Belföld

2010.03.18. 07:31

Izraeli kémgépek repültek át Magyarország fölött (frissítve)

Két, első ránézésre civil küllemű izraeli felderítőgép repült át Magyarország fölött - írta a Magyar Nemzet csütörtöki száma saját forrásra hivatkozva. Bajnai Gordon az illetékes miniszterektől azonnali tájékoztatást kért, a izraeli nagykövet szerint nem kémrepülők voltak, és csak rutinfeladatokat végeztek. Vajon mit?

MTI

Az izraeli légi- és űrerők két gépe csütörtökön kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott - írták.
   
A repülésekről a lapnak Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője annyit mondott, hogy a gépek diplomáciai engedély birtokában voltak itt, de nem a HM illetékes az engedélyek kiadásában. A Külügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa, Balogh Dénes pedig arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy a tárca csak közvetítő szerepet játszott az eljárásban, az a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Légiközlekedési Igazgatóságának felelősségi körébe tartozik, de az NKH az írásban feltett kérdésekre lapzártáig nem válaszolt.

A Magyar Nemzet európai légi irányítási forrásokból úgy tudja, hogy a repülési tervekben 4X679 és 4X676 izraeli polgári lajstromjelek és Israeli Air Force 005 és 006 hívójelek szerepeltek, valamint „védett járat” megjelölés. Azonnali tájékoztatást kért a kormányfő az illetékes miniszterektől a Magyar Nemzetben megjelent állításokkal kapcsolatban - közölte a kormányszóvivő csütörtökön az MTI-vel.

Szollár Domokos ezzel kapcsolatban elmondta: a külügy-, a honvédelmi és a közlekedési minisztertől vár választ Bajnai Gordon. Bővebb információt csak a tájékoztatás utánra ígért a kormányszóvivő.

Nem kémrepülők jártak szerdán Ferihegyen, a két izraeli gép egy szokásos rutinfeladatot látott el, korábban is történt már ilyen - mondta Aliza Bin-Noun izraeli nagykövet csütörtökön az MTI-nek.

"Természetesen nem kémrepülők voltak". Az izraeli légierő gépeinek rutinrepüléséről van szó, amelyre időről-időre sor kerül, nem ez volt az első eset - hangsúlyozta a nagykövet, hozzátéve: "semmi különös nincs ebben", legutóbb néhány hónappal ezelőtt történt hasonló.
    
Az MTI azon kérdésére, hogy pontosan milyen rutinfeladatot hajtottak végre a gépek szerdán Magyarországon, a nagykövet azt mondta: nem tudja megmondani a gyakorlat célját és pontos időpontját sem, mert nincs beavatva a részletekbe. A nagykövetség feladata mindössze az, hogy engedélyeket kérjen a hatóságoktól ilyen esetekben - tette hozzá.
    
A küldetést a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) engedélyezte. A gyakorlatnak megfelelően a magyar külügyminisztériumon keresztül intézték az ügyet, rajtuk keresztül kértek engedélyt az illetékes hatóságtól és a külügyi tárca továbbította az NKH jóváhagyását - mondta a nagykövet. 
    
A rutingyakorlatban Budapest mellett a bulgáriai Várna is szerepelt - tette hozzá.
    
Aliza Bin-Noun kiemelte: valamiféle mögöttes szándékot sejt a mostani ügyben, szerinte nem véletlenül jelent meg a hír a csütörtöki Magyar Nemzetben. "Izrael-ellenességet érzek a háttérben" - tette hozzá.
    
Az MTI megkeresésére a Külügyminisztérium szóvivője is azt mondta, hogy a tárca csak "postásként" vett részt ebben az ügyben.
    
"Csak közvetítő szerepet játszik a Külügyminisztérium" - hangsúlyozta Mátrai Zsuzsanna.
    
Az MTI kérdésére a Nemzeti Közlekedési Hatóság megerősítette, hogy ők adták ki az engedélyt az izraeli gépeknek.
    
"Az izraeli repülőgépek számára előzetes külügyi egyeztetést követően a légiközlekedési törvény alapján került az átrepülési engedély kiadásra" - írta egymondatos válaszában Szabó Aliz, az NKH kommunikációs referense. 
    
A hatóság levelében nem válaszolt az MTI azon kérdésére, hogy pontosan milyen célból érkeztek a gépek, milyen típusú repülőkről van szó, honnan jöttek és hova tartottak, leszálltak-e Magyarországon és szállítottak-e utasokat. 
    
A Magyar Nemzet csütörtöki száma szerint az izraeli légi- és űrerők két gépe szerdán kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott. 
    
Bajnai Gordon kormányfő azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben. A Fidesz a közvélemény azonnali, világos és egyértelmű tájékoztatását követeli a kormánytól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!