Belföld

2009.04.30. 22:06

Influenza: nagyon valószínű a járvány kitörése az uniós szakemberek szerint

Brüsszel - Az eddiginél is szorosabb együttműködésben igyekeznek szembenézni az Európai Unió tagországai az amerikai kontinensen feltűnt új influenzavírus jelentette fenyegetéssel, ugyanakkor továbbra is érvényes az, hogy az egészségügyi kockázatokkal szembeni felkészülés és védekezés nemzet illetékességi körbe tartozik, jelentették ki az egészségügyi miniszterek csütörtöki találkozójukon.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A rendkívüli luxembourgi ülés után kiadott közös közlemény szerint az unió és tagállamai eddig gyorsan és jól reagáltak az új vírus megjelenésére. Leszögezték, hogy az unió a továbbiakban is megtesz minden szükséges intézkedést, hogy megvédje a lakosságot. 

Andrulla Vasziliu egészségügyi biztos és Daniela Filipová, az elnöklő cseh egészségügyi miniszter azt is bejelentették, hogy együttműködik az unió a gyógyszeriparral is a kórokozó elleni szerek kifejlesztése érdekében.  Vasziliu szerint "nagyon valószínű a járvány kitörése, de ez még nem jelenti azt, hogy halálos kimenetelű lesz". Mint mondta, egyelőre sokkal nagyobb veszélyt jelent a hagyományos influenza, amelynek évente negyedmillióan esnek áldozatul világszerte.

 A Mexikóba tartó repülőjáratok uniós körű felfüggesztéséről az uniós miniszterek nem döntöttek, de jelezték, hogy az egyes tagállamok nemzeti hatáskörben hozhatnak ilyen értelmű határozatot.
 
A miniszterek négy területen helyeztek kilátásba fokozottabb együttműködést. A vírus terjedésének figyelésében az egymás közti gyors és részletes információcserére helyezték a hangsúlyt, a diagnózist és kezelést illetően az Egészségügyi Világszervezetben (WHO) kifejlesztett és az unióban átvett ajánlások és meghatározások egységes alkalmazását emelték ki, a kommunikáció terén együttesen kívánják garantálni, hogy a lakosság pontos, részletes és időben nyújtott információhoz jut, a kutatás és fejlesztés terén pedig az új gyógyszer kifejlesztése a fő cél a gyógyszergyárakkal közösen. 
 
Azt is hangoztatták, hogy emberről emberre terjedő vírusról van szó, nincs arra mutató tudományos jel, hogy a sertéshús fogyasztása kockázatos lenne.   A cseh miniszter és a biztos hangoztatták, hogy az Európai Unió a világ legjobban felkészült térségének számít. Egyelőre nincs ok pánikra - mutattak rá, emlékeztetve arra is, hogy a vírus egyelőre főleg a tengerentúlon terjed.

 Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az uniós tagállamok közül eddig Spanyolországban, Németországban, Nagy-Britanniában, Ausztriában és Hollandiában bizonyosodott be a kór jelenléte, összesen 20 betegen. Egy spanyol pácienst leszámítva valamennyien Mexikóban jártak a közelmúltban.  Az EU Stockholmban székelő járványügyi központja folyamatosan figyeli a helyzetet, és rendszeres a brüsszeli konzultáció a tagországok nemzeti hatóságaival is. Az unió a legfejlettebb ipari országok szakminisztériumaival és a WHO-val is rendszeres kapcsolatban áll.

A WHO felhagy a sertésinfluenza elnevezés használatával

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közölte: felhagy a sertésinfluenza elnevezés használatával, hogy ne adjon okot félreértésre a sertések járványügyi veszélyességére vonatkozóan. Dick Thompson, a WHO szóvivője Genfben elmondta, hogy a szervezet mostantól a tudományos meghatározásnak megfelelő, A típusú H1N1-es influenzavírus (A/H1N1) elnevezést használja majd.

