Belföld

2011.02.12. 10:05

Ivóvízfogyasztási tilalom Bátán

Ivóvízfogyasztási tilalmat rendelt el a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szerve Bátán, mert szúnyoglárvák jelentek meg az ivóvízben – közölte a település polgármestere szombaton.

MTI

A szúnyoglárvák jelenlétét először február 8-án egy közkútból kifolyó vízben észlelték a község lakói, majd másnap az önkormányzat konyhájának vizében is megjelentek a lárvák – mondta Huszárné Lukács Rozália (Fidesz-KDNP).    

A népegészségügyi szerv február 9-én 16 órától fogyasztási tilalmat rendelt el, az 1170 fős település lakóit tartályos kocsiból látják el fogyasztható ivóvízzel, illetve szénsavmentes ásványvizet osztanak számukra. A fogyasztási tilalmat legkorábban hétfőn oldhatják fel. A polgármester hozzátette: a tilalomra nem a lárvák jelenléte miatt van szükség, hanem azért, mert a szolgáltató a szokásos mennyiség kétszeresével fertőtleníti a hálózatot. Az MTI kérdésére közölte: egészségi problémát nem okozott a lárvákat tartalmazó víz. 

Huszárné Lukács Rozália azt is elmondta: a szolgáltató, a bátaszéki Dél-Tolna Vízmű Kft. vizsgálata nyomán kiderült, hogy a település ivóvíztározójának szúnyoghálója hibásodott meg; a szúnyoglárvák azért is telepednek meg könnyen a tározóban, mert a településen viszonylag meleg, 22-24 Celsius fokos vizet termelnek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!