Belföld

2010.12.12. 14:27

Jólét és Szabadság lesz az MDF-ből

Jólét és Szabadság (JeSz) lett az MDF új neve, miután a párt vasárnapi országos gyűlésén a tagok 90 százaléka támogatta a javaslatot.

MTI

Makay Zsolt pártelnök úgy fogalmazott, hogy az MDF vasárnap lezár egy korszakot, rendbe teszi szellemi és ideológiai alapkérdéseit és egyértelműsíti, hogy filozófiai alapja az Antall József által megfogalmazott polgári eszme. Szavai szerint az MDF számára az "Antalizmus az, amelyen újrakezdi", de egyben új fejezetet is nyit egy új politikai nemzedék bekapcsolásához.

Kijelentette, hogy ha a vasárnap délutáni szavazáson többséget kap az új név, akkor a következő országos gyűlésen egy újabb, végérvényes szavazást tartanak, amikor a logóról és az arculati tervekről is döntenek a küldöttek.

Elmondta, az MDF meg akarja teremteni annak az alapjait, hogy az e-párt és az e-demokrácia jegyében a küldöttek mellett a párt minden tagja részt vehessen a döntésekben.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy intenzíven kezdték el felszámolni a párt adósságát, ami így 230 millió forintról közel 180 millióra csökkent.

Megjegyezte, hogy a 2009-es európai parlamenti választás és a 2010-es parlamenti választás kampányából megmaradt kifizetetlen számlák jogosságát egy ügyvédi iroda vizsgálja. A párt ingatlanra felvett jelzálogalapú hitelét pedig nagy valószínűséggel még idén egy összegben fogják kifizetni. Ehhez bevonnak egy befektetőt is. 

Arra a kérdésre, hogy Dávid Ibolya és Herényi Károly munkájára számítanak-e, azt felelte, hogy mindenkire számítanak, akik értik az új nemzedék kihívásait, de megjegyezte, hogy a volt pártelnök esetében fontos, hogy "tisztességgel tudja zárni az ellene folyó vádakat". Szintén feltételnek nevezte, hogy a párt munkacsoportja, amelyik átvilágítja a Dávid Ibolya irányítása alatt folytatott gazdálkodást és tevékenységet, ne tárjon fel semmilyen problémát.

Arra a felvetésre, hogy ki állt a 2009-es, a Seychelles-szigetekről érkező körülbelül 50 millió forintos, a pártnak címzett átutalás mögött, azt mondta, hogy megválasztásakor sem titkolta, hogy nem történt tisztességes átadás-átvétel, ezért ezeket az ügyeket is átvilágítják. 

Arra, hogy a párt európai parlamenti képviselőjét, Bokros Lajost meghívták-e a gyűlésre, azt mondta, nehezen tudják felvenni vele a kapcsolatot, de ez az időszak január végére "vagy így, vagy úgy eldől". Kijelentette, türelemmel voltak vele szemben, időt kapott, hogy végiggondolja, tud-e csatlakozni ehhez a formálódó közösséghez vagy demokrataként visszaadja-e a mandátumát.

Az országos gyűlés kezdetén, a résztvevők kivetítőn megnézték a 17 évvel ezelőtt elhunyt Antall József miniszterelnök 1990-ben, a parlamentben elmondott kormányprogramjának archív felvételét. Ezt követően a szólásra emelkedő Makay Zsolt arról beszélt, hogy az MDF vasárnap maga mögött hagy egy korszakot, amelyben voltak dicső és szomorú pillanatok.

Dicsőnek nevezte egyebek között, amikor Antall József vezetésével valódi demokrácia és valódi szabadság alapjait rakták le Magyarországon. Ehhez mérhető dicső pillanatnak tartotta, hogy az MDF részese lehetett a "második polgári kormánynak" is. Sajnálkozva jegyezte meg, hogy a jelenlegi, a harmadik "polgári gondolatot is magában hordozó" kormányban nincsenek ott.

A nehéz és rossz pillanatok közé sorolta az ukrán-magyar alapszerződést, illetve azt, amikor 1993-ban az MDF és az SZDSZ "összekacsintott" és a kispártok kiszorítása érdekében négyről, öt százalékra emelték a parlamenti küszöböt.

Kijelentette, hogy két évtizede a parlamentbe bejutott erők a jólét és a szabadság ígéretével nyerték el a választók bizalmát. Leszögezte, hogy ez ma is jogos elvárás. Úgy fogalmazott, hogy Magyarország még mindig gazdag, mert van benne egy olyan új nemzedék, amelynek tagjai sikeres magyarok és sikeres világpolgárok akarnak lenni.
 
Makay Zsolt arról is beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnökben sokan Antall József utódját, a tiszta és az új nemzedék közös emberét látták. Szavai szerint a kormányfő az új nemzedék "alapító atyja lehetne", amire megvolt és meg is van minden esélye. A pártelnök azt mondta, hogy Orbán Viktor viszont "láthatóan fáradt és a múlt nemzedék fogságába esett". Kijelentette, hogy a miniszterelnököt a "tehetségtelen és az irigy nemzedék közül" sokan láttatják "diktátornak, a demokrácia felszámolójának".

Makay Zsolt úgy fogalmazott, hogy a kormányfő "egyszerűen csak fáradt", mert "az elmúlt nemzedékkel való egyeztetgetések, a demokratikus mechanizmusok joggal fárasztják és joggal érezheti feleslegesnek ezeket". Leszögezte, hogy az új nemzedék viszont tiszteli a demokráciát, a szabadságot a magántulajdont és a piacgazdaságot, "ezért mi most tisztelettel és alázattal kérjük: gondolja újra".

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!