A szóvivő a lépést azzal indokolta, hogy az agráripar és az ENSZ élelmezési ügynöksége (FAO) aggodalmát fejezte ki, amiért az eddig használt sertésinfluenza elnevezés félrevezeti a fogyasztókat és számos országban a disznók kényszervágásának értelmetlen elrendeléséhez vezet. Az Európai Bizottság még szerdán megerősítette: úgy döntött, hogy ezentúl nem a sertésinfluenza vírusának, hanem "új influenzavírusnak" nevezi a Mexikóból kiinduló járványt okozó vírust.
 
Az USA Today című, országos terjesztésű napilap csütörtökön tette közzé, hogy az amerikai hatóságok a sertésinfluenza helyett egységesen a H1N1-es influenza elnevezést használják. Előzőleg Barack Obama is így hivatkozott az új vírustörzsre az elnökségének 100. napja alkalmából tartott szerdai sajtótájékoztatóján. Az újság azt írta, a washingtoni kormány azért is döntött a névváltoztatásról, mert a sertésinfluenza elnevezés hátrányosan érinti az amerikai sertéshúsexportot, miközben egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az Egyesült Államokban sertések fertőződtek volna meg ezzel a vírustörzzsel.
 
A WHO szerda óta az 5-ös riasztási szintet alkalmazza a világjárvánnyal (pandémiával) fenyegető új influenzás megbetegedések miatt. A szervezet járványügyi vezetője, Keg Faked csütörtökön ugyanakkor azt mondta, egyelőre nem látnak okot arra, hogy az utolsó, a 6-os szintre emeljék a pandémiás riasztás mértékét.

A magyarországi intézkedésekről következő oldalon olvashat.

Magyarországi intézkedések: nincs megbetegedés, járványveszély és politikai egyetértés

Magyarországi intézkedések: nincs megbetegedés, járványveszély és politikai egyetértés


Szigorították csütörtökön az utasellenőrzést Ferihegyen, a reptéri ellenőrző pontokon az ÁNTSZ minden olyan utas adatait rögzíti, akik influenzával fertőzött térségekből érkeztek; a szaktárca szerint Magyarországon továbbra sincs közvetlen járványveszély, és megbetegedés sem fordult elő, tünetmentesen azonban senki ne szedjen gyógyszert; a pártok eközben arról tartottak tájékoztatót, van-e elegendő vírusellenes gyógyszer az országban.

Az egészségügyi tárca közölte: az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerdán 5-ös fokozatra emelte a riasztást az A/H1N1 járvány miatt. Az 5-ös riasztási fokozatot a WHO abban az esetben rendeli el, ha a betegség ugyanannak a térségnek több mint két országában önálló gócokban alakul ki. A szerda esti adatok alapján a WHO automatikusan elrendelte a riasztási szint emelését.
 
"Magyarországon továbbra sincs közvetlen járványveszély és megbetegedés sem fordult elő" - tartalmazza a szaktárca közleménye.  A WHO továbbra sem javasolja az utazási szigorítások bevezetését, vagy a határok lezárását, így Magyarországon ilyen jellegű intézkedésekre sem került sor. Ugyanakkor a kormány nem javasolja a Mexikóba utazást.

Székely Tamás egészségügyi miniszter közölte az MTI-vel, hogy megerősítik a Ferihegyi repülőtéren az utasok ellenőrzését.

 "Első körben most a határőrizet megszigorítása a  leglényegesebb intézkedés" - mondta a tárcavezető. Ez többek között azt jelenti, hogy a reptéri ellenőrző pontokon már nemcsak azon utasok adatait kérik el, akik Mexikóból, az Egyesült Államokból és Kanadából érkeznek Magyarországra, hanem azokét is, akik olyan országból jönnek, ahol már igazolták a vírus jelenlétét.  Az intézkedések sorába tartozik: értesítették az Országos Mentőszolgálatot, hogy esetleg lehetnek olyan betegek, akiket a Szent László Kórház karantén részlegébe kell szállítani.
 
