiegészítések című (hiányzó) tanulmányt nem is értik, mert a megjelölt dátumban még nem is volt arculati kézikönyv" - írta az Index.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!