Belföld

2012.09.07. 13:46

Jobbik: tömegesen térhetnek vissza a romák Kanadából Miskolcra

A Jobbik tart attól, hogy hamarosan több ezer Miskolcról Kanadába kivándorolt roma visszatér korábbi lakhelyére.

MTI

Arra szólítja fel a borsodi megyeszékhely vezetését a Jobbik, ne biztosítson se önkormányzati ingatlant, se lakcímkártyát számukra - mondta Jakab Péter, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei és miskolci szervezetének alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján.

A politikus úgy fogalmazott: az elmúlt években mintegy négyezer miskolci cigány vándorolt ki Kanadába, ahonnan azonban az ottani jogszabályváltozások miatt hamarosan visszatérnek. Vajon felkészült-e Miskolc a fogadásukra? - tette fel a kérdést Jakab Péter, aki szerint minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni a "visszamenekülők" újbóli letelepedését a városban.

A Jobbik azt is szorgalmazza, hogy a miskolci önkormányzat a visszatérőket zárja ki a segélyezési rendszerből, erre lehetőséget biztosít, ha nem ad számukra lakcímkártyát.

Jakab Péter emlékeztetett Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter egy korábbi nyilatkozatára, amelyben kifejtette: a kormány kész segítséget nyújtani a "magukra hagyott és becsapott kanadai romáknak". Azt is mondta: szerinte nem a romákat csapták be, hanem ők csapták be a nemzetközi közvéleményt, amikor "fasiszta, neonáci országnak mutatták be Magyarországot, csak azért, hogy megfejhessék most épp Kanada szociális ellátórendszerét".

Az MTI washingtoni tudósítója szeptember 2-án adott hírt arról, hogy kétszázhuszonkétmillió dollárjába (csaknem 51 milliárd forintjába) kerülhettek tavaly Kanadának a "színlelt" magyar menekültek. A legtöbb menedékkérő roma Miskolcról érkezett. A kanadai határőrizet úgy tudja, hogy ebben a városban összpontosul "az a nagyléptékű és szervezett erőfeszítés, amely Kanadába küldi az embereket menekültstátust kérni"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!