Ezen kívül minden, Ferihegyen leszálló utas hőkamera előtt halad el, amely jelzi a 38 Celsius foknál magasabb testhőmérsékletet. Az így kiszűrt utasokat azonnal az orvosi szolgálathoz kísérik. Onnan az orvosi vizsgálat eredményétől függően, egészségi állapotuknak megfelelően azonnal kórházba kerülnek, vagy elhagyhatják a repülőteret.

 A Fidesz és az MSZP szakpolitikusai a nap folyamán eltérő álláspontot fejtettek ki arról, hogy van-e elegendő vírusellenes gyógyszer Magyarországon. Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa sajtótájékoztatóján azt mondta, pártja elégtelennek tartja a sertésinfluenza ügyében tett eddigi kormányzati intézkedéseket. Az ellenzéki politikus közölte, információik vannak arról, hogy kevés vírusellenes gyógyszer áll rendelkezésre Magyarországon. A politikus emellett tarthatatlannak nevezte, hogy a készletekkel kapcsolatos információk titkosak, szerinte a lakosságnak jogi van tudni erről.
 
Ugyanakkor a szocialisták szakpolitikusa, Kökény Mihály szerint az egészségügyi kormányzat megtett minden szükséges intézkedést a sertésinfluenzával kapcsolatban, és Magyarország rendelkezik elegendő vírusellenes gyógyszerrel is. Kökény Mihály hangsúlyozta, hogy higgadt, felelős és szakmai kommunikációra van szükség, nem szabad, hogy a politika rátelepedjen erre a kérdésre, és felesleges pánikérzést keltsenek az emberekben.
 
Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára  hangsúlyozta: feleslegesen, tünetmentesen senki ne szedjen semmilyen vírusellenes készítményt, mert a tömeges gyógyszerszedés miatt rezisztencia alakulhat ki, így ezek a készítmények akkor nem fognak hatni, amikor valóban szükség lehet rájuk.Elmondta: betegség nélkül az orvos nem írhat fel influenza elleni készítményeket. 
 
A nemzeti gyógyszerkészlet nagyságára irányuló újságírói kérdésekre sem Vojnik Mária, sem Falus Ferenc nem kívánt válaszolni. Arra hivatkoztak, hogy törvényt sértenének ezzel, mert ezek az adatok titkosak, és csak a titokgazda oldhatja fel a titkosítást. Vojnik Mária azonban annyit elmondott: egyetlen ország sem készletez annyit, amennyi az adott ország lakosságának elég.
 
A sertésinfluenzával kapcsolatban folyamatosan frissülő információk olvashatók az alábbi honlapokon: Egészségügyi Minisztérium: www.eum.hu; Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat: www.antsz.hu; Országos Epidemiológiai Központ: www.oek.hu; Telefonos információ az ingyenes hívható zöld számon kérhető: 06 80 204-217.

Külföldi körkép a következő oldalon olvasható.

OLDALTÖRÉS: Külföldi helyzetkép



Külföldi összefoglaló: az európai betegek Mexikóban jártak

 Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerda éjjel óta már csaknem a legmagasabb riasztási szintet alkalmazza a járványveszély miatt, ugyanakkor nagyobb mértéket a megbetegedések még mindig csak a tengerentúlon öltöttek, s eddig csak tucatnyi országban találtak bizonyosan sertésinfluenzás esetet, a halálos áldozatok számát egyes becslések 170-nél többre teszik.
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerda éjjel óta már csaknem a legmagasabb riasztási szintet alkalmazza a járványveszély miatt, ugyanakkor szélesebb mértéket a megbetegedések még mindig csak a tengerentúlon - Mexikó mellett elsősorban az Egyesült Államokban - öltöttek. Eddig tucatnyi országban találtak bizonyosan sertésinfluenzás esetet, a halálos áldozatok számát egyes becslések 170-nél többre teszik.
 
