Belföld

2010.11.04. 20:29

Jön a Semmelweis Terv: Szócska Miklós bemutatta az állami egészségügyi modellt

Az egészségügy megmentését célzó Semmelweis Terv egyebek között a racionális területi és szervezeti integráció megvalósítására helyezi hangsúlyt - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön a Világgazdaság című napilap által szervezett Merre tovább egészségügy? című konferencián, kiemelve a vitairat egyik pontját.

MTI

Az államtitkár az előadásában bemutatta az új állami egészségügyi modellt, azon belül is az egészségügy új szervezeti felosztását. Ábrája szerint csúcsszervezetként működik majd az úgynevezett állami egészségségnevelési központ, amely alatt a nagytérségi egészségszervezési igazgatóságok állnak.
   
A program kiemelt feladatai közül kiemelte az adminisztráció racionalizálását, az egységes irányítású betegszállítás kialakítását, a gyógyszerellátás megoldását és az egészségügyi dolgozók életpálya modelljének kialakítása mellett a mentős dolgozók "emberi erőforrás krízisének" megoldását is. Szócska Miklós rövid távú feladatként említette, hogy az alapellátás fejlesztéséről még novemberben konzultációt kezdenek.
   
A forrásteremtéssel kapcsolatban az államtitkár hangsúlyozta: kizárják a társadalombiztosítás bárminemű privatizációját. Elmondta: a jövő évi költségvetési számok alapján megvannak az eszközeik a struktúraváltás, a funkcióváltás támogatására. A járó- és fekvőbeteg ellátó intézmények fejlesztésére mintegy 70-72 milliárd forint áll rendelkezésre jövőre - emelte ki.
   
Az egészségügyi dolgozók életpálya modelljének kialakításánál - szavai szerint - nincsenek illúzióik, "az első cél, hogy a pályán és az itthon maradáshoz alternatívát nyújtsanak". Ennek kapcsán elmondta, hogy a képzési rendszerben is teljes a zűrzavar, de javít az összképen, hogy a rendszer fejlesztésére a jelenlegi számok alapján 7-8 milliárd forintot fordíthatnak.
   
Az egészségfejlesztési programok indítására is mintegy 15 milliárd forintból gazdálkodhatnak a következő 2-3 évben, így nem eszköztelenek ahhoz, hogy megtalálják a hatékony lehetőségeket a kreatív népegészségügyi üzenetek kialakításához - fogalmazott Szócska Miklós.
   
A gyógyszerellátás szabályozásban az állami jogkörök helyreállításán dolgoznak. Emellett kiemelte azt is, hogy a minőségi, szakmai, etikai normákra is odafigyelnek. Úgy fogalmazott: "a gyógyszertár nem egy trafik, hanem egy népegészségügyi találkozási pont". A szakmai kompetenciákat rendezik az új patikatörvénnyel - tette hozzá.
   
A kormány elmúlt 5 hónapos intézkedései kapcsán elmondta: gyorsan végigvitték az elsőnapos bejelentéseket, mint például a patikaalapítási moratórium bevezetését, emellett megkezdték a működést gátló intézkedések felszámolását, a tisztánlátás átlagfeltételeinek megteremtését és megindult a szakmával való konzultáció. "2010 a túlélés féléve volt, 2011 viszont a fenntartható átrendeződés éve lesz" - hangsúlyozta az államtitkár.
   
Mikola István a parlament egészségügyi bizottságának fideszes elnöke egyetértett az államtitkárral abban, hogy a jövő évi költségvetési tervezet számai alapján az egészségügyi tárca kiemelt helyre került az ágazatok között, de szerinte még a 2012-2013-as évek is a túlélés évei lesznek.
   
Szerinte útelágazáshoz érkeztek, ezért a fő kérdés jelenleg az, hogy "merre tovább?". El kell dönteni, hogy a tömeges kockázatvállaláson alapuló társadalombiztosítási szolidaritási rendszer marad, vagy valóban el kell indulni egy állami egészségügy felé. Mikola István szavai szerint ő is a nagyobb állami szerepvállalás híve, de  radikálisabb lett volna e rendszer kialakításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!