Belföld

2009.05.15. 20:14

Ingatlanok, autók, bankbetétek - nyilvánosak a Bajnai-kormány tagjainak vagyonnyilatkozatai

Budapest - Bajnai Gordon miniszterelnök öt ingatlannak részben vagy egészben tulajdonosa, továbbá van mintegy 225 milliós értékpapírvagyona, a tartozása pedig több mint ötvenmillió forint - derül ki a Miniszterelnöki Hivatal honlapján olvasható vagyonnyilatkozatból. A Bajnai-kormányban először miniszteri posztot betöltők közül Oszkó Péter, Hónig Péter és Herczog László vagyonnyilatkozata is felkerült a honlapra.

Kerkai Attila

Bajnai: ingatlanok és BMW

 A miniszterelnök öt ingatlana közül kettő lakóház. Az egyik a XII. kerületben áll, 271 négyzetméteres, és teljes egészében Bajnai Gordon tulajdonában van. A másik a XXII. kerületben van, és 380 négyzetméteres, ennek házastársi vagyonközösségben felerészben tulajdonosa. Ezeken kívül felerészben tulajdonosa még egy tihanyi, 1.710 négyzetméteres üdülőteleknek, házastársi vagyonközösségben felerészben Etyeken egy 1.362 négyzetméteres zárt kertnek, és teljes egészében tulajdonosa Nemesnádudvaron egy 137 plusz 52 négyzetméteres présházas pincének, illetve présháznak. 

A miniszterelnök tulajdonában van egy 2006-ban vásárolt BMW típusú személygépkocsi, befektetési alapokban 140 millió forint, pénzintézeti számlakövetelésként forintban 29,4 millió, devizában pedig forintértéken 42,26 millió forint. Továbbá magánszemélyekkel szemben 13 millió forint követelése áll fenn, s magánszemélyekkel szemben 51,7 millió forintos tartozása van.  A miniszterelnök foglalkozásából származó havi adóköteles bruttó jövedelme 1.436.200 forint.  Bajnai Gordon 5 százalékban tulajdonosa az Allódium Zrt.-nek.

Oszkó Péter: bankban tartott pénzek 

Oszkó Péter pénzügyminiszter felerészben egy budakeszi 97 négyzetméteres lakást, teljes egészében pedig egy 1080 négyzetméteres, a főváros II. kerületében lévő telket és egy azon álló 418 négyzetméteres lakóházat birtokol.
 
Autója vagy bármilyen más járműve nincs. Megtakarításként 5 millió 175 ezer forintnyi befektetési jegy mellett bankban tartott több mint 56 millió forintot és 83 millió forintnyi devizát tud felmutatni. A pénzügyminiszternek ezzel szemben 124,8 millió forint svájci frank alapú tőketartozása van.

Hónig Péter: ingatlanok, autók, vitorlás

Hónig Péter közlekedési miniszternek vagyonnyilatkozata szerint öt ingatlana van, ezek közül az egyik egy 98 négyzetméteres II. kerületi lakás, melynek 100 százalékos tulajdonosa a miniszter. Van egy 43 négyzetméteres XI. kerületi lakása, amelynek szintén 100 százalékos tulajdonosa, továbbá Balatonalmádiban egy 200 négyszögöles telek, rajta lakóház és garázs 140 négyzetméteres alapterületen, melynek 100 százalékos tulajdonosa a miniszter. A II. kerületben van egy 18 négyzetméteres garázs, melynek 100 százalékos tulajdonosa a miniszter, valamint a IX. kerületben egy 60 négyzetméteres garázs, illetve egy 15 négyzetméteres tároló, melynek felerészben tulajdonosa.
 
A közlekedési miniszter nagy értékű ingóságai között vagy egy Honda Accord S típusú személygépkocsi és egy Mercedes E240 típusú személygépkocsi, melyeket 2007-ben vásárolt, valamint egy Dragon típusú vitorlás hajó. A miniszternek 130 millió forint értékben kötvénye, négymillió forint értékben részvénye, 10 millió forint értékben életbiztosítása, 10 millió forint értékben önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítása, hárommillió forintnyi értékű lakáskasszája, valamint négymillió forint készpénze van. A miniszternek 25 millió forintnyi pénzintézeti 
számlakövetelése van, továbbá devizában 60 millió forint értékű követelése.

Szociális miniszter: 8 éves Suzuki Swift 

Herczog László szociális és munkaügyi miniszternek  a XI. kerületben van egy 67 négyzetméteres lakótelepi társasháza, melynek felerészben tulajdonosa, a XI. kerületben egy haszonélvezettel terhelt lakóháza, melynek felerészben tulajdonosa. Van egy 2001-ben vásárolt Suzuki Swift GLX típusú személygépkocsija, és mintegy 24 millió forintos, illetve ötezerötszáz eurós megtakarítása.    A szociális miniszternek 100.975 forintnyi kedvezményes lakáskölcsön tartozása van. Havi adóköteles bruttó jövedelme 1.300.000 forint, előadói és publikációs tevékenységből évi 5-15 alkalommal bruttó 300-500 ezer forintot keres még.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!