Európában az első - megerősítetten - sertésinfluenza-beteg egy spanyol állampolgár volt, aki ráadásul nem is járt Mexikóban. Ezen kívül Németországban, Nagy-Britanniában, Ausztriában és Hollandiában bizonyosodott be a kór jelenléte, összesen már közel 20 betegen. Az említett spanyol pácienst leszámítva valamennyien Mexikóban jártak a közelmúltban. Az EU Stockholmban székelő járványügyi központja folyamatosan figyeli a helyzetet. Brüsszel már felvette a kapcsolatot a gyógyszeriparral is az oltóanyag- és gyógyszerkészlet felmérése érdekében.

Három új sertésinfluenza-megbetegedést mutattak ki csütörtökön Nagy-Britanniában, ahol így már nyolcra emelkedett a H1N1 vírustörzzsel fertőzött személyek száma. A három újabb beteg tünetei enyhék, otthonukban lábadoznak és jó reagálnak a kezelésre - áll a hivatalos bejelentésben. A brit sajtóban tájékoztató kampány indult a sertésinfluenzáról és a megelőzés módjairól. A hirdetések arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy a szervezetből tüsszentéssel, köhögéssel szabadba kerülő kórokozók még órákig életképesek maradnak és fertőznek. A hatóságok jövő keddig mind a 25 millió brit háztartásba tájékoztató szórólapokat juttatnak el. A kormány emellett 50 millió adagra egészíti ki a jelenleg 35 millió embernek elegendő vírusellenes gyógyszerkészletet. Nagy-Britannia összlakossága valamivel több mint 60 millió.

Szlovákiában eddig egyetlen ember sem betegedett meg sertésinfluenzában - jelentette ki Richard Rasi szlovák egészségügyi miniszter Pozsonyban. A zágrábi járványtani intézet első eredményei azt mutatják, hogy nem sertésinfluenzában szenved az a 22 éves eszéki diáklány, akit szerdán szállítottak magas lázzal kórházba, miután visszatért az Egyesült Államokból Horvátországba - közölte Ira Gjenero Margan, az intézet vezetője. Csehországban 16-ról 20-ra nőtt azoknak a száma, akiket sertésinfluenza gyanújával otthonukban elkülönítve megfigyelés alatt tartanak - közölte a cseh országos tisztifőorvos.

 Továbbra is három, a sertésinfluenzában immár bizonyítottan megbetegedett személyt kezelnek Németországban, a gyanús esetek száma pedig nyolc. A járványok megelőzésével foglalkozó Robert Koch Intézet hangoztatva, hogy a lakosságot - legalábbis a jelenlegi helyzetben - nem fenyegeti veszély. Jörg Hacker szerint nincs ok a pánikra, ennek ellenére az embereket elővigyázatosságra, s az alapvető higiéniai szabályok még fokozottabb betartására szólította fel. Az igazgató megerősítette, hogy valamennyi megbetegedés és gyanús eset hátterében is a "mexikói kapcsolat" áll.
 
Magyarország, Franciaország, Japán, Nagy-Britannia, Panama és Spanyolország jelezte, hogy kész együttműködni a mexikói hatóságokkal a  járvány leküzdésében, és kilátásba helyezte, hogy ha szükséges, segítséget nyújt nekik - jelezte közleményében a mexikói külügyminisztérium. Mexikóban bukkantak fel az első sertésinfluenzás emberi megbetegedések, és a latin-amerikai országból jelentették eddig a legtöbb feltételezett, illetve megerősített esetet.



Külföldi összefoglaló: az európai betegek Mexikóban jártak

 Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerda éjjel óta már csaknem a legmagasabb riasztási szintet alkalmazza a járványveszély miatt, ugyanakkor nagyobb mértéket a megbetegedések még mindig csak a tengerentúlon öltöttek, s eddig csak tucatnyi országban találtak bizonyosan sertésinfluenzás esetet, a halálos áldozatok számát egyes becslések 170-nél többre teszik.
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerda éjjel óta már csaknem a legmagasabb riasztási szintet alkalmazza a járványveszély miatt, ugyanakkor szélesebb mértéket a megbetegedések még mindig csak a tengerentúlon - Mexikó mellett elsősorban az Egyesült Államokban - öltöttek. Eddig tucatnyi országban találtak bizonyosan sertésinfluenzás esetet, a halálos áldozatok számát egyes becslések 170-nél többre teszik.
 
