Belföld

2011.09.14. 18:19

Jól haladnak az egyeztetések a Munka törvénykönyvéről

Jól haladnak az egyeztetések az új Munka törvénykönyvéről (Mt.), amelyről a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán folytatta a tárgyalást a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel - mondta Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a szerdai megbeszélés után. Az MSZOSZ elnöke szerint a törvénytervezetet meg kell vitatni az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban is.

MTI

Czomba Sándor hangsúlyozta: az egyeztetésen számos kérdésben - például rendkívüli munkavégzés, műszakpótlék, szabadság - közeledtek az álláspontok, a legtöbb vita várhatóan a szakszervezetekre és az üzemi tanácsra vonatkozó szabályok kapcsán lesz.
   
Hozzáfűzte: az utóbbi témában arra kérték a másik két oldalt, hogy dolgozzanak ki közös javaslatot; ezt a jövő heti találkozón vitathatják meg.
   
Az államtitkár elmondta, hogy az egyeztetésen a szakszervezetek közül a Liga, a Munkástanácsok és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) vezetői vettek részt, de Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke képviselte az Autonómokat, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumát (SZEF), és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülést (ÉSZT) is. A munkaadói oldal képviseletében a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ)  vezetői vettek részt a megbeszélésen.
   
Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke az MTI-nek azt mondta, úgy képviselte az említett szakszervezeteket, hogy az általuk kialakított közös álláspontot ismertetette a megbeszélésen.
   
Az NGM államtitkára szerint sikerült érdemi egyezségre jutni sok kérdésben, mostanra közel kerültek a felek azokhoz a megoldásokhoz, amelyek mind munkaadói, mind munkavállalói oldalról elfogadhatóak.
   
Czomba Sándor a részletekről szólva kifejtette: a védett kor intézményében már nincsenek viták, az a kérdés csupán, hogy milyen mértékű legyen a védettség.
   
A szabadság kérdésében egyértelműen megállapodás születetett, a túlmunkát pedig kollektív szerződésben 300 órában szeretnék maximalizálni, a szociális partnerek javaslatai alapján itt is lesz valószínűleg megegyezés - fogalmazott az államtitkár.
   
A rendkívüli munkavégzésről elmondta, hogy azt a munkáltató szabadidőben is "kifizetheti", ugyanakkor itt is látszik, hogy ez kétszeres költséggel jár a munkaadónak, és még itt is közeledhetnek az álláspontok az államtitkár szerint. 
   
Hozzáfűzte: a tervek szerint jövő héten lezárják a háromoldalú egyeztetéseket az új kódexről, és elkezdődhet a tervezet közigazgatási egyeztetése. Hangsúlyozta ugyanakkor: miután a kormány is megtárgyalta a javaslatot, lesz egy köztes időszak, amikor az érintettek ismét tehetnek észrevételt, javaslatot a parlament elé bekerülő törvényjavaslathoz.
   
Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke szerint a szerdai egyeztetés egy igen foghíjas Országos Érdekegyeztető Tanács ülésére hasonlított, ami jelzi, hogy az érdekegyeztetés ügyében módosult a kormány véleménye. A szakszervezeti vezető felhívta a figyelmet arra, hogy mivel az új Munka törvénykönyv mindenfajta jogviszony alaptörvénye lesz, azt meg kell vitatni az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban, ahol a közszolgálati munkavállalókat képviselő szakszervezetek jelen vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!