Belföld

2009.07.10. 21:45

Itt a válasz a szombati tüntetésre: szabálysértés lesz Gárda-tagnak lenni jövő héttől

Budapest - A kormány új szabálysértési tényállást alkotott feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel elnevezéssel - közölte a kormányszóvivői iroda pénteken az MTI-vel. Horváczy Emese, az igazságügyi tárca szóvivője az MTI-nek elmondta: a rendelet várhatóan jövő hétfőn jelenik meg a Magyar Közlönyben, és utána három nappal lép hatályba.

MTI

A kormányszóvivői iroda közleményében az áll, hogy a kormányrendelet szerint szabálysértésnek minősül és pénzbírsággal büntethető a feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való nem vezetői, hanem minden más jellegű részvétel.
    
Emlékeztettek rá, hogy a büntető törvénykönyv alapján ma is büntethető, aki a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében részt vesz. A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint a szabálysértést az is elkövetheti, aki korábban semmilyen kapcsolatban nem volt a feloszlatott szervezettel, hiszen nem a korábbi tagok, hanem a jogsértő magatartás büntethetőségéről van szó.
    
Egy jogállamban, egy jól működő demokráciában elfogadhatatlan, ha egy szervezet a feloszlatást kimondó jogerős bírósági döntést nem tartja tiszteletben, annak ellenére tovább működik - olvasható a közleményben. A kormányszóvivői iroda szerint ma Magyarországon az egyesülési jog kiemelkedően fontos alkotmányos alapjog, de nem korlátlan alapjog. 
    
Hozzátették: a gyülekezési jog gyakorlása nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására, nem valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére való felhívást, valamint nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével.
    
Horváczy Emese, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy a rendeletet pénteken írta alá Bajnai Gordon miniszterelnök. Hozzátette: a Magyar Közlönyben várhatóan hétfőn jelenik meg, és azt követően három napon belül lép hatályba.
    
Mintegy 200 gárdista sorakozott fel múlt héten szombaton, Budapesten, az Erzsébet téren, hogy demonstráljon a Magyar Gárdát bírósági döntéssel feloszlatott ítélet ellen, illetve a terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsított Budaházy György mellett.
    
A rendőrség megtiltotta a rendezvényt, mint ahogyan a főváros több más pontjára aznap bejelentett demonstrációt is. Több mint 200 embert állítottak elő, köztük Vona Gábort, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökét is.
    
Vona Gábor hétfőn elmondta, most szombaton szintén tüntetést tartanak, a rendezvényt bejelentették a rendőrségnek, amely azt tudomásul vette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!