Európában az első - megerősítetten - sertésinfluenza-beteg egy spanyol állampolgár volt, aki ráadásul nem is járt Mexikóban. Ezen kívül Németországban, Nagy-Britanniában, Ausztriában és Hollandiában bizonyosodott be a kór jelenléte, összesen már közel 20 betegen. Az említett spanyol pácienst leszámítva valamennyien Mexikóban jártak a közelmúltban. Az EU Stockholmban székelő járványügyi központja folyamatosan figyeli a helyzetet. Brüsszel már felvette a kapcsolatot a gyógyszeriparral is az oltóanyag- és gyógyszerkészlet felmérése érdekében.

Három új sertésinfluenza-megbetegedést mutattak ki csütörtökön Nagy-Britanniában, ahol így már nyolcra emelkedett a H1N1 vírustörzzsel fertőzött személyek száma. A három újabb beteg tünetei enyhék, otthonukban lábadoznak és jó reagálnak a kezelésre - áll a hivatalos bejelentésben. A brit sajtóban tájékoztató kampány indult a sertésinfluenzáról és a megelőzés módjairól. A hirdetések arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy a szervezetből tüsszentéssel, köhögéssel szabadba kerülő kórokozók még órákig életképesek maradnak és fertőznek. A hatóságok jövő keddig mind a 25 millió brit háztartásba tájékoztató szórólapokat juttatnak el. A kormány emellett 50 millió adagra egészíti ki a jelenleg 35 millió embernek elegendő vírusellenes gyógyszerkészletet. Nagy-Britannia összlakossága valamivel több mint 60 millió.

Szlovákiában eddig egyetlen ember sem betegedett meg sertésinfluenzában - jelentette ki Richard Rasi szlovák egészségügyi miniszter Pozsonyban. A zágrábi járványtani intézet első eredményei azt mutatják, hogy nem sertésinfluenzában szenved az a 22 éves eszéki diáklány, akit szerdán szállítottak magas lázzal kórházba, miután visszatért az Egyesült Államokból Horvátországba - közölte Ira Gjenero Margan, az intézet vezetője. Csehországban 16-ról 20-ra nőtt azoknak a száma, akiket sertésinfluenza gyanújával otthonukban elkülönítve megfigyelés alatt tartanak - közölte a cseh országos tisztifőorvos.

 Továbbra is három, a sertésinfluenzában immár bizonyítottan megbetegedett személyt kezelnek Németországban, a gyanús esetek száma pedig nyolc. A járványok megelőzésével foglalkozó Robert Koch Intézet hangoztatva, hogy a lakosságot - legalábbis a jelenlegi helyzetben - nem fenyegeti veszély. Jörg Hacker szerint nincs ok a pánikra, ennek ellenére az embereket elővigyázatosságra, s az alapvető higiéniai szabályok még fokozottabb betartására szólította fel. Az igazgató megerősítette, hogy valamennyi megbetegedés és gyanús eset hátterében is a "mexikói kapcsolat" áll.
 
Magyarország, Franciaország, Japán, Nagy-Britannia, Panama és Spanyolország jelezte, hogy kész együttműködni a mexikói hatóságokkal a  járvány leküzdésében, és kilátásba helyezte, hogy ha szükséges, segítséget nyújt nekik - jelezte közleményében a mexikói külügyminisztérium. Mexikóban bukkantak fel az első sertésinfluenzás emberi megbetegedések, és a latin-amerikai országból jelentették eddig a legtöbb feltételezett, illetve megerősített esetet.



