Belföld

2012.03.09. 08:42

Iszapömlés: több mint 38 milliárd forintra rúgnak a katasztrófa költségei

Az OKF honlapján közzétett összesítés szerint a 38,3 milliárd forint a katasztrófavédelem, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és az egyéb szervezetek - Honvédelmi Minisztérium, rendőrség, és az önkormányzatok - költsége.

MTI

Több mint 38 milliárd forintot tesznek ki a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban felmerült védekezésnek, helyreállításnak és az újjáépítésnek 2012 március 5-ig összesített költségei; a tárcák és szervezetek a felmerült költségeik fedezetére a katasztrófa elhárítási célelőirányzatból összesen 38,3 milliárd forintot igényeltek a központi költségvetésből - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI érdeklődésére pénteken.

Petróczi Tímea tájékoztatása szerint a katasztrófa kapcsán előzetesen kalkulált költségek fedezetének igénylése folyamatosan zajlott 2010. október 04. és 2011. december 31. között. Az igényelt, valamint a pénzügyileg is kiutalt pénzösszegek, továbbá a várható végleges kiadások elszámolása is folyamatos.

Az OKF honlapján közzétett összesítés szerint a 38,3 milliárd forint a katasztrófavédelem, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és az egyéb szervezetek - Honvédelmi Minisztérium, rendőrség, és az önkormányzatok - költsége.

 

 

A költségtáblázat szerint a legnagyobb tételt - 21,7 milliárd forintot - a külterületek mentesítését koordináló vidékfejlesztési tárca kapta, ebből a kármentesítési feladatokra a Mecsekérc Zrt.-nek 17,3 milliárd forintot utaltak át.

A károsultak lakásvásárlására, kárenyhítésére és az új lakóparkok építésére fordított költségek 14,3 milliárd forintot tesznek ki, amelyből az új lakóparkokat építő VeszprémBer Zrt.-nek 6,4 milliárd forintot - azaz a teljes költségét - átutalták.

Az OKF honlapján közzétett táblázat adatai alapján megállapítható, hogy a rendelkezésre álló források terhére még 1,3 milliárd forint elszámolására van lehetőség - közölte a szóvivő.

Ezen belül egyebek mellett a mezőgazdasági károkkal összefüggő kifizetési kötelezettségek jelennek meg. Ezek rendezése még hátra van, mivel a másodlagos károk elszámolásához az Európai Bizottság jóváhagyására várunk - tette hozzá.

Az elmaradt, kifizetésre váró tételek között szerepel még az összesen 806 millió forintot kitevő ügyvédi díjak, jogi szolgáltatások jogcímén 200 millió forint, illetve a gazdálkodó szervezetek 2,1 milliárd forintba kerülő kárenyhítéséből 300 millió forint.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben elkészült vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!