Külföldi összefoglaló: az európai betegek Mexikóban jártak

 Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerda éjjel óta már csaknem a legmagasabb riasztási szintet alkalmazza a járványveszély miatt, ugyanakkor nagyobb mértéket a megbetegedések még mindig csak a tengerentúlon öltöttek, s eddig csak tucatnyi országban találtak bizonyosan sertésinfluenzás esetet, a halálos áldozatok számát egyes becslések 170-nél többre teszik.
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerda éjjel óta már csaknem a legmagasabb riasztási szintet alkalmazza a járványveszély miatt, ugyanakkor szélesebb mértéket a megbetegedések még mindig csak a tengerentúlon - Mexikó mellett elsősorban az Egyesült Államokban - öltöttek. Eddig tucatnyi országban találtak bizonyosan sertésinfluenzás esetet, a halálos áldozatok számát egyes becslések 170-nél többre teszik.
 
Európában az első - megerősítetten - sertésinfluenza-beteg egy spanyol állampolgár volt, aki ráadásul nem is járt Mexikóban. Ezen kívül Németországban, Nagy-Britanniában, Ausztriában és Hollandiában bizonyosodott be a kór jelenléte, összesen már közel 20 betegen. Az említett spanyol pácienst leszámítva valamennyien Mexikóban jártak a közelmúltban. Az EU Stockholmban székelő járványügyi központja folyamatosan figyeli a helyzetet. Brüsszel már felvette a kapcsolatot a gyógyszeriparral is az oltóanyag- és gyógyszerkészlet felmérése érdekében.

Három új sertésinfluenza-megbetegedést mutattak ki csütörtökön Nagy-Britanniában, ahol így már nyolcra emelkedett a H1N1 vírustörzzsel fertőzött személyek száma. A három újabb beteg tünetei enyhék, otthonukban lábadoznak és jó reagálnak a kezelésre - áll a hivatalos bejelentésben. A brit sajtóban tájékoztató kampány indult a sertésinfluenzáról és a megelőzés módjairól. A hirdetések arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy a szervezetből tüsszentéssel, köhögéssel szabadba kerülő kórokozók még órákig életképesek maradnak és fertőznek. A hatóságok jövő keddig mind a 25 millió brit háztartásba tájékoztató szórólapokat juttatnak el. A kormány emellett 50 millió adagra egészíti ki a jelenleg 35 millió embernek elegendő vírusellenes gyógyszerkészletet. Nagy-Britannia összlakossága valamivel több mint 60 millió.

Szlovákiában eddig egyetlen ember sem betegedett meg sertésinfluenzában - jelentette ki Richard Rasi szlovák egészségügyi miniszter Pozsonyban. A zágrábi járványtani intézet első eredményei azt mutatják, hogy nem sertésinfluenzában szenved az a 22 éves eszéki diáklány, akit szerdán szállítottak magas lázzal kórházba, miután visszatért az Egyesült Államokból Horvátországba - közölte Ira Gjenero Margan, az intézet vezetője. Csehországban 16-ról 20-ra nőtt azoknak a száma, akiket sertésinfluenza gyanújával otthonukban elkülönítve megfigyelés alatt tartanak - közölte a cseh országos tisztifőorvos.

 Továbbra is három, a sertésinfluenzában immár bizonyítottan megbetegedett személyt kezelnek Németországban, a gyanús esetek száma pedig nyolc. A járványok megelőzésével foglalkozó Robert Koch Intézet hangoztatva, hogy a lakosságot - legalábbis a jelenlegi helyzetben - nem fenyegeti veszély. Jörg Hacker szerint nincs ok a pánikra, ennek ellenére az embereket elővigyázatosságra, s az alapvető higiéniai szabályok még fokozottabb betartására szólította fel. Az igazgató megerősítette, hogy valamennyi megbetegedés és gyanús eset hátterében is a "mexikói kapcsolat" áll.
 
Magyarország, Franciaország, Japán, Nagy-Britannia, Panama és Spanyolország jelezte, hogy kész együttműködni a mexikói hatóságokkal a  járvány leküzdésében, és kilátásba helyezte, hogy ha szükséges, segítséget nyújt nekik - jelezte közleményében a mexikói külügyminisztérium. Mexikóban bukkantak fel az első sertésinfluenzás emberi megbetegedések, és a latin-amerikai országból jelentették eddig a legtöbb feltételezett, illetve megerősített esetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!